Jak to rozliczyć ?
W 2004 roku otrzymałem ½ mieszkania jako darowiznę. W 2010 otrzymałem dodatkowo ¼ tego mieszania jako spadek. Mieszkanie zostało sprzedane w 2011 gdzie ¾ należało do mnie, a ¼ do drugiego spadkobiercy. W mieszkaniu byłem zameldowany od ponad 30 lat.
Na jakim PIT powinienem to rozliczyć (zakładam, że PIT 39)?
Czy muszę i za jaką część i jaki płacić podatek (myślę, że pod uwagę powinienem barć tylko tą ¼) ?
Jakie koszty uzyskania przychodu mogę wpisać ( w wypadku darowizny w 2004 roku oraz w wypadku uzyskania spadku w 2010 roku) ?
W 2012 zmieniłem medunek. W jakim urzedzie skarbowym powiniene rozliczyć 2011 rok ? Czy w urzędzie do którego byłem przypisany w 2011 roku czy w w urzędzie skarbowym przypisanym do mojego nowego miejsca zamieszkania ?
Z góry dziękuję za poradę.
Pozdrawiam.
sprzedaż nieruchomosci wspólnej
Re: sprzedaż nieruchomosci wspólnej
Rozliczasz się w US wg. miejsca zamieszkania w 2011 roku na formularzu PIT-39.
W zeznaniu wykazujesz uzyskany przychód ze sprzedaży nieruchomości ale tylko tej części nabytej w drodze spadku w 2010.
Kosztem, w przypadku sprzedaży nabytej w drodze spadku nieruchomości, mogą być np. udokumentowane wydatki na remont poniesione w czasie jej posiadania (od nabycia spadku do sprzedaży) bo podatku "spadkowego" nie płaciłeś zapewne.
Aby nie płacić podatku możesz zadeklarować (wpisując w poz.25 na PIT-39, kwotę uzyskanego dochodu), że środki uzyskane ze sprzedaży mieszkania przeznaczysz w całości na własne cele mieszkaniowe. Na spełnienie tej deklaracji masz 2 lata. Jeżeli jej nie spełnisz to po dwóch latach, należy sporządzić korektę PIT-39 i zapłacić podatek ale tylko od kwoty, której nie udało się wydać.
Własne cele mieszkaniowe to np. zakup mieszkania, spłata kredytu mieszkaniowego, remonty.
W programie PITy2011 w poszczególnych pozycjach po ich wyborze pojawia się ikona ze znakiem zapytania po kliknięciu którego uzyskasz więcej informacji.
W zeznaniu wykazujesz uzyskany przychód ze sprzedaży nieruchomości ale tylko tej części nabytej w drodze spadku w 2010.
Kosztem, w przypadku sprzedaży nabytej w drodze spadku nieruchomości, mogą być np. udokumentowane wydatki na remont poniesione w czasie jej posiadania (od nabycia spadku do sprzedaży) bo podatku "spadkowego" nie płaciłeś zapewne.
Aby nie płacić podatku możesz zadeklarować (wpisując w poz.25 na PIT-39, kwotę uzyskanego dochodu), że środki uzyskane ze sprzedaży mieszkania przeznaczysz w całości na własne cele mieszkaniowe. Na spełnienie tej deklaracji masz 2 lata. Jeżeli jej nie spełnisz to po dwóch latach, należy sporządzić korektę PIT-39 i zapłacić podatek ale tylko od kwoty, której nie udało się wydać.
Własne cele mieszkaniowe to np. zakup mieszkania, spłata kredytu mieszkaniowego, remonty.
W programie PITy2011 w poszczególnych pozycjach po ich wyborze pojawia się ikona ze znakiem zapytania po kliknięciu którego uzyskasz więcej informacji.
Re: sprzedaż nieruchomosci wspólnej
Dziękuję.
Wszystko już jasne.
Pozdrawiam.
Wszystko już jasne.
Pozdrawiam.