dochód z Holandii

Gabriela

dochód z Holandii

Post autor: Gabriela »

pracowałam 42 dni /dostałam rozliczenie loon 3129 Euro podatek 629 euro / a tak w ogóle na konto wpłynęło 1680 euro jakie dochody wpisa w rozliczeniu
prosze o pomoc

Mirek

Re: dochód z Holandii

Post autor: Mirek »

Do rozliczenia przyjmujesz kwotę brutto. Kwotę brutto możesz pomniejszyć o przysługujące diety za każdy dzień pobytu za granicą w związku z wykonywaniem pracy oraz koszty uzyskania tak jak za pracę w kraju. Kwotę dochodu (brutto-diety-koszty) oraz kwotę zapłaconego w Holandii podatku wpisujesz w PIT-ZG. Program przeniesie podane na PIT-ZG kwoty do PIT-36 i dokona obliczeń. Przeliczenia na złote dokonujesz po średnim kursie NBP ogłaszanym dzień przed dniem wpływu pieniędzy na konto.
Jeżeli dochód uzyskany w Holandii spowoduje, że wychodzi w Polsce podatek to możesz skorzystać z ulgi abolicyjnej dokonując stosownego odliczenia na PIT-O.
Więcej informacji co i jak przeliczać znajdziesz w pomocy do programu PITy2011 w tekście " o rozliczeniach dochodów uzyskanych za granicą" (menu główne - pomoc / O podatkach)

Gabriela

Re: dochód z Holandii

Post autor: Gabriela »

wpłaty były po kursach 3,94 do 3,98 zł czy mogę wszystko przeliczy po 3,98 gdyż te wpłaty nie maja sie nijak do jaro..

Zablokowany