Samotna opieka nad dzieckiem a ulga prorodzinna.

Czarek

Samotna opieka nad dzieckiem a ulga prorodzinna.

Post autor: Czarek »

Szanowni Państwo.

Osoba samotnie opiekująca się ponad 30-letnim niepełnosprawnym dzieckiem do tej pory rozliczała się preferencyjnie (jako osoba samotnie wychowująca). Ale kwota zapłaconych podatków nie pokrywa (odkąd obowiązuje ubezpieczenie zdrowotne) nigdy kwoty 556,02 zł., tzn.: np. za rok 2013 potrącona przez płatnika kwota podatku była 410 zł., a przysługiwało do odliczenia tej osobie maksymalnie 556,02 zł., więc brakuje 146 zł.. Osoba ta jest emerytem, a dziecko ma rentę socjalną i zasiłek pielęgnacyjny.
Mam pytanie:
Czy osoba ta może/mogłaby skorzystać teraz dodatkowo z ulgi prorodzinnej (do tej pory nie korzystała z tej ulgi z powodu małej kwoty podatku)?

wla.gle

Re: Samotna opieka nad dzieckiem a ulga prorodzinna.

Post autor: wla.gle »

Dzień dobry!.

Oczywiście, że może skorzystać.
Właśnie po to jest zmiana przepisów odliczania ulgi prorodzinnej, aby można było z niej skorzystać przy niskich dochodach.
Kwota dla osoby samotnie wychowującej się nie zmieni - maksymalnie tylko tyle ile odprowadzonego podatku.

Dużych zwrotów.... :D.

snykwa

Post autor: snykwa »

Dodam tylko, że teraz przy składaniu PIT-0 złoży też PIT/UZ i będzie można odzyskać składki zdrowotne.

Czarek

Dziękuję serdecznie za dotychczasowe i przyszłe (może ktoś jeszcze się wypowie) wypowiedzi.
Wiem o PIT/O i PIT/UZ.
Ale właśnie chodzi o te składki na ubez. zdrow.... Jak się pójdzie do lekarza, to trzeba będzie jemu płacić, czy jak?
No i jest jeszcze mały szkopuł: osoba ta otrzymuje z gminy dodatek mieszkaniowy. Czy wykazuje się tą ulgę (w części ze składek na ubez. zdrow.) we wniosku o ten dodatek?

Pozdrawiam.

snykwa

Jeśli chodzi o lekarza to spokojnie-składki zdrowotne traktowane będą jako zapłacone.

Dodatek mieszkaniowy:
"Za dochód uważa się wszelkie przychody po odliczeniu kosztów ich uzyskania oraz po odliczeniu składek na ubezpieczenie emerytalne i rentowe oraz na ubezpieczenie chorobowe, określonych w przepisach o systemie ubezpieczeń społecznych, chyba , że zostały już zaliczone do kosztów uzyskania przychodu."

Zwrot składki zdrowotnej może być traktowany jako dodatkowy dochód. Do tej pory się nie wykazywało ponieważ taka ulga jest od tego roku. Nie wiem jak będą traktować to gminy przy wyliczaniu dochodu.

Czarek

Widzisz, 'snykwa', jakie to trochę dziwne. Piszesz "będą jako zapłacone", a później piszesz "Zwrot składki zdrowotnej". ;-)
A poza tym, to te "zwrócone" składki również przez gminy powinny być traktowane jako "zapłacone", gdyż jest to chyba swego rodzaju "pomoc od państwa". Tak ja to widzę.

Pozdrawiam.

snykwa

Chodziło mi o to, że mimo zwrotu składek zdrowotnych przez wypełnienie PIT/UZ nie wpłynie to na ubezpieczenie zdrowotne. Nadal będziesz traktowany jako uprawniony do tych świadczeń.
Natomiast zwrot składki zdrowotnej zostanie potraktowane jako Twój dodatkowy dochód i liczony przy ustalaniu świadczeń np. rodzinnego czy innych. Tak samo jak jest traktowany zwrot podatku.
Zauważ, że przy wyliczeniu dochodu do rodzinnego jest brany "podatek należny" np. poz.126 PIT-37 a nie podatek zapłacony poz. 67 PIT-37. Czyli zwrot z US traktowany jest jako dochód.

Wyobraź sobie sytuację jaką miałem wczoraj. Rozliczałem rodzinę 6 osobową. Podatku zapłaconego było 719 zł. Korzystając z PIT/UZ odzyskali 4870 zł, a mogli 5250 zł ale już brakło składek. Czyli podatnik wpłacił składki na emeryturę i zdrowotne i zostały mu zaliczone do tych świadczeń ale mu je z powrotem oddali. Ale emeryturę dostanie (jak doczeka) i do lekarza może iść.
A kto za to zapłaci.
Ja, pan, pani...
Czy to do końca jest uczciwe. A podobno brakuje pieniędzy.

I nie mam tu nic do pomocy rodzinom wielodzietnym. Trzeba im pomóc ale poprzez pracę a nie dawanie za darmo. Myślę, że zrozumiecie o co mi chodzi.

Czarek

> Chodziło mi o to, że mimo zwrotu składek zdrowotnych przez wypełnienie
> PIT/UZ nie wpłynie to na ubezpieczenie zdrowotne. Nadal będziesz traktowany
> jako uprawniony do tych świadczeń.
> Natomiast zwrot składki zdrowotnej zostanie potraktowane jako Twój
> dodatkowy dochód i liczony przy ustalaniu świadczeń np. rodzinnego czy
> innych. Tak samo jak jest traktowany zwrot podatku.
> Zauważ, że przy wyliczeniu dochodu do rodzinnego jest brany "podatek
> należny" np. poz.126 PIT-37 a nie podatek zapłacony poz. 67 PIT-37.
> Czyli zwrot z US traktowany jest jako dochód.

'snykwa', rozumiem o co ci chodzi. Też m.in. i o tym myślałem i brałem pod uwagę. Dziękuję.

> Wyobraź sobie sytuację jaką miałem wczoraj. Rozliczałem rodzinę 6 osobową.
> Podatku zapłaconego było 719 zł. Korzystając z PIT/UZ odzyskali 4870 zł, a
> mogli 5250 zł ale już brakło składek. Czyli podatnik wpłacił składki na
> emeryturę i zdrowotne i zostały mu zaliczone do tych świadczeń ale mu je z
> powrotem oddali. Ale emeryturę dostanie (jak doczeka) i do lekarza może
> iść.

W moim przypadku osoba ta zastanawia się, czy odliczyć jeszcze ulgę prorodzinną ze składek zdrow. (600 zł./rok), czy dostawać przez 6 miesięcy ów dodatek (200 zł/mies.). Chyba zrezygnuje z tej ulgi.

> A kto za to zapłaci.
> Ja, pan, pani...
> Czy to do końca jest uczciwe. A podobno brakuje pieniędzy.
>
> I nie mam tu nic do pomocy rodzinom wielodzietnym. Trzeba im pomóc ale
> poprzez pracę a nie dawanie za darmo. Myślę, że zrozumiecie o co mi chodzi.

Rozumiem. Masz rację.
Tylko jaką pracę można podjąć opiekując się dzieckiem niepełnosprawnym? Już sama taka opieka to jak praca jest. Bo trzeba 24 godziny na dobę...

Pozdrawiam.

snykwa

W przypadku opieki nad niepełnosprawnym jak najbardziej się z Tobą zgadzam.
Co do zwrotu ze składek dochodzi do takiego paradoksu właśnie jak napisałeś. Wiele osób może stracić rodzinne, które może być w sumie rocznej dużo wyższe niż zwrot z ulgi prorodzinnej. A przecież nie każdy umie sobie policzyć dochód do rodzinnego czy np. mieszkaniowego. Także jeden zyska - drugi straci.
Co do całości- jak najbardziej się z Tobą zgadzam.

Czarek

Szanowni Państwo.

Po ponad dwóch latach odpowiadam sobie na pytanie związane ze zwrotem składek na ubezpieczenie zdrowotne oraz dodatkiem mieszkaniowym. I dziwię się, że nikt na to nie wpadł i, że odpowiedź jest tak prosta. Ale po kolei...
Osoba opiekująca się dzieckiem niepełnosprawnym (i otrzymująca dodatek mieszk.) jest _emerytem_, a jej dziecko otrzymuje _rentę_ _socjalną_. Innych przychodów nie osiągają.
Do wniosku o dodatek mieszkaniowy podają swoje otrzymywane świadczenia w kwocie _brutto_, czyli swoje przychody.
W kwocie przychodu (brutto) każdej z osób jest już zawarta kwota składki na ubez. zdrowotne oraz podatek.
Więc we wniosku nie powinny podawać zwróconych kwot składek na ubez. zdrowotne oraz podatku.
Inna będzie sytuacja, gdyby osoby podawały swoje otrzymywane świadczenia w kwocie _netto_.

Pozdrawiam.

Zablokowany