emerytura krajowa oraz po mężu Czechy

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2018 rok.
katfa

emerytura krajowa oraz po mężu Czechy

Post autor: katfa »

witam.
Wykonałam dla kobiety rozliczenie: pani ma emeryturę krajową oraz 50% emerytury czeskiej po mężu wypłacanej przez bank polski. Bank pobrał zaliczkę.
Kwota emerytury krajowej 42.887,16, zaliczka zdrowotne 3.323,74, kwota zaliczki na podatek 3.840
Kwota emerytury czeskiej 846,98, kwota zaliczki na podatek 150
Zrobiłam PIT 36: wpisałam kwoty w tabelę D, krajowa poz. 50, czeska - inne źródła (poz. 89).
Wysłałam elektronicznie.
Dziś kobieta mi wraca i mówi, że US ją wezwało, aby wyjaśniła to rozliczenie. Urzędniczka z US, stwierdziła, że ta kwota emerytury czeskiej jest tak niska, że nie musi jej uwzględniać w rozliczeniu rocznym, tym bardziej, że już podatek został pobrany przez bank, i że powinna rozliczyć się tylko z emerytury krajowej na pit 37.
Czy to prawda?????

snykwa

Re: emerytura krajowa oraz po mężu Czechy

Post autor: snykwa »

....Dziś kobieta mi wraca i mówi, że US ją wezwało, aby wyjaśniła to rozliczenie. Urzędniczka z US, stwierdziła, że ta kwota emerytury czeskiej jest tak niska, że nie musi jej uwzględniać w rozliczeniu rocznym, tym bardziej, że już podatek został pobrany przez bank, i że powinna rozliczyć się tylko z emerytury krajowej na pit 37.
Czy to prawda?????....
Moim zdaniem bzdura. Rozliczyć się trzeba z wszystkich dochodów.
Ciekawy jestem co na to wla.gle?

<Zgodnie z umową o unikaniu podwójnego opodatkowania z Czechami, emerytury wypłacane osobie mającej miejsce zamieszkania w Polsce opodatkowane są tylko w Polsce więc nie ma zastosowania metoda rozliczenia wyłączenie z progresją.
Sposób rozliczania czeskiej emerytury może być różny w zależności od tego czy emerytura otrzymywana jest za pośrednictwem np. banku czy też trafia bezpośrednio do emeryta.
Jeżeli emeryt otrzymuje świadczenie z Czech bez pośrednika, to sam powinien obliczać i odprowadzać zaliczki na podatek wciągu roku, a rozliczenia dokonać na PIT-36 (inne źródła)
Jeżeli pośrednikiem jest np. bank to bank pobiera zaliczki na podatek i wystawia emerytowi PIT-11 na podstawie którego należy wypełnić zeznanie. >
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2019, o 18:51 przez snykwa, łącznie zmieniany 1 raz.

katfa

Nie jestem księgową, rozliczam pity z uwagi na 1% dla mojego syna. Ale wzdłuż i wszerz oczytałam się i pierwsze słyszę to co ta Pani mówi. Pytam się tej znajomej, czy na pewno dobrze zapamiętała. Mówię jej, że nie sądzę, aby tak było. Wykazuje się wszystkie dochody, nawet niskie - i to na picie 36 w tym przypadku.

snykwa

Spójrz wyżej -edytowałem.

katfa

Czyli wiemy, że zeznanie musi być wypełnione razem z emeryturą czeską. I w końcu 36 zostawiamy czy te kwoty mam przenieść do pit 37? Czarno na białym.

snykwa

PIT-36, inne źródła:
Emerytury - renty zagraniczne podlegające opodatkowaniu TYLKO w Polsce, których nie wykazuje się na PIT/ZG
(tj. emerytury - renty zagraniczne, do których nie ma zastosowania żadna metoda unikania podwójnego opodatkowania, bo zgodnie z umową podlega ona opodatkowaniu tylko w Polsce)

katfa

Dziękuję bardzo bardzo. Czyli tak jak było tak ma być.

katfa

Dziękuję bardzo bardzo. Czyli tak jak było tak ma być.

Zablokowany