Ulga rehabilitacyjna

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2020 rok
annmarie2121

Ulga rehabilitacyjna

Post autor: annmarie2121 »

Witam, mam pytanie odnośnie ulgi rehabilitacyjnej. Moja mam 2020 r. miała wymianę aparatu słuchowego na nowy model. Koszt nowych aparatów to 6000zł. Dostała refundację z NFZ w kwocie 1400zł. Ma orzeczenie o stopniu niepełnosprawności stopień znaczny symbol 03L. Czy może w zeznaniu podatkowym odpisać sobie zakup owych aparatów pomniejszona o kwotę refundacji z NFZ? Tylko przez przypadek i moja nie wiedzę dane na fakturze są na mnie czyli córkę, czy to nie będzie kłopot? Proszę o informację.

Czech

Re: Ulga rehabilitacyjna

Post autor: Czech »

Taka trochę niefajna sytuacja. Wydaje się , że wydatek ewidentnie jest dla mamy, ale z dokumentów to niestety nie wynika.Można podejrzewać, że urzędnik US pójdzie po najmniejszej linii oporu i odrzuci to tłumaczenie - a może nie ? Można zapytać w swoim US.

Jeżeli jednak założymy pesymistyczny wariant to widziałbym tutaj dwa inne rozwiązania :
1. Zwrócić się do sprzedawcy o korektę faktury.
2. Jeżeli dochody mamy nie przekroczyły w 2020 r kwoty 14400 (13-tej emerytury nie wliczamy w dochód) to wtedy Ty- jako osoba opiekująca się osobą niepełnosprawną - możesz skorzystać z tej ulgi.

Zablokowany