Młody a PIT-36/PIT-ZG

Rozmowy o programach IPS i Fundacji Nasza Szkoła
taxkiller

Młody a PIT-36/PIT-ZG

Post autor: taxkiller »

Trochę uciążliwa jest konieczność stosowania sztuczek z blokowaniem przeliczania pól, jeśli chcemy umieścić dochód z pracy za granicą w polu 63, a nie 67 PITu-36.
Takie rzeczy program powinien robić automatycznie, lub półatuomatycznie - pytając o potwierdzenie. Rozwiązaniem byłoby wprowadzenie checkboxa "dochód zwolniony w ramach ulgi dla młodych" do stosownych pól w PIT-ZG.

M.K.

Re: Młody a PIT-36/PIT-ZG

Post autor: M.K. »

Odpowiedź:

Program działa poprawnie. Nie ma potrzeby blokowania pól/podpól - dane są przenoszone prawidłowo.
Zacytuję fragmenty stanowiska Krajowej Informacji Podatkowej w tej sprawie:
- "w załączniku PIT/ZG należy wykazać jedynie nadwyżkę dochodów ponad kwotę objętą zwolnieniem, w odniesieniu do dochodów uzyskanych z kraju z których dochody opodatkowane są przy wykorzystaniu metody proporcjonalnego odliczenia (ponad kwotę zwolnioną w ramach ulgi dla młodych) oraz zapłacony podatek dotyczący tej nadwyżki",
- "do przychodów uzyskanych przez rezydenta polskiego poniżej 26 roku życia z kraju, z którym obowiązuje tzw. metoda wyłączenia z progresją, nie ma zastosowania zwolnienie przewidziane w art. 21 ust. 1 pkt 148 updof (tzw. PIT dla młodych). Tego rodzaju dochody nalezy wykazać w poz. 8 w zał. PIT/ZG i przenieść do poz. 254 zeznania PIT-36."
Reasumując: kwoty wykazywane bezpośrednio w części D na PIT-36 nie przechodzą przez część C.1 na PIT/ZG.

wla.gle

Post autor: wla.gle »

OK, ale jak kwota całkowicie zwolniona /poniżej limitu/, to program "krzyczy" na czerwono, że....
..wykazano podatek, a nie wykazano dochodu.

snykwa

Post autor: snykwa »

@wla.gle czy dobrze zrozumiałem:
....- "w załączniku PIT/ZG należy wykazać jedynie nadwyżkę dochodów ponad kwotę objętą zwolnieniem, w odniesieniu do dochodów uzyskanych z kraju z których dochody opodatkowane są przy wykorzystaniu metody proporcjonalnego odliczenia (ponad kwotę zwolnioną w ramach ulgi dla młodych) oraz zapłacony podatek dotyczący tej nadwyżki",...

Czyli do kwoty 85 528 w ZG nie wykazujemy? A co z podatkiem-proporcja nadwyżki do zwolnionego? Jeśli cały dochód zwolniony to wtedy podatek w ZG=0.

wla.gle

Post autor: wla.gle »

autor:@ snykwa pisze :

Czyli do kwoty 85 528 w ZG nie wykazujemy? - wg info p. Marcina tak - 0,00

A co z podatkiem-proporcja nadwyżki do zwolnionego?
trzeba by wyliczyć, /może tak/ np;
całkowity przychód = 95000,00 limit = 85528,00
podatek = 10000,00
nadwyżka nad przychodem zwolnionym = 9472,00 i to wpisujemy do poz. 9 ZG
podatek wyliczony z proporcji = 9002,65 /wolny/
podatek od dochodów opodatkowanych = 997,05 i to wpisujemy do poz. 10. /?/

Jeśli cały dochód zwolniony to wtedy podatek w ZG=0. - tak.

Proszę sprawdzić...

Jak wiadomo przychód zwolniony <26 lat nie pomniejszamy o diety.

Jak wyliczyć teraz diety od kwoty ponad limit - ...?

Następne pytanie - jak to się będzie miało do zwrotu podatku z NL
- będą duże kwoty do zapłaty...? - bo jak w ZG wykażemy np. 997,00 zł
a dostaniemy duży zwrot ....?

Skąd US będzie wiedział/miał info./jeśli będzie weryfikacja rozliczenia/
- o kwocie podatku odprowadzonego w NL
- jaką kwotę trzeba doliczyć przy zwrocie tego podatku.

Może warto zastanowić się
- porównać rozliczenia i nie korzystać z ulgi <26 lat - nie ma takiego obowiązku.

snykwa

Dzięki za odzew i utwierdzenie mnie w tym, że dobrze interpretuję.

Co do rozliczania zwrotu podatku.
Z tego co pamiętam, przy zwrocie podatku dolicza się to co odliczamy (pomijając sposób obliczenie zwrotu przy części podatku pozostającego w Holandii).
Jeśli w PIT/ZG odliczymy np. to 997,00 ( i także jeśli będzie to zwłaszcza w PIT-36 ta kwota) to i tak według zasady "doliczamy kwotę uprzednio odliczoną", będzie to tylko maksymalnie 997,00.
Chyba, że nie zrozumiałem.
Co do :
....Skąd US będzie wiedział/miał info./jeśli będzie weryfikacja rozliczenia- o kwocie podatku odprowadzonego w NL- jaką kwotę trzeba doliczyć przy zwrocie tego podatku.....
Tu też się zastanawiam jak to będzie, czy podatnik nie będzie częściej wzywany do dokonania wyjaśnienia.

....Może warto zastanowić się- porównać rozliczenia i nie korzystać z ulgi <26 lat - nie ma takiego obowiązku....
Myślę, że to trzeba by przeanalizować od początku bo moze to rozliczanie jako dochodu zwolnionego >26 lat wcale w wielu przypadkach nie będzie na tyle korzystne aby sobie tym łamać głowę.

taxkiller

Panie Autorze Marcinie,
Wyjaśnienie, które Pan cytuje, dotyczy wyłączenia z progresją. A co z dochodami z krajów z zaliczeniem (których nota bene krąg będzie się poszerzał z powodu MLI)?
Poza tym wydaje się ono opierać na nieuprawnionym ekstrapolowaniu brzmienia art.21 ust.39 updf, zgodnie z którym
"Przy obliczaniu kwoty przychodów podlegających zwolnieniu od podatku na podstawie ust. 1 pkt 148 nie uwzględnia się przychodów podlegających opodatkowaniu zryczałtowanym podatkiem dochodowym, przychodów zwolnionych od podatku dochodowego oraz przychodów, od których na podstawie przepisów Ordynacji podatkowej zaniechano poboru podatku."
Przepis ten jednak dotyczy tylko ustalania limitu kwotowego zwolnienia na podstawie "ulgi dla młodych", a nie wykazywania bądź nie wykazywania tego czy innego dochodu w zeznaniu podatkowym.

snykwa

taxkiller
Odnośnie odliczenia dochodów z zaliczeniem proporcjonalnym przeczytaj jeszcze raz dokładnie co P. Marcin napisał, zwłaszcza pierwszą część.

taxkiller

snykwa pisze:
> taxkiller
> Odnośnie odliczenia dochodów z zaliczeniem proporcjonalnym przeczytaj
> jeszcze raz dokładnie co P. Marcin napisał, zwłaszcza pierwszą część.

Przeczytałem, uruchomiłem program, wpisałem przykładowe dane do PIT-ZG (młody z dochodami przekraczającymi próg zwolnienia) i stwierdzam, że program nie działa prawidłowo, trzeba go do tego zmuszać. Czyli od mojego założenia tematu sytuacja się nie zmieniła.

[EDIT]
Dla jasności przekazu (o ile ma to znaczenie) chodzi mi o program PITy IPS. Jak jest na PITach z rocznikiem nie wiem - nie używam od paru lat.

snykwa

Do PIT/ZG wpisujesz tylko nadwyżkę ponad 85528 natomiast samo 85528 wpisujesz w poz. 63 PIT-36.
Wtedy 85528 będzie w poz. 63 a nadwyżka zgodnie z ustawą (jako niezwolniona) powinna być w poz. 67 PIT-36.
Podatek musisz w ZG wpisać tylko od nadwyżki ponad 85528 czyli tej wpisanej w poz. 9.
Tak ja to zrozumiałem.

Zablokowany