małoletni uczeń
małoletni uczeń
Witam. co zrobić z małoletnim uczniem szkoły zawodowej, który w roku podatkowym 2016 osiągnął dochód w wysokości 2107zł i otrzymał Pit 11. Czy taki uczeń powinien złożyć zeznanie podatkowe do US? Przeczytałam w necie, że tak i że w jego imieniu powinni zrobić to rodzice. Czy jest możliwość złożenia takiego zeznania przy pomocy programu PITy 2016 i wysłać to zeznanie przez internet. Zasugerowano mi również, żeby poczekać do marca kiedy uczeń ten skończy 18 lat i będzie mógł złożyć zeznanie sam, tylko jak się to ma do tego, że uczeń osiągnął ten dochód w roku 2016 kiedy nie był przecież pełnoletni. I ostatnie pytanie: czy rodzice mogą jeszcze odliczyć sobie dziecko od podatku? Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 15 lut 2017, o 10:10 przez majka79, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: małoletni uczeń
Rodzic wypełnia zeznanie za małoletniego i podpisuje. Powinien to zrobić osobiście. Przyznam, że składałem takie zeznania przez internet i zostały przyjęte. Zadzwoniłem później (już po złożeniu z ciekawości) do "mojego" US i powiedziano mi, że mogę złożyć przez internet (choć prawidłowo rodzic powinien osobiście). Widocznie nie robią z tego problemu.
Możecie sobie odliczyć ulgę na dziecko jeśli są spełnione pozostałe warunki. Dziecko się uczyło w 2016 a Wasze dochody nie przekroczyły limitu 112 tyś.
Możecie sobie odliczyć ulgę na dziecko jeśli są spełnione pozostałe warunki. Dziecko się uczyło w 2016 a Wasze dochody nie przekroczyły limitu 112 tyś.
---> który w roku podatkowym 2015 osiągnął dochód w wysokości 2107zł i otrzymał Pit 11
Jeśli faktycznie masz na myśli rok 2015, to rozliczysz to programem za rok 2015.
Jeśli w momencie składania zeznania syn jest pełnoletni, to ma zdolność do czynności prawnych i wg mnie może sam rozliczyć swoje dochody.
Jeśli faktycznie masz na myśli rok 2015, to rozliczysz to programem za rok 2015.
Jeśli w momencie składania zeznania syn jest pełnoletni, to ma zdolność do czynności prawnych i wg mnie może sam rozliczyć swoje dochody.
Tak jeśli będzie pełnoletni to może złożyć sam swoje zeznanie za 2015.
majka79 pisze:
> Witam. co zrobić z małoletnim uczniem szkoły zawodowej, który w roku
> podatkowym 2015 osiągnął dochód w wysokości 2107zł i otrzymał Pit 11. Czy
> taki uczeń powinien złożyć zeznanie podatkowe do US? Przeczytałam w necie,
> że tak i że w jego imieniu powinni zrobić to rodzice. Czy jest możliwość
> złożenia takiego zeznania przy pomocy programu PITy 2016 i wysłać to
> zeznanie przez internet. Zasugerowano mi również, żeby poczekać do marca
> kiedy uczeń ten skończy 18 lat i będzie mógł złożyć zeznanie sam, tylko jak
> się to ma do tego, że uczeń osiągnął ten dochód w roku 2015 kiedy nie był
> przecież pełnoletni. I ostatnie pytanie: czy rodzice mogą jeszcze odliczyć
> sobie dziecko od podatku? Pozdrawiam.
przepraszam, oczywiście chodzi o lata 2016/2017
> Witam. co zrobić z małoletnim uczniem szkoły zawodowej, który w roku
> podatkowym 2015 osiągnął dochód w wysokości 2107zł i otrzymał Pit 11. Czy
> taki uczeń powinien złożyć zeznanie podatkowe do US? Przeczytałam w necie,
> że tak i że w jego imieniu powinni zrobić to rodzice. Czy jest możliwość
> złożenia takiego zeznania przy pomocy programu PITy 2016 i wysłać to
> zeznanie przez internet. Zasugerowano mi również, żeby poczekać do marca
> kiedy uczeń ten skończy 18 lat i będzie mógł złożyć zeznanie sam, tylko jak
> się to ma do tego, że uczeń osiągnął ten dochód w roku 2015 kiedy nie był
> przecież pełnoletni. I ostatnie pytanie: czy rodzice mogą jeszcze odliczyć
> sobie dziecko od podatku? Pozdrawiam.
przepraszam, oczywiście chodzi o lata 2016/2017
Możecie poczekać do ukończenia przez niego 18 lat i może sam złożyć zeznanie. Ale nie widzę problemu aby złożyć elektronicznie już teraz. Jako dochód autoryzacyjny wpisać 0 jeśli w 2015 nie miał przychodów. W najgorszym razie US wezwie rodzica i każe mu podpisać osobiście. Nic więcej nie grozi. Ale myślę, że do tego nie dojdzie. Musiałby być to bardzo restrykcyjny US.