Błędy i niedoróbki sumatora

Zgłoś problem, zaproponuj rozwiązanie, zapytaj
taxkiller

Błędy i niedoróbki sumatora

Post autor: taxkiller »

Jeśli w jakimkolwiek wierszu sumatora w kolumnie opis użyjemy kropki, pojawia się komunikat o błędzie.
np.
(poz. 27) "zwr. instalacja." Chcesz obliczeń w polu 27? Usuń wartość sumatora!

Na marginesie - jest bez sensu, że suma z sumatora nie przenosi się sama do pola, pod które sumator jest podpięty, tylko trzeba przeklepywać.

M.K.

Re: Błędy i niedoróbki sumatora

Post autor: M.K. »

Udało mi się uzyskać ten komunikat. Wprowadził Pan sumator w poz.27, a nie w podpolu 27a.
Kropki w opisie nie mają znaczenia. Kwota jest przeniesiona.
Owszem, jeśli w kwocie składowej jest błąd wtedy wynikiem sumy jest 0 ale pojawia się także komunikat błędu.

Przy okazji zauważyłem że w komunikacie błędu jest zły tekst na początku (pierwszy opis z sumatora)
Załączniki
sumator z błędną kwotą w poz.27
sumator z błędną kwotą w poz.27
sumator wprowadzony w poz. 27
sumator wprowadzony w poz. 27

taxkiller

Bardzo nieintuicyjne rozwiązanie.
Trochę chaotyczny ten program jest.

M.K.

Takie rozwiązanie, że można wpisać kwotę w pole głóne (wynikowe) funkcjonuje w programach Formularze IPS, Druki IPS od 20 lat.

Jedyne co zrobię w PITyIPS to utrudnię dostanie się do pola wynikowego aby przez przypadek nic tam nie dało się wpisać.

taxkiller

Nie każdy używa tych innych programów. Ja akurat do druków i formularzy używam konkurencji :)
Mniejsza, ale w tym konkretnym przypadku pola 27 na PIT/O (jak i innych pól):
Jaki jest logiczny i praktyczny sens dodawania JEDNEGO i JEDYNEGO "subpola" 27a?

M.K.

Ograniczenie wpisanej kwoty do limitu wynikającego z przychodu.
Jeśli ktoś się nie zgadza z takim przycięciem (bywają różne interpretacje) może w pole wpisać swoją wartość i obliczenia zablokować (albo wpisać to w sumatorze).

Optima

Post autor: Optima »

M.K. pisze:
> Ograniczenie wpisanej kwoty do limitu wynikającego z przychodu.
> Jeśli ktoś się nie zgadza z takim przycięciem (bywają różne interpretacje)
> może w pole wpisać swoją wartość i obliczenia zablokować (albo wpisać to w
> sumatorze).

>>>Jaki jest logiczny i praktyczny sens dodawania JEDNEGO i JEDYNEGO "subpola" 27a?

MI się wydaje, że jemu chodziło po co jest w ogóle podpole 27a - jak jest jedynym podpolem ;-) że można sumator używać do pola "głównego" 27 - chyba o to mu chodziło.

M.K.

Tak to zrozumiałem ale jeszcze raz odpowiem.

W podpole 27a wprowadza się pełną kwotę, a program w polu 27 wpisze max kwotę możliwą do odliczenia. Jeśli przychód będzie wynosił 0 to program wpisze tam 0.
Ktoś może inaczej interpretować to czy w poz.27 wpisać kwotę możliwą do odliczenia czy pełną więc jeśli zechce wpisać inaczej niż program wyliczył to może wpisać w poz.27 i zablokować obliczenia.
Po co sumator w poz.27? W każdym polu kwotowym działa sumator. Można go użyć lub nie używać.

Optima

Post autor: Optima »

OK

taxkiller

Ok, jeśli jest to odwzorowanie logiki programu, że w jednym miejscu jest cokolwiek, a w drugim cokolwiek do limitu, to rozumiem. Jednak blokada edycji pola wynikowego powinna być bezwzględna.

Zablokowany