Ulga na dzieci a za mała zaliczka
Ulga na dzieci a za mała zaliczka
Jeśli zaliczka pobrana przez płatnika jest mniejsza niż przysługująca ulga na dzieci to więcej się nie dostanie ? Czy może jest jakaś możliwość uzyskania całej ulgi?
Re: Ulga na dzieci a za mała zaliczka
wypełniasz część H w PIT-37 gdzie możesz odliczyć jeszcze skłądki społeczne i zdrowotne.
Więcej ponadto nie wyciśniesz
Więcej ponadto nie wyciśniesz
Wirus napisał(a) :
> wypełniasz część H w PIT-37 gdzie możesz odliczyć jeszcze skłądki społeczne
> i zdrowotne.
>
> Więcej ponadto nie wyciśniesz
Witam!
Składki społeczne i zdrowotne odliczam w PIT-37. Czy trzeba to powtórzyć?
W PIT-37 dochód po odliczeniach wynosi 12.324,57.
Podatek z poz.67 wynosi 676,00 i z poz.98 wynosi 152,00 czyli razem razem 828,00
Natomiast podatek z poz. 115 wynosi 1.106,28 (obliczony przez program).
Czy ja czegoś nie rozumiem czy jest błąd w programie? W PIT-O nie mogę wpisać kwoty na 1 dziecko 1.112,04, pomimo, że dziecko ma 6 lat i zaznaczyłem kwadrat w E1.5
Od samego początku rozliczam podatki z Waszymi programami siebie z małżonką i dorosłe dzieci i nigdy nie miałem problemu. Co robię żle?
Czy dobrze wystawiony jest PIT-11 gdzie przychód ze stosunku pracy jest 1584,11, KUP-0,00, a podatek 140,00? Synowa w przedszkolu samorządowym pracowała 1/2 roku i miała netto prawie 2 tys.zł., więc czegoś tu nie rozumiem.Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie. Janusz
> wypełniasz część H w PIT-37 gdzie możesz odliczyć jeszcze skłądki społeczne
> i zdrowotne.
>
> Więcej ponadto nie wyciśniesz
Witam!
Składki społeczne i zdrowotne odliczam w PIT-37. Czy trzeba to powtórzyć?
W PIT-37 dochód po odliczeniach wynosi 12.324,57.
Podatek z poz.67 wynosi 676,00 i z poz.98 wynosi 152,00 czyli razem razem 828,00
Natomiast podatek z poz. 115 wynosi 1.106,28 (obliczony przez program).
Czy ja czegoś nie rozumiem czy jest błąd w programie? W PIT-O nie mogę wpisać kwoty na 1 dziecko 1.112,04, pomimo, że dziecko ma 6 lat i zaznaczyłem kwadrat w E1.5
Od samego początku rozliczam podatki z Waszymi programami siebie z małżonką i dorosłe dzieci i nigdy nie miałem problemu. Co robię żle?
Czy dobrze wystawiony jest PIT-11 gdzie przychód ze stosunku pracy jest 1584,11, KUP-0,00, a podatek 140,00? Synowa w przedszkolu samorządowym pracowała 1/2 roku i miała netto prawie 2 tys.zł., więc czegoś tu nie rozumiem.Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie. Janusz
Janusz75 pisze:
>Natomiast podatek z poz. 115 wynosi 1.106,28 (obliczony przez program) - masz niedopłatę podatku w kwocie 278,28 zł..
>W PIT-O nie mogę wpisać kwoty na 1 dziecko 1.112,04, pomimo, że dziecko ma 6 lat i zaznaczyłem kwadrat w E1.5<
Kwot się nie wpisuje - podajesz dane dziecka, zaznaczasz E1.5, a potem w podpolu do pola 41 zaznaczasz odpowiedni kwadrat dot. limitu dochodów przy uldze na jedno dziecko - program sam wpisze kwoty.
Następnie w PIT-37 w podpolu 130a/131a zaznaczasz opcję Tak oraz w podpolach 132a/133a opcję - Automatycznie na podstawie danych z dołączonego załącznika - powinno być OK.
Co do PIT-11 trzeba sprawdzić u pracodawcy, czy były odprowadzane za cały okres zaliczki /wszystkie/.
>Natomiast podatek z poz. 115 wynosi 1.106,28 (obliczony przez program) - masz niedopłatę podatku w kwocie 278,28 zł..
>W PIT-O nie mogę wpisać kwoty na 1 dziecko 1.112,04, pomimo, że dziecko ma 6 lat i zaznaczyłem kwadrat w E1.5<
Kwot się nie wpisuje - podajesz dane dziecka, zaznaczasz E1.5, a potem w podpolu do pola 41 zaznaczasz odpowiedni kwadrat dot. limitu dochodów przy uldze na jedno dziecko - program sam wpisze kwoty.
Następnie w PIT-37 w podpolu 130a/131a zaznaczasz opcję Tak oraz w podpolach 132a/133a opcję - Automatycznie na podstawie danych z dołączonego załącznika - powinno być OK.
Co do PIT-11 trzeba sprawdzić u pracodawcy, czy były odprowadzane za cały okres zaliczki /wszystkie/.
Dodam jeszcze, ze w poz. 41a PIT-0 wybierz "przez program ....".
A nie ma czegoś takiego jak w ubiegłym roku jak PIT-UZ?
PIT-UZ został zastąpiony częścią H w PIT-37
Szkoda, że program nie daje komunikatu o niewykorzystanej kwocie w ramach limitu i/lub nie proponuje wypełnienia części H, aby w pełni wykorzystać limit ulgi. Jest to zauważalne jak się ma 3 lub więcej dzieci, bo limit znacznie wrasta. Gdybym gdzieś przypadkiem nie doczytał, że można o to wnioskować w części H, to stracilibyśmy dodatkowe pieniądze.
Program z e-deklaracje automatycznie uzupełnia te rubryki
E-deklaracje tak ale ostatnio wywinął mi numer. W poz. 130 zsumował składki społeczne i zdrowotne ale zdrowotne te z poz. 116 a tam były obniżone w związku z rozliczeniem. Gdyby nie program P. Marcina wysłałbym z mniejszym odliczeniem na dzieci.