Rozliczenie a sprzedaż koparki

snykwa

Rozliczenie a sprzedaż koparki

Post autor: snykwa »

Gość ma taką sytuację. Uzyskał dochody z których będzie się rozliczał na PIT-37. Kiedyś kupił prywatnie koparkę za 50 000zł i po dwóch latach (w 2014) ją sprzedał za 58 000zł. Jak Waszym zdaniem ma się rozliczyć? Nie jestem pewien więc nie będę sugerował.

Wirus
Kontakt:

Re: Rozliczenie a sprzedaż koparki

Post autor: Wirus »

Wg mnie zastosowanie tutaj maja przepisy takie same jak z samochodami. Jeżeli by kupił i sprzedał przed upływem 6 miesięcy to musiałby by to uwzględnić w PIT wykazując dochód lub stratę.

Jeżeli minęły 2 lata to wg mnie żaden podatek się nie należy i nic nie musi robić

Koparka nie jest nieruchomością w której okres wynosi 5 lat

snykwa

Dokładnie tak myślę. Tylko czy koparka to nieruchomość. Chciałbym aby jeszcze ktoś się wypowiedział.
Edit.
Nie doczytałem. Wirus napisałeś, że koparka to nie nieruchomość> przeoczyłem. Myślę, że to będzie taka sytuacja jak tu:
http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosc ... Id,1398540

Janusz M.

Post autor: Janusz M. »

Jeśli osoba fizyczna jest właścicielem zbywanej rzeczy przez odpowiednio długi okres czasu, to nie powstanie u niej przychód podatkowy z tytułu jej sprzedaży. Odpłatne zbycie rzeczy powoduje bowiem powstanie omawianego przychodu tylko i wyłącznie w sytuacji, gdy dochodzi do niego przed upływem pół roku, licząc od końca miesiąca, w którym nastąpiło jej nabycie. W konsekwencji sprzedaż rzeczy objęta jest opodatkowaniem tylko w sytuacji, gdy okres jej posiadania był krótszy niż pół roku.

snykwa

Dzięki.

Zablokowany