proszę o pomoc - emerytka
proszę o pomoc - emerytka
emerytura:
- dochód 6.907,83
- zdrowotne 535,34
- podatek - 152
ZUS rozliczył sąsiadkę, wyszło jej 3 zł nadpłaty, czyli PIT powinien się zamknąć na "0".
Sąsiadka chce przekazać 1%, naniosłam na PIT 37 podane wyżej dane i wyszło mi 152 zł podatku do zwrotu, dlaczego?
- dochód 6.907,83
- zdrowotne 535,34
- podatek - 152
ZUS rozliczył sąsiadkę, wyszło jej 3 zł nadpłaty, czyli PIT powinien się zamknąć na "0".
Sąsiadka chce przekazać 1%, naniosłam na PIT 37 podane wyżej dane i wyszło mi 152 zł podatku do zwrotu, dlaczego?
Re: proszę o pomoc - emerytka
Sprawdziłem - rozliczenie na zero.
Sprawdź poz. 116 w PIT-37 czy masz prawidłową kwotę.
Sprawdź poz. 116 w PIT-37 czy masz prawidłową kwotę.
W poz. 116, program skorygował zdrowotne do kwoty 131,40
Sprawdź wszystkie wpisane kwoty, a szczególnie poz. 46 bo program ogranicza Ci zdrowotne do wysokości zapłaconego podatku...
Potwierdzam podatek wychodzi na 0.
Może wpisano coś niepotrzebnie w jakieś inne pole na PIT-37.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Już wiem gdzie jest problem. Importowałam z 2013, a sąsiadka w 2013 była samotną matką. Od 2014 córka pracuje ma dochód ok. 27 tyś, więc ulga nie przysługuje i samotność też nie. A tego nie skorygowałam. Dziękuję za wszystko. Moja wina, wyłączyło mi się myślenie, może to wiosna.
Oj chyba raczej wiosna.
A swoją drogą trzeba zwracać szczególną uwagę jak się importuje dane z poprzedniego roku bo to nie pierwszy przypadek gdy przechodzą pewne elementy rozliczenia, które mogą w danej sytuacji być nieaktualne a nie skorygowane od razu powodują później niewłaściwe wyliczenia.
A swoją drogą trzeba zwracać szczególną uwagę jak się importuje dane z poprzedniego roku bo to nie pierwszy przypadek gdy przechodzą pewne elementy rozliczenia, które mogą w danej sytuacji być nieaktualne a nie skorygowane od razu powodują później niewłaściwe wyliczenia.
Jeśli ktoś pomaga rozliczać co roku małą grupę osób oraz, jeśli ktoś posiada zainstalowane w komputerze roczniki 'naszego' programu z poprzednich lat, to nie ma potrzeby importu danych moim zdaniem.
Gdyż nowo instalowany rocznik programu sam importuje wszystkie dane osobowe z poprzedniego rocznika.
Dane te są w 'Słownik' - można je tu dowolnie dodawać, zmieniać, usuwać.
Jak wypełniamy jakiś formularz, wystarczy, że naciśnie się pierwszą literkę np. nazwiska, to pokazuje reszta tego słowa bądź ich lista zaczynających się na wpisaną literkę.
Resztę formularza należałoby już raczej wypełnić samodzielnie. Chodzi mi szczególnie o te pola, w które wpisuje się kwoty.
Pozdrawiam.
Gdyż nowo instalowany rocznik programu sam importuje wszystkie dane osobowe z poprzedniego rocznika.
Dane te są w 'Słownik' - można je tu dowolnie dodawać, zmieniać, usuwać.
Jak wypełniamy jakiś formularz, wystarczy, że naciśnie się pierwszą literkę np. nazwiska, to pokazuje reszta tego słowa bądź ich lista zaczynających się na wpisaną literkę.
Resztę formularza należałoby już raczej wypełnić samodzielnie. Chodzi mi szczególnie o te pola, w które wpisuje się kwoty.
Pozdrawiam.
Tego nie wiedziałam, a gdzie jest "słownik", przy instalowaniu czy przy bieżącym programie