Wydatek na cele mieszkaniowe.

Czarek

Wydatek na cele mieszkaniowe.

Post autor: Czarek »

Witam.

Czy zakup kuchni gazowej (na gaz ziemny) można uznać za wydatek na cele mieszkaniowe (PIT-39)?

Z góry dziękuję za każdą odpowiedź.
Pozdrawiam.

wla.gle

Re: Wydatek na cele mieszkaniowe.

Post autor: wla.gle »

tak - kuchnia Amica PKWiU -27.51.28.0, kuchnia Mastercook PKWiU - 27.52.11.0 - wykaz 2008
- kuchnia amica PKWiU -29.71.28-10.30, kuchnia Mastercook PKWiU - 29.72.11-13.13 - wykaz 2004
Składasz wniosek VZM-1 wraz z załacznikami VZM-1/A/B/C - w zależności od podatku 22% czy 23%. Tak najkrócej.
Dodam, że wg starych zasad można składać jeszcze wnioski VZM-1 z faktur do dnia 31-12-2013r.

Chyba napisałem nie na temat. Twoje pytanie dotyczyło, zdaje się, wydatków na własne cele mieszkaniowe /żeby nie płacić podatku/?
Dotyczy to właśnie PIT-39 - jeśli tak to kuchnia gazowa jest wyposażeniem i nie ujmiesz jej do tych wydatków. Tak myślę. Bezpieczniej jest przekroczyć kwotę minimalnych wydatków, bo zawsze US może coś nie uznać.

Interpretacja indywidualna /dotyczy m.inn. płyyt gazowej/.
http://interpretacja-podatkowa.pl/inter ... ienie.html

Czech

Post autor: Czech »

Przywoływany jest tutaj SPIS (na podst. rozporządzenia MF) wydatków na materiały budowlane - jeżeli dany materiał się w nim mieści i masz na to FAKTURĘ to można go zaliczyć do wydatków na cele mieszkaniowe - do których m.in. zalicza się wydatki na: nabycie budynku mieszkalnego, nabycie
spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu mieszkalnego, nabycie gruntu pod budowę budynku mieszkalnego, a także na budowę, adaptację czy też REMONT własnego budynku mieszkalnego bądź lokalu mieszkalnego.

Dla ciekawości SPIS do rozliczenia VZM został opracowany na podstawie starego spisu do rozliczenia ulgi budowlanej w latach 90-tych. Jest on znacznie szerszy niż spis do VZM.
Np.: kiedyś można była do wydatków budowlanych zaliczyć farby a do VZM już nie gdyż farby zawsze były na podstawowej stawce VAT (22%)

Tak więc zakup zwykłej kuchni gazowej (bez wodotrysków) jest wydatkiem na cele mieszkaniowe.

Czarek

Witam.

Sam już nie wiem.... Uznawać tę kuchnię, czy lepiej nie?

Teraz to mam sprzeczne informacje.
Po zakupie owej kuchni dowiadywaliśmy się na jej temat w US. Powiedziano nam tam, że nie można uznać.

Ale, pamiętam to doskonale, zakup poprzedniej kuchni odliczaliśmy w ramach obowiązującej wówczas ulgi remontowej.
Może ulga remontowa miała swoje wykazy, a wydatek na cele mieszkaniowe ma swoje wykazy, tak?

Pozdrawiam.

wla.gle

W przepisach updof brak katalogu wydatków, które są zaliczane do remontu lokalu (budynku) mieszkalnego na własne cele mieszkaniowe i tak:
- do wydatków poniesionych na własne cele mieszkaniowe można zaliczyć m.in. wydatki na:
• zakup materiałów budowlanych (kleje, farby, cegły, pustaki, płyty kartonowo-gipsowe, cement, wapno, piasek, dachówki, styropian),
• elementy wykończenia podłogi (drewno, kafelki, gres),
• elementy oświetlenia w zabudowie,
• armatura łazienkowa i kuchenna (baterie, umywalka, zlewozmywak, wanna, kabina prysznicowa, muszle klozetowe, bidet),
• elementy zabudowy drewnianej (schody, drzwi)
• usługi firm wykonawczych realizujących prace remontowe związane z powyższymi wydatkami.
Wydatki na meble w zabudowie są elementem wyposażenia mieszkania (budynku) i nie mogą być zaliczane do wydatków na cele mieszkaniowe.
Musisz sam zdecydować.
Wg mnie zadzwoń do swojego US-a, dopytaj o osobę zajmującą się - dochodami z odpłatnego zbycia nieruchomości- i od niej dowiedz się jakie stanowisko w tej sprawie zajmuje US /konkretna osoba-zajmująca się rozliczeniem PIT-39/.

Czarek

Witam.

'wla.gle', dziękuję Ci.

Ale żeby nie było nic, w tym co napisałeś, o instalacji gazowej (bo kuchnia gazowa jest do takowej zaliczana)....
Dziwne, nieprawdaż?
Owa instalacja to coś podobnego jak instalacja CO czy wodoc.-kanaliz.
Skoro wyposażenie łazienki to: glazura, wanna, kabina, umywalka, kaloryfer itd., to wyposażenie stałe kuchni to m.in.: zlew, kuchnia gazowa, glazura itd.. Tylko, że tej kuchni nigdzie nie ujęto, tak?
Ale była przecież...

Pozdrawiam.

markus

Post autor: markus »

wla.gle napisał(a) :
> Interpretacja indywidualna /dotyczy m.inn. płyyt gazowej/.
>
> http://interpretacja-podatkowa.pl/inter ... ienie.html

Przeczytałem tą interpretacje, nie chodzi mi o płytę gazową, a o zapis w/s szafy wnękowej, w/g mnie sprzeczny, albo ja nie mogę go zrozumieć.

Cytuję:

"Załącznik Nr 2 wskazanego rozporządzenia w wykazie robót zaliczanych do remontu i modernizacji lokalu mieszkalnego wymienia:
...

pozostałych elementów (np. pawlaczy, trwale umiejscowionych szaf wnękowych, obudowy wanien, zlewozmywaków, grzejników)."

Trochę dalej czytamy:

"W świetle przedstawionego we wniosku stanu faktycznego i prawnego wymienione (kwalifikowane) w wykazie robót zaliczonych do remontów i modernizacji lokalu mieszkalnego rozporządzenia Ministra Gospodarki Przestrzennej i Budownictwa nie obejmują wydatków wymienionych przez Wnioskodawcę w złożonym wniosku, tj. zakupu zabudowy mebli kuchennych, płyty gazowej oraz zakupu zabudowy szafy wnękowej.

Powyższe wydatki należy zaliczyć do elementów wyposażenia mieszkania, a zgodnie z utrwaloną linią orzecznictwa wydatki poniesione na wyposażenie lokalu mieszkalnego nie stanowią wydatków związanych z remontem i modernizacją lokalu mieszkalnego."

To jak to właściwie jest z tą szafą wnękową trwale umiejscowioną, przecież zakup szafy wnękowej to nic innego jak trwałe zabudowanie tej wnęki, tylko ubrane w inne słowa w powyższej interpretacji.

wla.gle

No i sam widzisz, że nic co może być krzywe nie musi być proste....-:).
Chciałem tylko zwrócić uwagę Czarka, że sprawa nie jest jednoznaczna -post Czecha - poza tym jest to interpretacja indywidualna i nie można jej stosować jako wykładni.
Wg mnie najlepszym wyjściem jest - tak jak pisałem wcześniej - info z US, od konkretnej osoby, która będzie rozliczać PIT-39, bo info z info to jedno, a wykaz do PIT-39 będzie rozliczać właśnie ta osoba.

Wirus
Kontakt:

Post autor: Wirus »

i najlepiej zapytać pisemnie aby mieć odpowiedź na papierze ;)
Z doświadczenia wiem, że słowo urzędnika jest tyle warte co papier toaletowy. Przez tel powie że jest ok a za 2 latka wezwanie na kontrole od innego urzędnika ;) Lepiej się zabezpieczać na przyszłość.

markus

Post autor: markus »

Wirus napisał(a) :
> i najlepiej zapytać pisemnie aby mieć odpowiedź na papierze ;)

No właśnie tak, ale odpowiedź nie zawsze musi być zgodna z rozporządzeniem, przytoczony wyżej przykład to potwierdza, rozporządzenie swoje, a dyr. Izby Skarbowej w Warszawie swoje, bo przecież napisał (konkretnie chodzi mi o zabudowaną szafę wnękową):

"Reasumując, należy stwierdzić, iż koszt zakupu mebli kuchennych, płyty gazowej oraz zakup zabudowy szafy wnękowej do przedpokoju, nie mogą być zakwalifikowane zgodnie z rozporządzeniem Ministra Gospodarki Przestrzennej i Budownictwa z dnia 21 grudnia 1996 r. w sprawie określenia rodzajów wydatków na remont i modernizację budynku mieszkalnego lub lokalu mieszkalnego, o które zmniejsza się podatek dochodowy (Dz. U. Nr 156, poz. 788) jako wydatki na remont i modernizację. Tym samym wydatki te nie wpływają na podstawę do zwolnienia z opodatkowania podatkiem dochodowym od osób fizycznych wskazaną w art. 21 ust. 1 pkt 32 lit. a) lub e) cytowanej ustawy."

Rzecz tylko w tym że rozporządzenie Ministra Gospodarki Przestrzennej i Budownictwa z dnia 21 grudnia 1996 roku w sprawie określenia rodzajów wydatków na remont i modernizację budynku mieszkalnego lub lokalu mieszkalnego, o które zmniejsza się podatek dochodowy (Dz. U. Nr 156, poz. 788).

W myśl postanowień § 1 tego rozporządzenia i załącznika Nr 2 wskazanego rozporządzenia za wydatki na remont modernizację budynku mieszkalnego lub lokalu mieszkalnego, uważa się wydatki poniesione na między innymi,

"trwale umiejscowionych szaf wnękowych"

Z tego wynika że czym bardziej się zrobi podatnikowi wodę z mózgu, tym lepiej, przepisy powinny być tak skonstruowane, żeby podatnik miał jasność co i jak zrobić, zaksięgować, odliczyć, rozliczyć itp., a nie z każdą pierdółką występował o interpretację i za nią jeszcze płacił.

Zablokowany