Problem z wyliczaniem z PIT 40A.
Problem z wyliczaniem z PIT 40A.
Witam. Mam małą wątpliwość. Otóż z PIT 40A wpisałem do PIT 37 przychód z poz 38 do poz. 75 przychód małżonka.
Poz. 50 wpisałem do PIT 37 w poz. 77.
W PIT 40A w poz. 49 jest 159 zł nadpłaty no i właśnie problem bo w PIT 37 wyszło nie 159 nadpłaty tylko 157 zł dopłaty. Pytanie czy to normalne czy coś poknociłem.
Sekcja C.1 w PIT 37 wydaje się być ok, bo tam wpisane wartości z PIT 40A były jasne, bo nie było żadnej niedopłat ani nadpłaty.
Proszę o pomoc czy to normalne, że nadpłata z PIT 40A zmieniła się w niedopłatę w PIT 37.
Informacja dodatkowa to to, że w PIT 40A w poz. 39 suma zaliczek jest 456 zł.a podatek należny z poz. 47 to 297 zł .
Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam Mirosław
W PIT 40A w poz. 49 jest 159 zł nadpłaty no i właśnie problem bo w PIT 37 wyszło nie 159 nadpłaty tylko 157 zł dopłaty. Pytanie czy to normalne czy coś poknociłem.
Sekcja C.1 w PIT 37 wydaje się być ok, bo tam wpisane wartości z PIT 40A były jasne, bo nie było żadnej niedopłat ani nadpłaty.
Proszę o pomoc czy to normalne, że nadpłata z PIT 40A zmieniła się w niedopłatę w PIT 37.
Informacja dodatkowa to to, że w PIT 40A w poz. 39 suma zaliczek jest 456 zł.a podatek należny z poz. 47 to 297 zł .
Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam Mirosław
Re: Problem z wyliczaniem z PIT 40A.
[quote=Mirox post_id=58304 time=1519841274 user_id=28515]
Witam. Mam małą wątpliwość. Otóż z PIT 40A wpisałem do PIT 37 przychód z poz 38 do poz. 75 przychód małżonka.
Nic nie poknociłeś, po prostu to co dostałeś/otrzymasz z marcową emeryturą ,
w rozliczeniu rocznym jest mniej/więcej do oddania do US.
Przy wielu źródłach dochodu w tym praca i emerytura za część roku tak wypada po rozliczeniu....
Nic nie poknociłeś, po prostu to co dostałeś/otrzymasz z marcową emeryturą ,
w rozliczeniu rocznym jest mniej/więcej do oddania do US.
Przy wielu źródłach dochodu w tym praca i emerytura za część roku tak wypada po rozliczeniu....
Dziękuję bardzo za odpowiedź.
Pozdrawiam Mirosław
Pozdrawiam Mirosław
A to ja mam jeszcze pytanie odnośnie PIT-40A
Osoba (20 lat) ucząca się, jedyny dochód to renta po zmarłym ojcu
W PIT-40A nadpłata - w poz.49 - 228zł
i teraz tak:
1. Niby PIT-40A jeśli się nie ma innych dochodów nie trzeba dodatkowo rozliczać, czyli dana osoba nie musi nic robić i w marcu 228zł zostanie doliczone do jej renty.
2. Jeśli jednak dodatkowo się rozliczy np. PIT-37 to wyjdzie jej niedopłata 228zł i będzie musiała to wpłacić do US.
Czyli dobrze rozumiem, że lepiej nie robić nic i jest się 228zł do przodu ?? a rozliczając się jest się w plecy te 228 zł ??
Osoba (20 lat) ucząca się, jedyny dochód to renta po zmarłym ojcu
W PIT-40A nadpłata - w poz.49 - 228zł
i teraz tak:
1. Niby PIT-40A jeśli się nie ma innych dochodów nie trzeba dodatkowo rozliczać, czyli dana osoba nie musi nic robić i w marcu 228zł zostanie doliczone do jej renty.
2. Jeśli jednak dodatkowo się rozliczy np. PIT-37 to wyjdzie jej niedopłata 228zł i będzie musiała to wpłacić do US.
Czyli dobrze rozumiem, że lepiej nie robić nic i jest się 228zł do przodu ?? a rozliczając się jest się w plecy te 228 zł ??
Nie ma potrzeby sie rozliczać. Jesli jednak postanowi złożyć pit-37 ( nie wiem w jakim celu??) To z rozliczenia nie wyjdzie podatek do zaplaty bo nie ma innych dochodów.
PIT-37 może złożyć choćby po to aby US przekazał 1 % jej podatku na cele OPP.
Można również złożyć do ZUS /internetowo/ PIT-OP i ZUS przekaże na wskazaną OPP
1% na cele pożytku publicznego.
1% na cele pożytku publicznego.
No teraz nie wiem, czy to możliwe, że jak się rozliczy ten PIT 40A to traci się pieniądze. Trochę dziwne.
Nie traci się . Jeśli jest tylko PIT-40A to rozliczenie w PIT-37 musi wyjść na 0. Wpisujesz kwotę zaliczki z poz. 50.
Ok dziękuję. Rozliczenie jest z małżonkiem emerytem, który dorabia więc chyba stąd ta niedopłata.