Kiedy pracodawca ściągnął zamało podatku o 500zł...

Paulina1990

Kiedy pracodawca ściągnął zamało podatku o 500zł...

Post autor: Paulina1990 »

Witam,

mam takie pytanie: Do października pobierałam rentę rodzinną o fakcie poinformowałam pracodawcę (księgowość) przesłałam decyzję o przedłużeniu renty oraz kiedy zaprzestałam pobierania z racji ukończenia 25lat również o tym poinformowałam. Jakie było moje zaskoczenie kiedy rozliczyłam swojego pita i moim oczom ukazała się suma do zapłaty w postaci 464zł.
Doskonale wiem skąd się wzięła ta kwota, ale postanowiłam zapytać księgową czy ona też wie. Wie, ale nie widzi swojego problemu twierdząc że za późno doniosłam zaświadczenie tj we wrześniu 2014r kiedy zostało mi tylko przesłane(renta odnawiała się co rok). Moje pytanie jest następujące:
czy istnieje jakikolwiek przepis prawny który za zaniechanie księgowości na tym tle pociąga ją do jakiejkolwiek odpowiedzialności? czy jestem przegrana. wiem że te pieniądze trafiły o mnie ale mniej boli kiedy z wypłaty zabierają 50zł niż od razu 500zł.
Dodam jeszcze że księgowa jest bardzo nie miłą, pewną swego kobietą i chętnie utarła bym jej zadarty nosek.

koleżanka

Re: Kiedy pracodawca ściągnął zamało podatku o 500zł...

Post autor: koleżanka »

pytanie zasadnicze - czy w pracy złożyłaś PIT-2 upoważniający pracodawcę do odliczania miesięcznej ulgi podatkowej 46,33 zł ?

Paulina1990

Re: Kiedy pracodawca ściągnął zamało podatku o 500zł...

Post autor: Paulina1990 »

Nie pamiętam. To było prawie dwa lata temu. Widze teraz ze ten pit napewno był do wypełnienia kiedy sie zatrudniałam. I widze ze chyba nie powinnam go wypelniac poprosilam kierownika by napisal do firmy o przeslanie wszystkich dokumentow ktore wtedy wypelnilam. Kiedy je przesla bede miala pewnosc.

Zablokowany