Praca w Belgii
Praca w Belgii
Witam, jak za 2021 rozliczyć dochody z Belgii? W 2929 było wyłączenie z progresją, a teraz?
Re: Praca w Belgii
Podepnę się pod temat - czy i jak na indywidualnej karcie oznaczone są składki na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne. Nigdzie nie mogę znaleźć tłumaczenia. I co oznacza Basis RSZ ( mam wyższa kwotę niż bruttolon, a nie wiem skąd wynika )
Witaj Aga K-S »
Podaj proszę nazwę tego odcinka wypłaty.
Podaj także pozycje..
Rzadko pojawia się temat Belgii, więc musimy to jakoś "przerobić".
Może coś się uda wykombinować, albo ktoś przerabiał ten temat i pomoże...
Pozdrawiam.
Podaj proszę nazwę tego odcinka wypłaty.
Podaj także pozycje..
Rzadko pojawia się temat Belgii, więc musimy to jakoś "przerobić".
Może coś się uda wykombinować, albo ktoś przerabiał ten temat i pomoże...
Pozdrawiam.
Hej,Wla.gle
mam individuele rekening i na nim dziwne skróty (brak całych nazw), które częściowo udało mi się rozwikłać ( czy prawidłowo?)
brutoloon- wynagrodzenie brutto
Basis -RSZ - ta kwota jest wyższa niż brutto - znalazłam - podstawa wymiaru składek na ubezpieczenie społeczne pracownika = brutto + 8%
RSZ Medewerker - składki społeczne pracownika ( 13,07%)
belastbaar - dochód opodatkowany
bedrijfsvoorhelfing - podatek
BBSZ - prawdopodobnie to skrót bijzondere bijdrage sociale zekerheid - składki szczególne na ubezpieczenie społeczne, potrącane od kwoty netto ( powinnam doliczyć to do całości RSZ Medewerker?)
diversen - - potrącenia
reeds betaald - ?
nie ma składki zdrowotnej?
Z góry dziękuje za wszelkie wskazówki
mam individuele rekening i na nim dziwne skróty (brak całych nazw), które częściowo udało mi się rozwikłać ( czy prawidłowo?)
Basis -RSZ - ta kwota jest wyższa niż brutto - znalazłam - podstawa wymiaru składek na ubezpieczenie społeczne pracownika = brutto + 8%
RSZ Medewerker - składki społeczne pracownika ( 13,07%)
belastbaar - dochód opodatkowany
BBSZ - prawdopodobnie to skrót bijzondere bijdrage sociale zekerheid - składki szczególne na ubezpieczenie społeczne, potrącane od kwoty netto ( powinnam doliczyć to do całości RSZ Medewerker?)
diversen - - potrącenia
reeds betaald - ?
nie ma składki zdrowotnej?
Z góry dziękuje za wszelkie wskazówki
Hej Aga K-S.
Interesują Cię dwie pozycje:
Resztę chyba wiesz-diety, przeliczenie, kup.
Na szczęście podatek normalny nie to co w Holandii.
Interesują Cię dwie pozycje:
Resztę chyba wiesz-diety, przeliczenie, kup.
Na szczęście podatek normalny nie to co w Holandii.
Hej Snykwa, dzięki za info.
Jednak mam prawo odliczyć zapłacone składki na ubezpieczenie społeczne ( aby zminimalizować dopłatę ) i tutaj mam problem.
Składka społeczne jest w dwóch pozycjach: jako podstawowe składki społeczne ( tutaj nie mam problemu ) i specjalna składka społeczna, która obliczana jest i odejmowana od wynagrodzenia netto. Czy te dwie składki mam zsumować i wykazać? Czy wykazać tylko podstawowe składki społeczne? i czy w Belgii jest składka zdrowotna? Ot, taka zagwozdka przy Wielkiej Sobocie.
Jednak mam prawo odliczyć zapłacone składki na ubezpieczenie społeczne ( aby zminimalizować dopłatę ) i tutaj mam problem.
Składka społeczne jest w dwóch pozycjach: jako podstawowe składki społeczne ( tutaj nie mam problemu ) i specjalna składka społeczna, która obliczana jest i odejmowana od wynagrodzenia netto. Czy te dwie składki mam zsumować i wykazać? Czy wykazać tylko podstawowe składki społeczne? i czy w Belgii jest składka zdrowotna? Ot, taka zagwozdka przy Wielkiej Sobocie.
Tak, masz prawo odliczyć składki ale pod jednym warunkiem-nie zostały one (składki) użyte przy pomniejszaniu dochodu i podatku przy rozliczeniu w Belgii.
Jeżeli podatnik osiąga w innym państwie dochody, do których zastosowanie ma metoda proporcjonalnego odliczenia (np. w Holandii, Belgii) – w takim przypadku podatnik co do zasady ma prawo do odliczenia składek zapłaconych zgodnie z przepisami obowiązującymi w danym państwie.
Prawa tego nie będzie miał, jeżeli składki zostały odliczone za granicą.
Jeżeli podatnik osiąga w innym państwie dochody, do których zastosowanie ma metoda proporcjonalnego odliczenia (np. w Holandii, Belgii) – w takim przypadku podatnik co do zasady ma prawo do odliczenia składek zapłaconych zgodnie z przepisami obowiązującymi w danym państwie.
Prawa tego nie będzie miał, jeżeli składki zostały odliczone za granicą.
Czyli mam prawo odliczyć tylko te specjalne składki, które obliczane są od wartości netto i pomniejszają netto do wypłaty?
Tak, tylko te składki, które nie były użyte przy ustalaniu zobowiązania podatkowego w Belgii.
Np. samodzielnie opłacane składki. Szczerze to nie wiem, które z rozliczenia belgijskiego nie są użyte w rozliczeniu belgijskim.
Np. samodzielnie opłacane składki. Szczerze to nie wiem, które z rozliczenia belgijskiego nie są użyte w rozliczeniu belgijskim.