Badanie słuchu i konsultacja prywatnie

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2017 rok.
nadziejja

Badanie słuchu i konsultacja prywatnie

Post autor: nadziejja »

Witam mam pytanie czy można odliczyć osobie z niepełnosprawnością umiarkowaną badania słuchu i konsultacji lekarskiej zrobione prywatnie ? Ma też fakturę za aparat słuchowy który jest częściowo refundowany rozumiem że kwotę nierefundowaną mogę odliczyć?
Dziękuję za pomoc.

Aga K-S

Re: Badanie słuchu i konsultacja prywatnie

Post autor: Aga K-S »

badanie słuchu i konsultacja lekarska - nie
aparat słuchowy - w części, która nie została refundowana - tak.
warunek: niepełnosprawność związana z niedosłuchem- kod 03L

nadziejja

Post autor: nadziejja »

Ma symbol 05R i 10N czyli nie można odliczyć koniecznie musi być wskazana niepełnosprawność słuchu w tym symbolu neurologicznym zawiera się choroby neurologiczne i inne?

Aga K-S

Post autor: Aga K-S »

moim zdaniem nie może. Powinna mieć odpowiedni kod niepełnosprawności
info: http://www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/461979

Odliczenie aparatu słuchowego

„Jestem emerytką, ale mam też orzeczenie o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności, wydane na stałe, z symbolem 07-S. Od jakiegoś czasu mam poważne problemy ze słuchem. Musiałam kupić aparat słuchowy. Czy zakup aparatu mogę odliczyć w ramach ulgi rehabilitacyjnej?”

Osoba posiadająca orzeczenie o niepełnosprawności oraz podatnik mający na utrzymaniu osobę z niepełnosprawnością może w ramach ulgi rehabilitacyjnej odliczyć od dochodu wydatki na zakup i naprawę sprzętu, urządzeń i narzędzi technicznych indywidualnego przeznaczenia, niezbędnego w rehabilitacji oraz ułatwiającego wykonywanie czynności życiowych – stosownie do potrzeb wynikających z niepełnosprawności.

Jest to taki sprzęt (urządzenie czy narzędzie), który posiada właściwości leczniczo-rehabilitacyjne lub ułatwiające danej osobie, ze względu na jej niepełnosprawność, wykonywanie czynności życiowych. Zatem z uregulowań prawnych wynika, że pomiędzy rodzajem nabytego sprzętu a rodzajem niepełnosprawności pozostawać musi być ścisły związek. Zatem zakup urządzeń i sprzętów dokonany przez podatnika musi mieć związek z chorobami i schorzeniami, które stanowiły podstawę do wydania orzeczenia o niepełnosprawności.

Czytelniczka nie może więc odliczyć wydatków poniesionych na zakup aparatów słuchowych w ramach ulgi rehabilitacyjnej, ponieważ ich kupno nie ma związku z chorobami i schorzeniami, stanowiącymi podstawę orzeczenia stopnia niepełnosprawności.

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Tylko przy lekach jest inaczej.
Tam można odliczyć inne leki nie związane z rodzajem niepełnosprawności, o ile
LEKARZ SPECJALISTA zleci/zaleci stosowanie czasowo lub na stałe takiego leku.

Zablokowany