dane z Jaaropgave
dane z Jaaropgave
Zanim przystąpię do samodzielnego rozl. (dla spr, siebie) proszę o kilka wskazówek i poprawek, jeśli coś źle rozumiem:
- umowa o pracę od 06.10.2015 do nadal w Holandii
- dochody z Polski (pit-11)
- rozl z żoną, ma dochody z Polski PIT-11
- do uwzgl ulga prorodzinna
1. Loonheffing - 865 euro = podatek i skł. na ub społeczne, wyodrębniam 8,35/36,50, co daje mi podatek = 197,88 euro
2. arbeidskorting - 533 euro - ulga pracownicza - nie uwg w rozliczeniu
3. Premies werknemersverzekeringen - 547,59 euro - skł na ub społeczne - nie uwzgl w rozl.
4. werkgeversheffing zorgverzekeringswet - 360,71 - skł na ub zdrowotne - nie uwzgl w rozl.
5. totaal aan onbelaste reiskosten - 785,09 - co to jest????
6. dieta za dzień pobytu = 50 euro
7. koszty do zastosowania 139,06 za m-c (inna miejscowośc pracy od zamieszkania)* 3 m-ce
8. wypłatę na złotówki przeliczam wg kursu euro z dnia poprzedzającego
9. podatek wg jakiego kursu euro przeliczyć?
10. Na co jeszcze zwrócić uwagę, czy ulga abolicyjna przysługuje?
dziękuje za wstępną pomoc
- umowa o pracę od 06.10.2015 do nadal w Holandii
- dochody z Polski (pit-11)
- rozl z żoną, ma dochody z Polski PIT-11
- do uwzgl ulga prorodzinna
1. Loonheffing - 865 euro = podatek i skł. na ub społeczne, wyodrębniam 8,35/36,50, co daje mi podatek = 197,88 euro
2. arbeidskorting - 533 euro - ulga pracownicza - nie uwg w rozliczeniu
3. Premies werknemersverzekeringen - 547,59 euro - skł na ub społeczne - nie uwzgl w rozl.
4. werkgeversheffing zorgverzekeringswet - 360,71 - skł na ub zdrowotne - nie uwzgl w rozl.
5. totaal aan onbelaste reiskosten - 785,09 - co to jest????
6. dieta za dzień pobytu = 50 euro
7. koszty do zastosowania 139,06 za m-c (inna miejscowośc pracy od zamieszkania)* 3 m-ce
8. wypłatę na złotówki przeliczam wg kursu euro z dnia poprzedzającego
9. podatek wg jakiego kursu euro przeliczyć?
10. Na co jeszcze zwrócić uwagę, czy ulga abolicyjna przysługuje?
dziękuje za wstępną pomoc
Re: dane z Jaaropgave
5) totaal aan onbelaste reiskosten-łączne wydatki nieopodatkowane - nie uwzgl w rozl.
9) podatek przeliczasz po takim samym kursie jak przychód.
10) Brakuje Ci LOON VOOR LOONBELASTING. Ulga przysługuje.
Reszta OK.
Możesz spróbować wspólnie i indywidualnie-zobaczysz co będzie korzystniejsze.
Polecam program:
http://pit.dobry.pl/index.php/programy/pity
9) podatek przeliczasz po takim samym kursie jak przychód.
10) Brakuje Ci LOON VOOR LOONBELASTING. Ulga przysługuje.
Reszta OK.
Możesz spróbować wspólnie i indywidualnie-zobaczysz co będzie korzystniejsze.
Polecam program:
http://pit.dobry.pl/index.php/programy/pity
diety również po takim samym kursie jak wypłata i podatek, czyli np dostałem za listopad 2015 wypłatę 30.11 to kurs do wyliczenia przychodu, podatku i diety biorę dnia 29.11?
Diety nie oblicza się po kursie tylko
ilość dni x 50e x 30%
Np. pracowałeś w danym miesiącu od 15 do 31 to ilość dni = 17
17 x 50 x 30% = 255 to jest dieta za ten miesiąc i toą dietę odejmujesz od przychodu a dopiero potem przeliczasz na zł i odejmujesz KUP.
ilość dni x 50e x 30%
Np. pracowałeś w danym miesiącu od 15 do 31 to ilość dni = 17
17 x 50 x 30% = 255 to jest dieta za ten miesiąc i toą dietę odejmujesz od przychodu a dopiero potem przeliczasz na zł i odejmujesz KUP.
faktycznie,
a LOON VOOR LOONBELASTING = Heffingsloon?
a LOON VOOR LOONBELASTING = Heffingsloon?
Ingehouden Loonbelasting/Premie Volksverzekeringen
(LOONBELASTING/PREMIE VOLKSVERZEKERINGEN lub LOONHEFFING lub INGEHOUDEN LOONHEFFING) - pobrana przez pracodawcę zaliczka na podatek dochodowy i ubezpieczenie społeczne. Stanowi maksymalną kwotę zwrotu podatku z Holandii o jaką możesz się ubiegać.
(LOON VOOR LOONBELASTING/PREMIE VOLKSVERZEKERINGEN lub FISCAAL LOON) - kwota dochodu brutto.
(LOONBELASTING/PREMIE VOLKSVERZEKERINGEN lub LOONHEFFING lub INGEHOUDEN LOONHEFFING) - pobrana przez pracodawcę zaliczka na podatek dochodowy i ubezpieczenie społeczne. Stanowi maksymalną kwotę zwrotu podatku z Holandii o jaką możesz się ubiegać.
(LOON VOOR LOONBELASTING/PREMIE VOLKSVERZEKERINGEN lub FISCAAL LOON) - kwota dochodu brutto.
dane do wyliczenia w PIT biorę z jaaropgave czy z poszczególnych miesięcy z salarisspecificatie?
Biorę wyjściowo heffingsloon z jaaropgave czy bruto loon z salar,,,?
Biorę wyjściowo heffingsloon z jaaropgave czy bruto loon z salar,,,?
Jeśli na miesięcznych masz brutto to z nich a jeśli nie to przychód i podatek weź z jaaropgave.
mogę wziąć wszystkie dane z jaaropgave, tylko jaki kurs zastosować, mogę średnią z 3 miesięcy wypłat?
Nie mogę się połapać w tych salariss z 3 miesiecy, bo dość że nazewnictw trchę inne to suma narastajaco wykazana w jaaropgave jest zaokrąglona.
Nie mogę się połapać w tych salariss z 3 miesiecy, bo dość że nazewnictw trchę inne to suma narastajaco wykazana w jaaropgave jest zaokrąglona.
Może być średnia.