Problem z PIT/D którego nie załaczam

pietruchab

Problem z PIT/D którego nie załaczam

Post autor: pietruchab »

Nie mogę wysłać PIT 37 błąd domaga się zaznaczenia do jakiego PITa załączam PIT/D, którego nie dołączam. W trakcie wypełniania omyłkowo zaznaczyłem 1 PIT/D ale później to zmieniłem a program tego nie akceptuje. Co robić. Dołączam jedynie PIT/O i jego opcje zaznaczyłem.

[Błędy walidacji danych]
Nazwa: element, Deklaracja.PozycjeSzczegolowe.P_141, Opis: Informacja o załącznikach - Kod formularza, do którego został dołączony załącznik PIT/D: 1 - PIT-28, 2 - PIT-36, 3 - PIT-37, Wartość: 0, Nr Wywołania: 0 Komunikat: Element musi przyjąć jedną z wartości: 1, 2, 3.

snykwa

Re: Problem z PIT/D którego nie załaczam

Post autor: snykwa »

Pewnie program to gdzieś zapamiętuje. A próbowałeś usunąć ten pit i wypełnić na nowo PIT-37 z załącznikiem PIT/0 i wysłać?

pietruchab

To rozwiązanie zostawiłem na koniec. Chodzi o to aby program nie zawierał takich błędów, a poza tym nie chce mi się wszystkiego na nowo wklepywać a trochę tego mam. Jak robię nowy to muszę wpisać także swoje dane od początku. :)

snykwa

Post autor: snykwa »

Zgadza się ale czasem nie ma innego wyjścia. Jeśli masz zeszłoroczne rozliczenie to możesz dane importować, jeśli nie trzeba niestety wklepywać. Podobne problemy miałem w e-deklaracje. Jeśli w PIT/0 wpisałem najpierw pesel dziecka a potem zacząłem wypełniać PIT-37 to później nie mogłem zaznaczyć kwadraciku całorocznego do odliczenia ulgi na dziecko bo nie można było postawić kursora na tymże kwadracie. Tak to czasem z programami bywa.

Czarek

Post autor: Czarek »

Witam.

pietruchab napisał(a) :
> trochę tego mam. Jak robię nowy to muszę wpisać także swoje dane od
> początku. :)

Niestety, danych osobowych to, myślę, nie musisz wpisywać od początku, albowiem "nasz" program zapamiętuje te dane w czymś, co się zwie 'SŁOWNIK'.
Podczas ponownego wypełniania formularza wystarczy w odpowiednim polu wpisać odpowiednią literkę lub cyferkę, wybrać strzałkami 'góra'/'dół' odpowiadające na słowo z wyświetlonej listy i wcisnąć klawisz 'Tab'.

Pozdrawiam.

pietruchab

Pomimo wpisania na nowo program dalej domaga się zaznaczenia gdzie dołączyć PIT-D
i nie wiem dlaczego to robi
choć ma pewne podejrzenie
Jak sprawdzę to napiszę

Czarek

Post autor: Czarek »

Witam.

Zaraz, a co znaczy to "wpisania na nowo"?

Należałoby przed tym "wpisaniem" usunąć ewentualnie stare "wpisanie", tzn. usunąć ewentualnie stary dokument z PIT-em (zapisany za pomocą programu PITy2013NG) z dysku komputera, lub ewentualnie jakieś dane z rejestru systemu (o to trzeba zapytać Pana M.K., bo ja nie wiem).

Pozdrawiam.

Zablokowany