Witam,
Do 30.08.16 byłem rezydentem w Niemczech i z tego okresu tam się rozliczam podatkowo. Ostatnie 4 miesiące roku byłem rezydentem w Polsce. Nie podjąłem w tym czasie pracy, jednak mam dochody kapitałowe. Mój problem polega na tym, że od 2015 posiadam konto w bullion vault jako rezydent polski. Nie rozliczalem się z tego nigdzie, ponieważ nie podejmował em z konta pieniedzy-myślałem ze to nie jest obowiazkowe.
Jak powinienem się teraz rozliczyć z tego zysku z bullion vault? Jaki druk?
Za odpowiedz z góry dziękuję
Pozdrawiam
Freelemon
Zmiana rezydencji w połowie roku
Re: Zmiana rezydencji w połowie roku
Długo się zastanawiałem, ale może zacznę dyskusję.
Co do rezydencji-to wg mnie może cały rok byłeś rezydentem podatkowym polskim-miałeś centrum interesów życiowych w Polsce
-masz mieszkanie?, konto?, rodzinę ?, konto na bullionvault
--->Jak powinienem się teraz rozliczyć z tego zysku z bullionvault? Jaki druk?
Jeśli jesteś rezydentem polskim, to masz obowiązek rozliczyć dochody zagraniczne /DE/ oraz / PL/.
Wg mnie - PIT-36, PIT/ZG.
Dochody z bullionvault wpisujesz do PIT-36 w wiersz " Działalność wykonywana osobiście"....
oczywiście jeśli te działania na koncie bullionvault nie miały znamion DG.
Ale może upewnij się w swoim US-ie....
Co do rezydencji-to wg mnie może cały rok byłeś rezydentem podatkowym polskim-miałeś centrum interesów życiowych w Polsce
-masz mieszkanie?, konto?, rodzinę ?, konto na bullionvault
--->Jak powinienem się teraz rozliczyć z tego zysku z bullionvault? Jaki druk?
Jeśli jesteś rezydentem polskim, to masz obowiązek rozliczyć dochody zagraniczne /DE/ oraz / PL/.
Wg mnie - PIT-36, PIT/ZG.
Dochody z bullionvault wpisujesz do PIT-36 w wiersz " Działalność wykonywana osobiście"....
oczywiście jeśli te działania na koncie bullionvault nie miały znamion DG.
Ale może upewnij się w swoim US-ie....