PIT-8C
Re: PIT-8C
Dochody kapitałowe rozliczamy na PIT-38. Niestety nie możesz rozliczyć się z nich wspólnie z żoną.
Dzień dobry wszystkim rannym ptaszkom.☺.
Składasz PIT-38 - zeznanie o wysokości osiągniętego dochodu (poniesionej straty) w roku podatkowym składane do 30 kwietnia następnego roku (dochody kapitałowe).
Jest to niezależny PIT - te dochody rozliczasz osobno, nie wyklucza on jednak wspólnego rozliczenia małżonków na PIT-36 czy PIT-37 w zależności od tego jakie uzyskiwałeś inne dochody.
Dzień dobry snykwa - chyba pisaliśmy razem posta ☺.
Składasz PIT-38 - zeznanie o wysokości osiągniętego dochodu (poniesionej straty) w roku podatkowym składane do 30 kwietnia następnego roku (dochody kapitałowe).
Jest to niezależny PIT - te dochody rozliczasz osobno, nie wyklucza on jednak wspólnego rozliczenia małżonków na PIT-36 czy PIT-37 w zależności od tego jakie uzyskiwałeś inne dochody.
Dzień dobry snykwa - chyba pisaliśmy razem posta ☺.
Witam. Chyba tak z tym, że nie do końca jestem rannym ptaszkiem-mam niestety nockę w pracy.
Pozdro - ja już na emeryturze, ale też pracowałem na nocki /miałem zablokowane przez admina www/.
Przez ten podniesiony wiek emerytalny jeszcze trochę trzeba się pomęczyć. Na szczęście internet nie zablokowany to chociaż jest powód aby do pracy chodzić.
Również pozdrawiam.
Również pozdrawiam.
snykwa napisał(a) :
> Dochody kapitałowe rozliczamy na PIT-38. Niestety nie możesz rozliczyć się
> z nich wspólnie z żoną.
Dziękuję za odpowiedź.
Stawka podatku w poz.30 to 19%-tak?
Rozliczając PIT-37 mam 1 zł dopłaty, to czy można wysłać 1 zł razem z kwotą do zapłacenia podatku z PIT-38?
> Dochody kapitałowe rozliczamy na PIT-38. Niestety nie możesz rozliczyć się
> z nich wspólnie z żoną.
Dziękuję za odpowiedź.
Stawka podatku w poz.30 to 19%-tak?
Rozliczając PIT-37 mam 1 zł dopłaty, to czy można wysłać 1 zł razem z kwotą do zapłacenia podatku z PIT-38?
Tak wpisujesz 19. Myślę, że nie będzie problemu, ważne żeby stan Twojego konta w US wynosił 0. Najlepiej zaznaczyć, że 1 PLN jest za PIT-37 a ... PLN za PIT-38.
Ja np. gdybym chciał zapłacić przelewem do US to muszę wyszczególnić za co płacę (np.PIT-38 lub PIT-37) więc musiałbym wysyłać 2 przelewy.
Ja np. gdybym chciał zapłacić przelewem do US to muszę wyszczególnić za co płacę (np.PIT-38 lub PIT-37) więc musiałbym wysyłać 2 przelewy.