Witam,
proszę o pomoc w rozstrzygnięciu jak wypełnić PIT36 w związku z PIT8c.
Sytuacja jest następująca:
- w roku 2011 uzyskałam odszkodowanie od b. pracodawcy za niezgodne z prawem wypowiedzenie (mam odpis wyroku sądu, czy będzie potrzebny US do wglądu?).
ad. PIT8c:
- Były pracodawca wystawił mi PIT8c, w którym w części D w pozycji 35 i 37 wykazał całą kwotę tego odszkodowania, taką jaką przyznał sąd. (Z tego co mi prawnik mówił to takie odszkodowanie jest zwolnione z opodatkowania - nie było ugody tylko sądownie przyznane odszkodowanie w wysokości 3ch pensji brutto.). W części E, F oraz G pracodawca wpisał same 0,00. (odszkodowanie, które mi przyznano bynajmniej nie jest wspomniane w art.20 ust.1 ustawy :-/// )
wracając do PIT36:
- rozliczam się wspólnie ze współmałżonkiem
- w pozycji inne (120 i 122) wykazałam dochód z ZUS oraz z odszkodowania za niezgodne z prawem wypowiedzenie
- w pozycji 142 wpisałam kwotę łącznie od ZUS oraz odszkodowanie, jednak w pozycji 165 wpisałam samą kwotę od ZUS pomniejszoną o poz. 143 i 144 (bez kwoty odszkodowania, ponieważ uznałam, że skoro ta kwota odszkodowania jest nieopodatkowana to nie powina być dołączona do "dochodu do opodatkowania").
- Następnie w pozycji 168 wpisałam połowę kwoty z poz. 165 (tj. uwzględniając sam zasiłek z ZUS bez odszkodowania).
Pytanie moje brzmi: czy ja dobrze rozumuję i czy tak wypełnione zeznanie jest prawidłowe?
Jeśli źle, będę wdzięczna za korektę.
Będę zobowiązana za pomoc!
Z góry dziękuję.
L
dot. odszkodowania w PIT8c i PIT36
Re: dot. odszkodowania w PIT8c i PIT36
Jeżeli uznamy, że odszkodowanie jest zwolnione z podatku - art. 21 ust. 1 pkt 3 - do czego się skłaniam, to nie trzeba go w ogóle wpisywać do zeznania rocznego.
A co za tym idzie - twoja koncepcja wypełnienia PITa - wg mnie - jest błędna.
A co za tym idzie - twoja koncepcja wypełnienia PITa - wg mnie - jest błędna.
Re: dot. odszkodowania w PIT8c i PIT36
Czech napisał(a) :
> Jeżeli uznamy, że odszkodowanie jest zwolnione z podatku - art. 21 ust. 1
> pkt 3 - do czego się skłaniam, to nie trzeba go w ogóle wpisywać do
> zeznania rocznego.
> A co za tym idzie - twoja koncepcja wypełnienia PITa - wg mnie - jest
> błędna.
Dziękuję za odpowiedź!
Pozdrawiam,
Lilijka
> Jeżeli uznamy, że odszkodowanie jest zwolnione z podatku - art. 21 ust. 1
> pkt 3 - do czego się skłaniam, to nie trzeba go w ogóle wpisywać do