przychód za poprzedni rok w deklaracji

Christopher

przychód za poprzedni rok w deklaracji

Post autor: Christopher »

Witam,

Proszę o informację co zrobić w przypadku, gdy nie rozliczyłem się za rok 2013 chociaż miałem przychód. Czy podczas wysyłania deklaracji powinienem wpisać 00 czy dochód z PIT-a 11 ?
Wciąż otrzymuję błąd "414 Weryfikacja negatywna" i nie wiem co jest przyczyną.

Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam,
Chris

snykwa

Re: przychód za poprzedni rok w deklaracji

Post autor: snykwa »

Jako kwotę przychodu za rok 2013 należy rozumieć, w przypadku:
PIT-28(17) - poz. 42 lub
PIT-36(19) - poz. 86 albo poz. 133 jeżeli podatnik w zeznaniu za rok 2013 występuje jako małżonek lub
PIT-36L(9) - poz. 13 albo poz. 18 lub
PIT-37(19) - poz.64 albo poz. 95 jeżeli podatnik w zeznaniu za rok 2013 występuje jako małżonek lub
PIT-38(9) - poz. 24 lub
PIT-39(5) - poz. 20 lub
PIT-40(19) - poz. 53 lub
PIT-40A(17) - poz. 33.

W przypadku kiedy podatnik za rok 2013 nie składał żadnego z w/w zeznań/rozliczeń w polu kwota przychodu za rok 2013 powinien wpisać wartość 0.

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Po pierwsze to trzeba złożyć to zaległe zeznanie wraz z czynnym żalem i będzie gotowy przychód do wpisania przy wysyłce zeznania za rok 2014.

Jeśli nie to:
- mnie się zdaje, że jednak powinien zsumować przychody z pitów i taką sumę wpisać jako przychód przy wysyłce zeznania.
Dlaczego tak myślę? - ponieważ US ma jego przychody za rok poprzedni i jeszcze poprzedni - z pit-11 i innych.
A przychody z zeznań rocznych i tak muszą się zgadzać z tymi, które ma US.

snykwa pisze:
W przypadku kiedy podatnik za rok 2013 nie składał żadnego z w/w zeznań/rozliczeń w polu kwota przychodu za rok 2013 powinien wpisać wartość 0.

Pytanie - nie składał bo miał dochód "0", czy nie złożył przez np. zapomnienie /a miał dochód/, a wtedy to już nie będzie "0"
tak myślę....

No ale może nie mam racji :-)).

Pozdrowienia....

Christopher

Post autor: Christopher »

Dziękuję za wskazówki, jednak bez względu na to czy wpisuję 0 czy przychód z PIT-a 11 to pojawia mi się ten błąd... Wciąż nie wiem jak to naprawić.

Co do czynnego żalu - jakiej to może być wysokości kara? Zakładając, że powinienem był złożyć jedynie PIT-37 i nie mam do uregulowania żadnych zaległych podatków?

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Nie powinien US się "bardzo gniewać" - myślę, że nie będzie żadnych konsekwencji.
Jednak jeśli zeznanie jest złożone po terminie to jest on wymagany, US lepiej też to widzi.

Jeśli masz taki komunikat "414" to może być wiele innych przyczyn -jest to błąd danych autoryzujących czyli Twój podpis.
Zobacz w problemach technicznych jest tam taki temat, np; http://pit.dobry.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=13224

Zablokowany