Pit-37 emeryt i praca
Pit-37 emeryt i praca
W jakie tabelki wpiszecie dochody emeryta z pit-11 na Pit-37
Pan pobiera emeryturę i pracuje. Ulga go nie dotyczy
Na Pit -11 mam.
pozycja 44- 7946,14
pozycja 44- 3300,00 jedno z dojazdem
pozycja 47- 536,00
poz 96- 1063,32
poz 122- 598,27
Pan pobiera emeryturę i pracuje. Ulga go nie dotyczy
Na Pit -11 mam.
pozycja 44- 7946,14
pozycja 47- 536,00
poz 96- 1063,32
poz 122- 598,27
Re: Pit-37 emeryt i praca
Na Pit -11 mam.
Masz jeden pit-11 czy dwa, wersja 29...
pozycja 44- 7946,14 - z jakiego tytułu te KUP
pozycja 47- 536,00
Rozpisz osobno z PIT-11 przychód KUP, dochód
Masz jeden pit-11 czy dwa, wersja 29...
pozycja 44- 7946,14 - z jakiego tytułu te KUP
pozycja 47- 536,00
Rozpisz osobno z PIT-11 przychód KUP, dochód
Myślę, że to pierwsze 44 to jest 43 (literówka).
To wygląda na dochody od momentu osiągnięcia wieku emerytalnego do momentu przejścia na emeryturę (tzw. ulga dla seniorów-osób, które osiągnęły wiek emerytalny ale nie przeszły na emeryturę a dalej pracują.
Przynajmniej te pozycje na PIT-11 są od tego.
To wygląda na dochody od momentu osiągnięcia wieku emerytalnego do momentu przejścia na emeryturę (tzw. ulga dla seniorów-osób, które osiągnęły wiek emerytalny ale nie przeszły na emeryturę a dalej pracują.
Przynajmniej te pozycje na PIT-11 są od tego.
Edytowano niżej...
Ostatnio zmieniony 21 sty 2023, o 10:47 przez wla.gle, łącznie zmieniany 1 raz.
Witaj @snykwa...
Ja rozumiem, ale w tym roku, szczególnie zapytania dotyczące pracujących emerytów,
muszą być dokładnie opisane, bo....
- nie ma uprawnienia do ulgi
- może być uprawniony do ulgi- pracujący senior-cały rok
- może uzyskać prawa do ulgi w trakcie roku
- złożył PIT-2 lub nie
Stefek pisze:
Pan pobiera emeryturę i pracuje. Ulga go nie dotyczy....
Wg mnie te dochody powinny być wykazane w wierszu 1.
Oczywiście składki także w innej pozycji...
Prawdopodobnie KIS ma dodać dodatkowe wyjaśnienie w tej sprawie....
Może wypowiedzą się tutaj, znający zagadnienie głębiej KSIĘGOWI...
Edit...
Sprawdzałem w e-pity.
Jeśli jest pełna ulga dla seniora uprawnionego do ulgi w poz.109,110 w PIT-11, to kwoty z wiersza 3
program przenosi jako opodatkowane do poz. 44 PIT-37 jako zwolnione.
Jeśli nie ma nic w poz. 109, 110 - traktuje kwoty z wiersza 3 jako zwolnione - ulga dla seniora
i automatycznie zaznacza button /kwadrat/ w poz.42 w PIT-37 - "ulga dla seniora" art. 21 ust.1 pkt 154 ustawy.
Jeśli jest kwota częściowa w poz. 109, 110 np. 40000,00 to kwoty w w.3 traktuje także jako zwolnione.
Ja rozumiem, ale w tym roku, szczególnie zapytania dotyczące pracujących emerytów,
muszą być dokładnie opisane, bo....
- nie ma uprawnienia do ulgi
- może być uprawniony do ulgi- pracujący senior-cały rok
- może uzyskać prawa do ulgi w trakcie roku
- złożył PIT-2 lub nie
Stefek pisze:
Pan pobiera emeryturę i pracuje. Ulga go nie dotyczy....
Wg mnie te dochody powinny być wykazane w wierszu 1.
Oczywiście składki także w innej pozycji...
Prawdopodobnie KIS ma dodać dodatkowe wyjaśnienie w tej sprawie....
Może wypowiedzą się tutaj, znający zagadnienie głębiej KSIĘGOWI...
Edit...
Sprawdzałem w e-pity.
Jeśli jest pełna ulga dla seniora uprawnionego do ulgi w poz.109,110 w PIT-11, to kwoty z wiersza 3
program przenosi jako opodatkowane do poz. 44 PIT-37 jako zwolnione.
Jeśli nie ma nic w poz. 109, 110 - traktuje kwoty z wiersza 3 jako zwolnione - ulga dla seniora
i automatycznie zaznacza button /kwadrat/ w poz.42 w PIT-37 - "ulga dla seniora" art. 21 ust.1 pkt 154 ustawy.
Jeśli jest kwota częściowa w poz. 109, 110 np. 40000,00 to kwoty w w.3 traktuje także jako zwolnione.
Witaj @Wla.gle.
Dlatego pierwsze co zrobiłem to sprawdziłem to w E-pit.
Jeżeli to są pozycje 43 i 44 to albo jest źle wystawiony PIT-11 (wpis, że mu się ulga nie należy) albo mógł uzyskać prawa w ciągu roku.
Dobrze by było aby @STEFEK to wyjaśnił.
Dlatego pierwsze co zrobiłem to sprawdziłem to w E-pit.
Jeżeli to są pozycje 43 i 44 to albo jest źle wystawiony PIT-11 (wpis, że mu się ulga nie należy) albo mógł uzyskać prawa w ciągu roku.
Dobrze by było aby @STEFEK to wyjaśnił.
Jakiś błąd dodania odpowiedzi mi wyskakiwał i dodało mi 3 razy.
wiersz 3 są to wszystkie dochody otrzymane po uzyskaniu wieku emerytalnego niezależnie czy ma prawo do ulgi ( nie złożył oświadczenia pracodawca nie wie czy ma prawo do ulgi ) czy też nie ma . Wiersze 3, 8 i 14 części E wypełnia się, jeśli płatnik w trakcie roku pobierał od tych przychodów zaliczki na podatek w sytuacji gdy podatnik nie złożył płatnikowi oświadczenia o spełnieniu warunków do stosowania zwolnienia od podatku, o którym mowa w art. 21 ust. 1 pkt 154 ustawy (tzw. ulgi dla seniora) albo z powodu przekroczenia limitu przychodu zwolnionego od podatku (sumy kwot wykazanych w poz. 109 i 114), gdy zwolnienie było stosowane w trakcie roku. Mamy emeryta na umowę o pracę nie wiemy czy pobiera nadal emeryturę czy nie ( nie ma obowiązku informować pracodawcy ) prawa emerytalne posiada dlatego ( senior 65+) jego dochody z pracy są wykazywane w wierszu 3. ciekawe jak US będzie rozstrzygał czy ów senior ma dochody zwolnione ( należna ulga senior ) dokonując za niego rozliczenia z urzędu na e-pit ?
autor: Irenka »
....ciekawe jak US będzie rozstrzygał czy ów senior ma dochody zwolnione ( należna ulga senior )
dokonując za niego rozliczenia z urzędu na e-pit ?
Tutaj nie będzie wg mnie problemów, ponieważ US ma do dyspozycji PIT-40A/11A z ZUS i po zastosowaniu
odpowiednich algorytmów, te dane zostaną "zassane" do rozliczenia i ulga nie należy się.
Jeśli nie ma pit zus tzn., że nie pobierał emerytury i ulga należy się.
Dlatego też dochód seniora po 65 roku życia ma być wykazany w wierszu 3,
o ile spełnia warunki /podlega ubezpieczeniu społecznemu/ oraz był pobierany podatek.
Sprawdzałem wielokrotnie w innych programach w różnych konfiguracjach dochodów seniora i wyliczenia
są prawidłowe.
Należy tylko odpowiednio pozaznaczać należne ulgi.
....ciekawe jak US będzie rozstrzygał czy ów senior ma dochody zwolnione ( należna ulga senior )
dokonując za niego rozliczenia z urzędu na e-pit ?
Tutaj nie będzie wg mnie problemów, ponieważ US ma do dyspozycji PIT-40A/11A z ZUS i po zastosowaniu
odpowiednich algorytmów, te dane zostaną "zassane" do rozliczenia i ulga nie należy się.
Jeśli nie ma pit zus tzn., że nie pobierał emerytury i ulga należy się.
Dlatego też dochód seniora po 65 roku życia ma być wykazany w wierszu 3,
o ile spełnia warunki /podlega ubezpieczeniu społecznemu/ oraz był pobierany podatek.
Sprawdzałem wielokrotnie w innych programach w różnych konfiguracjach dochodów seniora i wyliczenia
są prawidłowe.
Należy tylko odpowiednio pozaznaczać należne ulgi.
No cóż nie ma problemu jeżeli w istocie wcale nie pobierał emerytury nie ma PIT z ZUS a co w wypadku kiedy senior zawiesił w trakcie roku pobieranie emerytury , być może algorytmy e-pit będą opierać się nie tylko na samym PIT 40 ale i na danych z bazy ZUS w PIT z |ZUS nie ma okresu pobierania emerytury