korekta-liczba dzieci

danula

korekta-liczba dzieci

Post autor: danula »

Czy można do końca roku 2015 roku skorygować liczbę dzieci do ulgi prorodzinnej. Tzn. chce wpisać jedno a później w korekcie dwójkę dzieci. Oto chodzi ,że przy jednym dziecku chyba mi nie przekroczy do zasiłku rodzinnego

Wirus
Kontakt:

Re: korekta-liczba dzieci

Post autor: Wirus »

teoretycznie można.

A nie prościej jest sobie po prostu przeliczyć czy nie przekroczy progu?

snykwa

Post autor: snykwa »

Ależ teraz będzie kombinowania.
Na taką korektę jest pięć lat - cytat:
"Czynności tej można dokonać w każdym czasie, aż do chwili przedawnienia się zobowiązania podatkowego za dany rok. Zobowiązanie podatkowe natomiast co do zasady przedawnia się z upływem pięciu lat, licząc od końca roku kalendarzowego, w którym upłynął termin płatności podatku."

Tylko czekać aż MOPS-y zaczną to traktować jako dodatkowy dochód i kazać zwracać rodzinne.

danula

Wirus napisał(a) :
> teoretycznie można.
>
> A nie prościej jest sobie po prostu przeliczyć czy nie przekroczy progu?

Policzyłam, tylko nie wiem czy dobrze i mi wyszło by ta osoba nadal miała rodzinne to może wziąśc na siebie ulgę bo nie pracuje + na 1 dziecko mimo,że ma 2.
Może to naciągane ale ludziom coś dawają ale potem coś odbiorą

danula

Policzyłam tak do rodzinnego:
Przychód
- społeczne
- zdrowotne
- odl. z PIT-0 czyli ulga prorodzinna(poz. 120 PIT-37)
- różnica z zaliczek na podatek czyli jak ktoś coś dostał w postaci zwrotu czyli zwrot - zaliczka potr. w PIT-11 (teraz będzie na plus bo jest PIT-UZ)
DOCHÓD
: 12 miesięcy
: ilość osób

kwota mniejsza od 574zł ???

snykwa

Zdrowotne się wylicza:
(przychód-składka społeczna)*0,09 (9%)
Przychód-KUP-społeczne-zdrowotne(wyliczone)-zaliczki na podatek potrącone+cały zwrot z US

danula

dziękuję

danula

Mam jeszcze coś:
"wspomniana przez Pana ulga na dzieci). W tym roku musi Pan zdecydować, które rozwiązanie będzie dla Pana najkorzystniejsze finansowo - czy możliwość skorzystania z ulgi na 3 dzieci czy pobieranie zasiłku. Aby nie stracić prawa do zasiłku, a jednocześnie skorzystać z ulgi na dzieci, może Pan rozliczyć ulgę w niepełnym wymiarze.
Ponadto informuję, że Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej od przyszłego roku planuje wprowadzić zasadę "Złotówka za złotówkę", która będzie gwarantować rodzinom, które przekroczą próg dochodowy, że nie stracą wsparcia finansowego państwa. Według nowej zasady świadczenia będą stopniowo obniżane wraz ze wzrostem dochodów. Jak Pan zauważył - obecnie, gdy rodzina przekroczy próg dochodowy (574 zł na osobę w rodzinie lub 664 zł dla rodzin z niepełnosprawnym dzieckiem), traci prawo do świadczeń rodzinnych. Od 1 stycznia 2016 r. świadczenia nie będą już odbierane po przekroczeniu progu, ale stopniowo obniżane wraz ze wzrostem dochodu. Za każde przekroczenie progu o 1 zł, łączna kwota świadczeń przysługujących rodzinie będzie pomniejszana o 1 zł."

snykwa

Tak kiedyś było. Świadczenie było obniżane o kwotę przekroczenia limitu.

Czarek

Post autor: Czarek »

'snykwa', chyba powinno być: "Tak kiedyś będzie." :-) Rok 2016 dopiero przed nami. :-)

Pozdrawiam.

Zablokowany