PIT z Niemiec + AOK
PIT z Niemiec + AOK
Rozliczam PIT z dochodu z Niemiec. Oprócz PIT jest zaświadczenie AOK o wysokości chorobowego. Czy przychód z tego tytułu wliczany jest do ogólnego przychodu. Na niemieckim PIT nie jest zaznaczone, może wiecie?
Re: PIT z Niemiec + AOK
Wykażesz zasiłek chorobowy w PIT/ZG wiersz Inne źródła...
Dzień dobry,
Rozliczam tatę z pracy w Niemczech za 2020r. Pracował w okresie 01.01.2020 do 30.06.2020, w tym czasie był też na chorobowym i otrzymał z AOK dokument potwierdzający świadczenie za okres 18.05.2020-30.06.2020.
Fizycznie pracował do marca.
Ustalając dochód do wpisania w PIT ZG obniżam go o diety przeliczone za które miesiące?
- tylko te 3 które był fizycznie w pracy
- czy do 17 maja licząc miesiąc maj proporcjonalnie?
Zasiłek z AOK wpisuje w inne źródła,
Mogę to rozliczyć po kursie średniorocznym, czy każdy miesiąc powinnam liczyć oddzielnie?
Dziękuje za pomoc :)
Rozliczam tatę z pracy w Niemczech za 2020r. Pracował w okresie 01.01.2020 do 30.06.2020, w tym czasie był też na chorobowym i otrzymał z AOK dokument potwierdzający świadczenie za okres 18.05.2020-30.06.2020.
Fizycznie pracował do marca.
Ustalając dochód do wpisania w PIT ZG obniżam go o diety przeliczone za które miesiące?
- tylko te 3 które był fizycznie w pracy
- czy do 17 maja licząc miesiąc maj proporcjonalnie?
Zasiłek z AOK wpisuje w inne źródła,
Mogę to rozliczyć po kursie średniorocznym, czy każdy miesiąc powinnam liczyć oddzielnie?
Dziękuje za pomoc :)
Wg mnie...
-diety do 17 maja
- możesz przyjąć kurs za I półrocze - jest korzystniejszy = 4,4146
uwaga..
powinno się przeliczać każdą wypłatę, ale US nie kwestionuje tak przyjętego kursu
i przeliczeniu całości przychodu.../wg wypowiedzi na forum/.
-diety do 17 maja
- możesz przyjąć kurs za I półrocze - jest korzystniejszy = 4,4146
uwaga..
powinno się przeliczać każdą wypłatę, ale US nie kwestionuje tak przyjętego kursu
i przeliczeniu całości przychodu.../wg wypowiedzi na forum/.