Witam
Czy w formularzu zg do rubryki nr 8 (Dochód, o którym
mowa w art. 27 ust. 8 ustawy) mam wpisać dochód netto(to co otrzymałem na rekę) czy brutto?
Sytuacja 1 W poz. nr 8 wpisuję dochód netto a poz. nr 10 odciągniety podatek czy
sytuacja 2 W pozycji nr 8 wpisuję dochód brutto tylko.
Która sytuacja jest poprawna?
Kraj zamieszkania: Austria, rezydencja podatkowa w Austrii
pit zg
Re: pit zg
Wg mnie żadna sytuacja nie jest poprawna.
Jeżeli jesteś rezydentem w Austrii to w Polsce rozliczasz tylko dochody osiągnięte w Polsce.
Załącznik ZG jest dla rezydentów polskich, którzy obok zarobków polskich mają przychody zagraniczne, lub takich którzy mają tylko przychody osiągnięte w krajach , które rozliczamy metodą "proporcjonalną".
Jeżeli jesteś rezydentem w Austrii to w Polsce rozliczasz tylko dochody osiągnięte w Polsce.
Załącznik ZG jest dla rezydentów polskich, którzy obok zarobków polskich mają przychody zagraniczne, lub takich którzy mają tylko przychody osiągnięte w krajach , które rozliczamy metodą "proporcjonalną".
Przychylam się do tego co napisał Czech.
Jednak w Polsce w 2013 roku miałem jednorazowy dochód (odsetki od odszkodowania) więc jak powinienem się rozliczyć jeśli jestem rezydentem Austrii ?( mieszkam na stałe w Austrii od 2013 roku, w Polsce nie posiadam rodziny ani mieszkania). Czy muszę w pit wpisywać tylko dochody polskie, a z Austrii nie? Wiem że gdyby nie ten jednorazowy dochód to nie musiałbym wcale składać zeznania pit. Proszę o pomoc.
"Zgodnie z wewnętrznym prawem Austrii, dana osoba będzie uznawana za tamtejszego rezydenta podatkowego (a w konsekwencji - za osobę zobowiązaną do opodatkowywania w tym kraju swoich ogólnoświatowych dochodów) w sytuacji, w której będzie miała miejsce stałego zamieszkania w Austrii bądź, jeżeli jej pobyt w Austrii przekroczy sześć miesięcy".
W Polsce rozliczasz się tylko z przychodu w Polsce. W Austrii rozliczasz się z przychodów osiągniętych w Austrii i w Polsce.
Czech czy potwierdzasz?
W Polsce rozliczasz się tylko z przychodu w Polsce. W Austrii rozliczasz się z przychodów osiągniętych w Austrii i w Polsce.
Czech czy potwierdzasz?
Tak - potwierdzam - w Polsce rozlicz tylko odsetki od odszkodowania.
PIT-36 - inne źródła
PIT-36 - inne źródła