problem z PIT 8C

Malinka_M

problem z PIT 8C

Post autor: Malinka_M »

Witam,
mam "mały" problem. Otóż jestem osobą, która od czterech pracodawców otrzymała 3 x pit 11 oraz jeden 8C. Sprawa rozliczenia była dla mnie oczywista wi sięgnęłam po PIT 37 (jestem osobą fizyczną, nie prowadzę działalności gospodarczej).
W PIT-8C w części D - "informacja o wysokości przychodów, o których mowa w art. 20 ust 1 ustawy" wyszczególniono pozycję "paczka świąteczna wypłacona z funduszu związków zawodowych" - przychód - 60zł.
Moje pytanie brzmi: gdzie to wykazać? PIT 37, PIT 36?
Bardzo dziękuję za pomoc.

Bartek

Re: problem z PIT 8C

Post autor: Bartek »

Ze wszystkich dochodów rozliczasz się na PIT-36,a kwotę z 8C w wiersz "inne źródła" Na 36,a nie na 37 gdyż "inne źródła" na 36 to nie te same "inne źródła" co na 37 :)

Malinka_M

Post autor: Malinka_M »

Bardzo dziękuję ze informacje. Pozdrawiam

Renata Sz

Post autor: Renata Sz »

Mam takie małe zastrzeżenie. Świadczenia rzeczowe i pieniężne wypłacane ze środków zfśs lub związków zawodowych są wolne do kwoty 380 zł w roku podatkowym, jeżeli od wszystkich pracodawców otrzymało się paczkę za 60 zł - ( mniej niż 380,00 zł) to czy koniecznie trzeba doliczyć jej wartość do PIT?

Iwona

Post autor: Iwona »

Świadczenia od związków zawodowych należy dodać do 380 zł. Być może było to już przekroczenie tej kwoty wolnej.

Zablokowany