witam,
dziecko urodzone 28.07.2014r. - czy ulgę prorodzinną mogę odliczyć również za lipiec? czy PIT/0 i PIT/UZ są konieczne? rozliczam się sama i chyba jako osoba samotnie wychowująca, ponieważ nie pozostaję w związku z ojcem dziecka... chociaż bierze on czynny udział w wychowaniu, ale nawet nie mieszkamy razem.... czy mogę w ten sposób się rozliczyć?
osoba samotnie wychowująca dziecko i ulga prorodzinna
-
chomiczowka+
Re: osoba samotnie wychowująca dziecko i ulga prorodzinna
Moim zdaniem jeśli ojciec bierze czynny udział w wychowaniu to nie możesz rozliczyć się jako samotna. Ulgę prorodzinną od lipca. PIT-0 jest konieczny do ulgi prorodzinnej a PIT/UZ w zależności czy z podatku wystarczy Ci aby odliczyć ulgę na dziecko.
-
chomiczowka+
Re: osoba samotnie wychowująca dziecko i ulga prorodzinna
ten czynny udział polega po prostu na tym, że odwiedza małą ze 2 razy w tyg, czasem kupi jakieś ubranko, mleko itp, jak jest potrzeba to zawiezie do lekarza, ale alimenty nie zostały zasądzone, ponieważ nie wnosiłam sprawy, dlatego w zamian za to pomaga w ten sposób.... ale przez dużą większość czasu to ja zajmuję się jej wychowaniem. gdzieś przeczytałam, że wystarczy jeden dzień w roku, kiedy ojciec bądź inna osoba nie pomaga... to jak to w końcu jest?