koszty uzyskania przychodu
-
Łukasz
koszty uzyskania przychodu
Witam
W 2009 roku pracowałem w dwóch zakładach pracy . W jednym w miejscu zamieszkania a do drugiego dojeżdżałem. Kosztu uzyskania przychodu mam policzone tylko na PIT-11 z zakładu pracy w mojej miejscowości. Na PIT-11 z zakładu pracy do którego dojeżdżam nie mam wcale policzonych kosztów uzyskania przychodów. Pytanie: jakie koszty uzyskania mam sobie wpisac w PIT-37, 1335,00 czy 2502,56?
W 2009 roku pracowałem w dwóch zakładach pracy . W jednym w miejscu zamieszkania a do drugiego dojeżdżałem. Kosztu uzyskania przychodu mam policzone tylko na PIT-11 z zakładu pracy w mojej miejscowości. Na PIT-11 z zakładu pracy do którego dojeżdżam nie mam wcale policzonych kosztów uzyskania przychodów. Pytanie: jakie koszty uzyskania mam sobie wpisac w PIT-37, 1335,00 czy 2502,56?
-
Łukasz
Re: koszty uzyskania przychodu
Dodam jeszcze, że stosunek pracy w jednym i w drugim zakładzie trwał przez cały rok
możesz wpisać te wyższe
-
Łukasz
Przepraszam, że się tak dopytuję ale czy to jest pewne. Wszędzie gdzie szukałem to zawze była sytuacja że koszty na pitach 11 były wyższe niż limit i trzeba je był pomniejszyc. Doczytałem jeszcze w ustawie że koszty nie mogą byc wyższe niż 2502,56 ale niestety nie pisze nic że można je samodzielnie podniesc, stąd moje wątpliwości. Niemniej dziękuję za odpowiedź.
to pewne, gdybyś na drugim PIT miał pełne kup to musiałbyś je zmniejszyć do limitu, ale u ciebie wcale nie ma kosztów - tak napisałeś
choć nie wiem dlaczego nie ujęli kup
choć nie wiem dlaczego nie ujęli kup
-
Łukasz
Chyba dlatego, że wiedzą że pracuję jeszcze w innym zakładzie pracy bo ulgi też mi nie liczą (chociaż to akurat dobrze bo bym mial ładną dopłatę w zeznaniu rocznym), ale koszty faktycznie mogliby liczyc. Z ilości postów widzę i gratuluję dużej wiedzy na temat podatków. Dzięki za pomoc
dzięki :)
ale płatnik nie jest w porządku, bo z każdego stosunku pracy muszą być liczone kup
ulga może być tylko u jednego
za to masz teraz nadpłacony podatek i kasę do zwrotu z US
ale płatnik nie jest w porządku, bo z każdego stosunku pracy muszą być liczone kup
ulga może być tylko u jednego
za to masz teraz nadpłacony podatek i kasę do zwrotu z US
Łukasz napisał(a) :
> Przepraszam, że się tak dopytuję ale czy to jest pewne. Wszędzie gdzie
> szukałem to zawze była sytuacja że koszty na pitach 11 były wyższe niż
> limit i trzeba je był pomniejszyc. Doczytałem jeszcze w ustawie że koszty
> nie mogą byc wyższe niż 2502,56 ale niestety nie pisze nic że można je
> samodzielnie podniesc, stąd moje wątpliwości.
Pewne.
Koszty uzyskania zdefiniowane są w ustawie o podatku dochodowym i należą Ci się na podstawie zapisów ustawy (art. 22 ust. 2).
Pracodawca na PIT-11 pokazuje koszty uzyskania, które uwzględnił przy obliczaniu comiesięcznych zaliczek, a nie koszty przysługujące Ci ustawowo (choć w większości przypadków są to identyczne kwoty).
To oznacza, że masz obowiązek w PIT rocznym wykazać koszty uzyskania w wysokości określonej ustawą - gdyby rachuba płac u drugiego pracodawcy była douczona i prawidłowo liczyła zaliczki, to pomniejszałbyś sumę kosztów z PIT-11 właśnie dlatego, że ustawa narzuca wieloetatowcom limit roczny.
> Przepraszam, że się tak dopytuję ale czy to jest pewne. Wszędzie gdzie
> szukałem to zawze była sytuacja że koszty na pitach 11 były wyższe niż
> limit i trzeba je był pomniejszyc. Doczytałem jeszcze w ustawie że koszty
> nie mogą byc wyższe niż 2502,56 ale niestety nie pisze nic że można je
> samodzielnie podniesc, stąd moje wątpliwości.
Pewne.
Koszty uzyskania zdefiniowane są w ustawie o podatku dochodowym i należą Ci się na podstawie zapisów ustawy (art. 22 ust. 2).
Pracodawca na PIT-11 pokazuje koszty uzyskania, które uwzględnił przy obliczaniu comiesięcznych zaliczek, a nie koszty przysługujące Ci ustawowo (choć w większości przypadków są to identyczne kwoty).
To oznacza, że masz obowiązek w PIT rocznym wykazać koszty uzyskania w wysokości określonej ustawą - gdyby rachuba płac u drugiego pracodawcy była douczona i prawidłowo liczyła zaliczki, to pomniejszałbyś sumę kosztów z PIT-11 właśnie dlatego, że ustawa narzuca wieloetatowcom limit roczny.