Dzien dobry
Mialem taka sytuacje, ze nie wpisalem pesel malzonka w poz 2 pit/d. A byly wpisane wszystkie dane malzonka w A.2. Wydaje mi sie, ze program moglby napisac ostrzezenie, ze nie jest wpisany pesel malzonka, jesli sa wpisane jakiekolwiek dane w A.2. Na szczescie system e-deklaracje wykryl ten blad i bylem w stanie po opisie bledu go znalezc.
Pozdrawiam
Marcin
Sprawdzenie czy jest wpisany pesel malzonka w pit/d poz. 2
Re: Sprawdzenie czy jest wpisany pesel malzonka w pit/d poz. 2
Witam.
W "naszym" programie (PITY2013NG - u mnie w w. 1.5.3.19) PESEL, po wpisaniu do formularza głównego, automatycznie przeniosło mi do formularza PIT/D. Zarówno PESEL podatnika, jak i małżonka.
Pozdrawiam.
W "naszym" programie (PITY2013NG - u mnie w w. 1.5.3.19) PESEL, po wpisaniu do formularza głównego, automatycznie przeniosło mi do formularza PIT/D. Zarówno PESEL podatnika, jak i małżonka.
Pozdrawiam.
Tak, ale pit 37 lub pit 36 moze byc zlozony bez wspolnego rozliczania z malzonkiem, wtedy nie ma danych malzonka do przeniesienia, co nie przeszkadza aby w PIT/D byl wpisany malzonek. Jest stosowne wyjasnienie o tym na poczatku PIT/D. I takiej sytuacji ten problem dotyczyl.
Pozdrawiam
Marcin
Pozdrawiam
Marcin
Program PITy 2013 IPS oferuje rozliczenie osobne małżonków, w którym PIT/D dołącza się do wybranego rozliczenia, a program sam przepisuje dane.
How to open a T-0 and click in the box 41 it will open a window. You need to tick the box 2 and one of the squares next.