ulga prorodzinna
ulga prorodzinna
Witam,
wspólnie z małżonką przekroczyliśmy limit dochodu o 1550 zł, który pozwalałby nam skorzystać z ulgi prorodzinnej na jedno dziecko przy wspólnym rozliczeniu podatkowym. Czy rozliczając się osobno, zarabiające mniej może skorzystać z ulgi ? Przepisy, które do tej pory przebrnąłem nie opisują takiego przypadku, nie ma przyzwolenia ani zakazu. Informacja telefoniczna pani z infolinii US (po odsłuchaniu obowiązkowych komunikatów i melodyjek przez oczekującego na połączenie z konsultantem) nie była jasna TAK czy NIE (w zasadzie dała wolną rękę). Może ktoś natknął się na jakikolwiek zapis lub opinię.
Pozdrawiam
wspólnie z małżonką przekroczyliśmy limit dochodu o 1550 zł, który pozwalałby nam skorzystać z ulgi prorodzinnej na jedno dziecko przy wspólnym rozliczeniu podatkowym. Czy rozliczając się osobno, zarabiające mniej może skorzystać z ulgi ? Przepisy, które do tej pory przebrnąłem nie opisują takiego przypadku, nie ma przyzwolenia ani zakazu. Informacja telefoniczna pani z infolinii US (po odsłuchaniu obowiązkowych komunikatów i melodyjek przez oczekującego na połączenie z konsultantem) nie była jasna TAK czy NIE (w zasadzie dała wolną rękę). Może ktoś natknął się na jakikolwiek zapis lub opinię.
Pozdrawiam
Re: ulga prorodzinna
Radas napisał(a) :
> Witam,
> wspólnie z małżonką przekroczyliśmy limit dochodu o 1550 zł, który
> pozwalałby nam skorzystać z ulgi prorodzinnej na jedno dziecko przy
> wspólnym rozliczeniu podatkowym. Czy rozliczając się osobno, zarabiające
> mniej może skorzystać z ulgi ?
Co znaczy zdanie "przekroczyliśmy limit dochodu o 1550 zł, który pozwalałby nam skorzystać z ulgi prorodzinnej na jedno dziecko przy wspólnym rozliczeniu podatkowym"?(!) Warunek dochodu nie dotyczy wspolnego (lub nie) rozliczenia... Ustawa o PIT jest JEDNOZNACZNA:
"2. Odliczeniu podlega (...) w stosunku do:
1) jednego małoletniego dziecka – (...) jeżeli dochody podatnika:
a) pozostającego przez cały rok podatkowy w związku małżeńskim i jego małżonka, nie przekroczyły w roku podatkowym kwoty 112 000 zł,
b) niepozostającego w związku małżeńskim, w tym również przez część roku podatkowego, nie przekroczyły w roku podatkowym kwoty 56 000 zł, za wyjątkiem podatnika samotnie ..."
Nie ma tutaj podzialu na to czy rozliczacie sie wspolnie czy osobno - warunek jest jednoznacznie skorelowany z pozostawaniem (lub nie) w zwiazku malzenskim (!)
Jezeli byliscie malzenstwem caly rok i posiadacie 1 dziecko to liczy sie wspolny dochod - jezeli >112kpln to po ptokach,
Z.
> Witam,
> wspólnie z małżonką przekroczyliśmy limit dochodu o 1550 zł, który
> pozwalałby nam skorzystać z ulgi prorodzinnej na jedno dziecko przy
> wspólnym rozliczeniu podatkowym. Czy rozliczając się osobno, zarabiające
> mniej może skorzystać z ulgi ?
Co znaczy zdanie "przekroczyliśmy limit dochodu o 1550 zł, który pozwalałby nam skorzystać z ulgi prorodzinnej na jedno dziecko przy wspólnym rozliczeniu podatkowym"?(!) Warunek dochodu nie dotyczy wspolnego (lub nie) rozliczenia... Ustawa o PIT jest JEDNOZNACZNA:
"2. Odliczeniu podlega (...) w stosunku do:
1) jednego małoletniego dziecka – (...) jeżeli dochody podatnika:
a) pozostającego przez cały rok podatkowy w związku małżeńskim i jego małżonka, nie przekroczyły w roku podatkowym kwoty 112 000 zł,
b) niepozostającego w związku małżeńskim, w tym również przez część roku podatkowego, nie przekroczyły w roku podatkowym kwoty 56 000 zł, za wyjątkiem podatnika samotnie ..."
Nie ma tutaj podzialu na to czy rozliczacie sie wspolnie czy osobno - warunek jest jednoznacznie skorelowany z pozostawaniem (lub nie) w zwiazku malzenskim (!)
Jezeli byliscie malzenstwem caly rok i posiadacie 1 dziecko to liczy sie wspolny dochod - jezeli >112kpln to po ptokach,
Z.
Tak też (niestety) interpretuję ten zapis :-(
Jednak mam wątpliwości, pracownica US w rozmowie telefonicznej nie potrafiła jednoznacznie tego potwierdzić. A nie podejrzewam, żeby przy słuchawce posadzono osobę o wątpliwych kompetencjach.
Na razie poczekam z oddaniem zeznania
Koledze dziękuję za zainteresowanie i odpowiedź
Jednak mam wątpliwości, pracownica US w rozmowie telefonicznej nie potrafiła jednoznacznie tego potwierdzić. A nie podejrzewam, żeby przy słuchawce posadzono osobę o wątpliwych kompetencjach.
Na razie poczekam z oddaniem zeznania
Koledze dziękuję za zainteresowanie i odpowiedź
Radas napisał(a) :
> Tak też (niestety) interpretuję ten zapis :-(
tu nie ma miejsca na "interpretacje" - przepis jest jednoznaczny...
> Jednak mam wątpliwości, pracownica US w rozmowie telefonicznej nie
> potrafiła jednoznacznie tego potwierdzić. A nie podejrzewam, żeby przy
> słuchawce posadzono osobę o wątpliwych kompetencjach.
a ja nie mam wapliwosc, ze posadzono osobe nie potrafiaca czytac,
Z.
> Tak też (niestety) interpretuję ten zapis :-(
tu nie ma miejsca na "interpretacje" - przepis jest jednoznaczny...
> Jednak mam wątpliwości, pracownica US w rozmowie telefonicznej nie
> potrafiła jednoznacznie tego potwierdzić. A nie podejrzewam, żeby przy
> słuchawce posadzono osobę o wątpliwych kompetencjach.
a ja nie mam wapliwosc, ze posadzono osobe nie potrafiaca czytac,
Z.
Zdzisław ma rację. A nawet dwie racje:
1) dobrze zinterpretował przypis
2) dobrze ocenił panią z US
1) dobrze zinterpretował przypis
2) dobrze ocenił panią z US
na przyszłość lepiej dzwonić do KIP bo w urzędach to na słuchawkach siedzi kto popadnie.
Co prawda w KIPie tez się zdarzają różne interpretacje ale w większości przypadków wiedzą co mówią i jak poprosisz to podadzą nawet konkretne paragrafy na potwierdzenie swoich słów.
Co prawda w KIPie tez się zdarzają różne interpretacje ale w większości przypadków wiedzą co mówią i jak poprosisz to podadzą nawet konkretne paragrafy na potwierdzenie swoich słów.
Dzień dobry wszystkim nocnym MARKOM!
Do Radas-a - tak tylko gwoli uzupełnienia - czy odliczyłeś od dochodu kwoty ubezpieczeń społecznych?:D.
Do Radas-a - tak tylko gwoli uzupełnienia - czy odliczyłeś od dochodu kwoty ubezpieczeń społecznych?:D.