Witam
Składam PIT-36 i z tego tytułu mam nadwyżkę składek zdrowotnych, których nie mogę odliczyć w tym zeznaniu. Czy tę nadwyżkę mogę odliczyć w PIT-28
w którym mam tylko najem?
Dziękuję
Składka zdrowotna
Re: Składka zdrowotna
Tak.
fragment :
...W sytuacji kiedy podatnik posiada kilka źródeł przychodów, składki zdrowotne z działalności gospodarczej może odliczyć w zeznaniu od dochodu z innego źródła. Dotyczy to sytuacji, w której przedsiębiorca osiągnął stratę z działalności gospodarczej lub płacił niski podatek, który nie pozwalał na odliczenie całej składki zdrowotnej. W przypadku prowadzenia działalności gospodarczej można odliczyć od podatku dochodowego nie tylko składki wynikające z prowadzenia tej działalności, lecz także związane z przychodami, m.in.:
ze stosunku pracy,
z umów cywilnoprawnych: umów zlecenia oraz o dzieło,
z najmu lub dzierżawy,
z praw autorskich.
Istotne jest, aby składki te nie zostały odliczone podwójnie.
https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-ujec ... iu-rocznym
fragment :
...W sytuacji kiedy podatnik posiada kilka źródeł przychodów, składki zdrowotne z działalności gospodarczej może odliczyć w zeznaniu od dochodu z innego źródła. Dotyczy to sytuacji, w której przedsiębiorca osiągnął stratę z działalności gospodarczej lub płacił niski podatek, który nie pozwalał na odliczenie całej składki zdrowotnej. W przypadku prowadzenia działalności gospodarczej można odliczyć od podatku dochodowego nie tylko składki wynikające z prowadzenia tej działalności, lecz także związane z przychodami, m.in.:
ze stosunku pracy,
z umów cywilnoprawnych: umów zlecenia oraz o dzieło,
z najmu lub dzierżawy,
z praw autorskich.
Istotne jest, aby składki te nie zostały odliczone podwójnie.
https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-ujec ... iu-rocznym
Re: Składka zdrowotna
a jeżeli podatnik (PIT28) płacił zdrowotne będąc na chorobowym i dostał PIT11A z ZUS z tytułu - Zasiłki pieniężne z ubezpieczenia społecznego, może w PIT37 odliczyć składki zdrowotne w części nie odliczonej w PIT28 tym samym odzyskać podatek wpłacony przez ZUS w PIT11A ?