Mam takie pytanko dlaczego ZUS nie wystawia informacji pit-40A/11A po osobie zmarłej już mam 3 przypadek
gdzie współmałżonek musi się upominać o wystawienie pitu chcąc skorzystać z wspólnego opodatkowania a oni
po co na co mają wystawiać zadawają pytania dopiero jak im się wytłumaczy dopiero z wielką łaską wystawiają
drugie pytanie mam takie banalne bo nie znam przepisów tak jak wy na forum . dlaczego pracodawca pobiera
mniejszy podatek i go wykazuje pit-11 czy ta nazwa jako zaliczka daje im taką możliwość robienia w konia pracownika
niech się cieszy że ma troszkę więcej na rękę bo poważne firmy rozliczają na zero lub1czy2zł. jest dopłaty czy nadpłaty
proszę może mi ktoś to wytłumaczy czy może ja tego nie rozumie
mam takie pytanie
Re: mam takie pytanie
Co do drugiego pytania - w ogóle nie rozumiem o czym piszesz, jakie robienie w konia masz na myśli, o co tu chodzi ?
Zasady pobierania zaliczek na podatek są takie same dla wszystkich pracodawców.
Zasady pobierania zaliczek na podatek są takie same dla wszystkich pracodawców.
Re: mam takie pytanie
Za zmarłych ZUS nie wystawia PIT-40A, bo nie dokonuje rozliczenia podatku rocznego.
Ale wystawia PIT-11A - jednak trzeba się do nich zwrócić o wydanie /przesłanie/ tego pitu.
ZUS sam z siebie nie wyśle go na adres domowy zmarłego, bo przecież nie ma wiedzy, że pozostał małżonek.
Ale wystawia PIT-11A - jednak trzeba się do nich zwrócić o wydanie /przesłanie/ tego pitu.
ZUS sam z siebie nie wyśle go na adres domowy zmarłego, bo przecież nie ma wiedzy, że pozostał małżonek.