Dochód z Holandii i rozliczenie pit

thebananek

Dochód z Holandii i rozliczenie pit

Post autor: thebananek »

Witam, proszę uprzejmie o pomoc w rozliczeniu się z dochodu holenderskiego za rok 2014.
Nie znam się za bardzo na tym temacie, rozliczam się po raz pierwszy. Próbowałem za pomocą programów rozliczeniowych, ale nie udało mi się... Może wy pomożecie :)

Oto jarograf:

Loon voor de loonbelasting/volksverzekeringen : 3010
Ingehouden loonbelasting/premie volksverzekeringen (loonheffing) : 449
Verrekende arbeidskorting : 292
Loon voor de Zorgverzekeringswet : 3010
Ingehouden bijdrage Zorgverzekeringswet : 0
Verrekende levensloopverlofkorting : 0
Totaal premies werknemersverzekeringen : 382
Werkgeversheffing Zorgverzekeringswet : 226

Jak się za to zabrać? Proszę bardzo o pomoc :))

snykwa

Re: Dochód z Holandii i rozliczenie pit

Post autor: snykwa »

PIT-36 + PIT/ZG + PIT-0.
Potrzebne Ci będzie:
Loon voor de loonbelasting/volksverzekeringen (wynagrodzenie zasadnicze): 3010
i
Ingehouden loonbelasting/premie volksverzekeringen (loonheffing) (zaliczka na podatek i ub. społ.): 449

Od przychodu odejmujesz diety. Diety wyliczasz w nast. sposób: (ilość dni przebywania x 50 euro)x0,3.
Od 3010 odejmujesz wyliczone diety i przeliczasz na zł.
Od tak przeliczonego przychodu odejmujesz koszty uz. przychodu:ilość miesięcyx111,25.
Tak otrzymujesz dochód który wpisujesz w PIT/ZG w poz.9.

Podatek musisz wyodrębnić z kwoty 449 euro:( 449 x 5,1)/36,25. Przeliczasz go na zł.
Tak obliczony podatek wpisujesz w PIT/ZG w poz.10.

Jeśli masz dochody z kraju wpisujesz w PIT-36.

Następnie liczysz jeśli jest taka potrzeba ulgę abolicyjną. Polega to na tym, że korzystasz z PIT-36 i PIT/ZG. W PIT-36 wpisujesz przychody z kraju (jeśli są) a dochód z Holandii wpisujesz w PIT/ZG poz.8.
Następnie sprawdzasz poz. 181 w PIT-36 i od obliczenia pierwszym sposobem odejmujesz wynik z drugiego sposobu i tak otrzymaną kwotę wpisujesz w PIT-0 w poz.43 w ten pierwszy zestaw. Podatki w poz. 209 lub 210 powinny Ci wyjść takie same.

Poczytaj:
http://pit.dobry.pl/forum/viewtopic.php?f=24&t=13305
i
http://pit.dobry.pl/forum/viewtopic.php?f=24&t=13166
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2015, o 14:19 przez snykwa, łącznie zmieniany 1 raz.

thebananek

snykwa napisał(a) :

> Od tak przeliczonego przychodu odejmujesz koszty uz. przychodu:ilość
> miesięcyx111,25.

byłem w sumie 63 dni (4 dni lipca, 31 sierpnia, 28 września) czyli mam przyjąć 2 czy 3 miesiące?

A i czy mogę przeliczać na PLN po kursie jaki był w ostatnim dniu 2014 roku? Czytałem, że niektórzy właśnie tak robią, ja dostawałem tygodniówki, więc byłoby trochę zabawy :)

snykwa

Koszta należą się nawet za 1 dzień pracy więc przyjmij koszty za 3 miesiące.
Kurs możesz przyjąć za ostatni dzień albo średni z tych dni. Podaję link:
http://www.nbp.pl/home.aspx?f=/kursy/arch_a.html
tabelka Format CSV-kwartalne-2014.
Np. za trzeci kwartał 4,1758.

Oczywiście jeśli dojeżdżałeś do pracy z innej miejscowości należa Ci się koszty podwyższone.

thebananek

snykwa napisał(a) :

> Od tak przeliczonego przychodu odejmujesz koszty uz. przychodu:ilość
> miesięcyx111,25.

Czy te koszta są w Euro i należy je przeliczyć na PLN czy też są w złotówkach?

snykwa

Po odjęciu diet (3010-945=2065) przeliczasz przychód na zł i dopiero odejmujesz koszty (3x111,25=333,75 lub 3x139,06=417,18). Koszty są w zł.
Pytaj-pomożemy.

thebananek

Dlaczego dochód, który wpisuję w Pit ZG poz.9 przepisuje mi do Pit 36 poz. 43 opisanej jako przychód, czy tak powinno być? W końcu dochód to nie przychód.
W jakim polu wpisuję mój dochód i przychód z kraju w Pit 36?

snykwa

Wszystko jest prawidłowo. Przy rozliczeniu proporcjonalnym (a takie się robi min. z Holandii)sumuje się przychody z kraju i Holandii. Krajowe przychody wpisujesz standardowo w poz.43,44,45,i 47 ( oczywiście jeśli są to przychody ze stosunku pracy) oraz składki w poz.145 i 182. W poz.43 i 45 będziesz miał zsumowane dochody z kraju i Holandii. Podatek z Holandii przeniesie się do poz.179. Będzie on już wyliczony jako limit, który można odliczyć (więc nie zdziw się jeśli będzie inna kwota).

thebananek

W Pit 37 nie mam przychodów ze stosunków pracy, tylko wynikające z działalności wykonywanej osobiście (pozycja 47, 48 i 49). Więc czy powinienem składać ten wniosek o ulgę abolitacyjną, potrzebna mi ona?

Przepraszam, że zadaje pytania jak dziecko, ale nie znam się na tym kompletnie...

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Ulga abolicyjna jest po to, żeby wyrównać "szanse" podatkowe od dochodów zagranicznych, bo:
- dochód uzyskany w krajach rozliczanych metodą wyłączenia z progresją jest zwolniony z opodatkowania w Polsce, jest tylko uwzględniany do stopy procentowej podatku od dochodów polskich /jest to korzystne/
- dochód uzyskany w krajach rozliczanych metodą odliczenia proporcjonalnego nie jest zwolniony z opodatkowania w Polsce, jest doliczany do dochodów polskich np. Holandia

Jeśli odliczysz ulgę abolicyjną to masz wyrównanie podatku od tych dochodów.
Odliczenie ulgi abolicyjnej jest Twoim prawem - nie obowiązkiem, więc jak nie chcesz to jej nie musisz odliczać, z tym, że będziesz musiał zapłacić wyższy podatek od dochodów o wysokość tej ulgi.

O ulgę abolicyjną nie składa się wniosku - wylicza się ją /tak jak pisze snykwa powyżej/.

Zablokowany