Dochody z Holandii
Re: Dochody z Holandii
Takim samym kursem.
Jeśli chcesz to przelicz...
9,00% - podatek
27,65% - społeczne
36,65% - razem
Jeśli chcesz to przelicz...
9,00% - podatek
27,65% - społeczne
36,65% - razem
Loonhelfing 218 *9 / 36,65.
Ale do ZG wpisuje całość 218* kurs czy to co wyjdzie z 218*9/36.65 i dopiero przeliczyć na zł? Zaczynamy się to mieszac
218*9/36.65 następnie mnożysz przez kurs i wpisujesz do PIT/ZG.
Jak sprawdzić czy opłaca mi się wyodrębniać czy nie? Od czego to zależy . Przepraszam za natrectwo i dziękuję za pomoc to forum to kopalnia wiedzy👍
A czy ważne jest to czy poprzedniego roku podatek był wyodrębniony czy nie ? Czy mogę to sprawdzić sama ? Mam rozliczenie z poprzedniego roku i papier z NL też ?
Są dwie opcje rozliczania.....tutaj tylko możemy coś podpowiedzieć, rozliczenie każdy zrobi na własną odpowiedzialność.
Jeśli nie wyodrębni się podatku i wykaże się w ZG dużą kwotę, a w limicie podatku w pIT-36 ta kwota będzie mniejsza, to.....
za granicą zostaje pewna kwota podatku nieodliczonego.
W takim układzie przy zwrocie podatku z NL nie wykazujemy całości zwrotu, lecz zwrot pomniejszony o różnicę między
wykazanym w ZG, a odliczonym w PIT-36.
Jest to wariant korzystniejszy jeśli spodziewamy się zwrotu podatku z NL.
Jeśli nie wyodrębni się podatku i wykaże się w ZG dużą kwotę, a w limicie podatku w pIT-36 ta kwota będzie mniejsza, to.....
za granicą zostaje pewna kwota podatku nieodliczonego.
W takim układzie przy zwrocie podatku z NL nie wykazujemy całości zwrotu, lecz zwrot pomniejszony o różnicę między
wykazanym w ZG, a odliczonym w PIT-36.
Jest to wariant korzystniejszy jeśli spodziewamy się zwrotu podatku z NL.
W pit O w okienku 43a zaznaczyłam przez program wyskakuje mi okienko 43b składki na ubez społeczne odprowadzone w państwach do których stosuje się ta ulgę mam wpisać 0 ?
W okienku 43a wpisałam 0 wyskoczyło mi okienko 44a sposób liczenia ulgi abolicyjnej i 44 b składki ubez społecznego odprowadzone w państwach dla których stosuje się ta ulgę oba te okienka dotyczą małzonka zaznaczam przez program i wpisuje 0 i ciągle wyskakuje mi niepoprawny format danych zignorować i wysłać rozliczenie czy coś jest nie tak?
Zaznacz tylko "przez program" i przejdź dalej...nie wpisuj nic