Znikające wpisy w polach i inne

Rozmowy o programach IPS i Fundacji Nasza Szkoła
Optima

Znikające wpisy w polach i inne

Post autor: Optima »

Wiem, że to już nie na ten rok - ale sygnalizuje, że od pewnego czasu (trudno mi wychwycić od której wersji) - po wpisaniu danych do pola one znikają.
Najczęściej zauważam to w formularzach PIT-11.
Osobiście do kolejnego pola przechodzę TABulatorem.
Wpisuję społeczne w polu [75] - potem szybko naciskam 3xTAB by przejść do pola [78] i..
pole [75] puste.
nie tylko tu.
często też znikają wpisane koszty.
I zamiast ułatwić pracę - mam już schizę i 3 razy sprawdzam przed wysyłką.
Znikające kwoty zdarzają się też w innych miejscach, np. wybieram kwotę waluty rachunku bankowe PLN i weryfikuję rozliczenie i mam błąd, że waluta nie wybrana - jak 20 sekund temu ja wpisywałem itp.
Wcześniej tak nie było - a od jakiś 2-3 tygodni zdarzają mi się znikajcie dane kilkanaście razy dziennie.

Pamiętam, że kiedyś tak było - ale u mnie nie działa - że jak się szukało kwoty za ubiegły rok do "podpisania" zeznania to miał automatycznie szukać i dawać wynik na pierwszej pozycji. U mnie to nigdy nie działało - za każdym razem musze szukać ręcznie (wpisując nazwisko).

Korzystając z PIT-11 i mając ich wiele - wg mnie czytelniejszym byłoby, gdyby każda pozycja w sumatorze była oddzielnie. Łatwiej zweryfikować czy kwoty są prawidłowe, zamiast przeglądania PIT-11.

A wiem co jeszcze mnie w tym roku mooooocno denerwowało - brak możliwości nadawania własnych nazw piłkom PDF generowanym przez program. Mimo wprowadzenia własnej nazwy w okienku eksploratora gdzie wskazuje się katalog do zapisu pliku wynikowego - program i tak zapisywał pod swoja nazwą całkowicie ignorując moje wpisy nazwy, którą potem musiałem każdorazowo zmieniać na swoją.

A tak poza tym - zostało mi jeszcze 68 PITów i nie wyjdę stać aż ich nie zrobię - choćbym siedział do rana.

M.K.

Re: Znikające wpisy w polach i inne

Post autor: M.K. »

Te problemy ze znikającymi kwota są niepokojące. Musimy znaleźć jakąś prawidłowość aby to uzyskać.
Zacznijmy może od ustawień kwot w Windows - jaki jest separator daty i jaki separator tysięcy?

Zablokowany