Ulga na niepracującą żonę
Ulga na niepracującą żonę
Witam wszystkich, mam pytanie jak w temacie otóż czy mogę odliczyć niepracującą żonę Jeśli tak to na jakim picie i w którym miejscu.
Dodam że tylko ja pracuję i rozliczam się wspólnie z żoną mając mój PIT11 , mamy też dwoje dzieci do 14 roku
Dodam że tylko ja pracuję i rozliczam się wspólnie z żoną mając mój PIT11 , mamy też dwoje dzieci do 14 roku
Re: Ulga na niepracującą żonę
Tak -PIT-37, rozliczenie małżonków razem -które rubryki nie podam, bo nie wiadomo z jakiego tytułu masz dochody, jeśli chcesz żeby Ci pomóc to najprościej podaj rubryki i kwoty, to Ci pomożemy.
Ew. jeśli nie chcesz podawać kwot na forum to napisz do kogoś na -PW.
Ew. jeśli nie chcesz podawać kwot na forum to napisz do kogoś na -PW.
Najprawdopodobniej będzie też ulga na dzieci (PIT-O).
Witam, piszesz " wla.gle " żeby podać ci rubryki i kwoty Z kwotami nie ma problemu ale rubryki to właśnie o nie pytam gdzie wpisać.
Mam PIT 11 z jednego stosunku (stosunków pokrewnych) podwyższone w związku z zamieszkaniem podatnika poza miejscowością, w której znajduje się zakład pracy
Pozdrawiam
Mam PIT 11 z jednego stosunku (stosunków pokrewnych) podwyższone w związku z zamieszkaniem podatnika poza miejscowością, w której znajduje się zakład pracy
Pozdrawiam
W PIT-37 w "Wybór sposobu opodatkowania" zaznaczasz rubrykę 2 "wspólnie z małżonkiem."
Jeśli rozliczasz się programem PITY2015 IPS to wybierasz "Twórz nowe PIT-y" , potem "małżonkowie razem" następnie zaznaczasz PIT-37 i wybierasz z załączników - załącznik PIT-0.
Z PIT-11 wpisujesz do pit-37 poz. 37,38,39 (wypełni się samo),41,99 i 116.
W PIT-0 wpisujesz pesele dzieci w E1 i E2 w poz.1 a w poz. 5 zaznaczasz cały rok (jeśli faktycznie tak było). Następnie w poz. 41 PIT-0 klikasz i w poz. 41a wybierasz "przez program..".
Jeśli zabraknie podatku na odliczenie pełnych ulg to klikasz na poz. 130 (130a)w PIT-37 i wybierasz "TAK" a w poz. 131 (131a) "Automatycznie na podst........".
W poz. 135 powinieneś miec pełną kwotę.
Powinno to by w granicach 2790
Jeśli rozliczasz się programem PITY2015 IPS to wybierasz "Twórz nowe PIT-y" , potem "małżonkowie razem" następnie zaznaczasz PIT-37 i wybierasz z załączników - załącznik PIT-0.
Z PIT-11 wpisujesz do pit-37 poz. 37,38,39 (wypełni się samo),41,99 i 116.
W PIT-0 wpisujesz pesele dzieci w E1 i E2 w poz.1 a w poz. 5 zaznaczasz cały rok (jeśli faktycznie tak było). Następnie w poz. 41 PIT-0 klikasz i w poz. 41a wybierasz "przez program..".
Jeśli zabraknie podatku na odliczenie pełnych ulg to klikasz na poz. 130 (130a)w PIT-37 i wybierasz "TAK" a w poz. 131 (131a) "Automatycznie na podst........".
W poz. 135 powinieneś miec pełną kwotę.
Powinno to by w granicach 2790
Snykwa - dzięki za objaśnienie Mam jednak lekką niepewność w mojej deklaracji i chciałbym zapytać czy mogę wysłać ci moją deklaracje na prywatną wiadomość do sprawdzenia bo do końca nie wiem czy dobrze wypełniłem a z US nie ma żartów.
snykwa podaj e-mail a prześlę w załączniku bo tutaj nie można dodawać załącznika
Z góry dziękuję za pomoc
Z góry dziękuję za pomoc
Można - pod nazwą użytkownika /na dole/ na czerwono masz PW /na czerwono/ - wybierz do kogo chcesz wysłać.
Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem.
Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem.
Nie rozumiem, to jest jakaś ulga na niepracującą żonę? Czy tylko chodzi o to, że małżonkowie mogą rozliczać się razem?
Ja właśnie jestem niepracującą żoną z powodu sprawowania opieki nad niepełnosprawną córką.
Rozliczamy się wspólnie z małżonkiem, odliczamy ulgę na dziecko i na używanie samochodu, bo dowożę córkę na Warsztaty Terapii Zajęciowej.
Czy możemy jeszcze jakąś kwotę odliczyć z powodu tego, że nie pracuję?
Ja właśnie jestem niepracującą żoną z powodu sprawowania opieki nad niepełnosprawną córką.
Rozliczamy się wspólnie z małżonkiem, odliczamy ulgę na dziecko i na używanie samochodu, bo dowożę córkę na Warsztaty Terapii Zajęciowej.
Czy możemy jeszcze jakąś kwotę odliczyć z powodu tego, że nie pracuję?