Dochody z Polski i z Holandii
Re: Dochody z Polski i z Holandii
Obliczony 155.52-płatny 7 = 149 po rundach.
Różnica daje ulgę w znoszeniu.
Sprawdź wyliczenie.
Różnica daje ulgę w znoszeniu.
Sprawdź wyliczenie.
Zasiłek z Polski i z Holandii / PIT36/ZG korekta
Potrzebuję pomocy przy składaniu korekty do PIT36 / ZG za rok 2015
1. Pobierałam zasiłek dla bezrobotnych z holandii
2. Pobierałam zasiłek dla bezrobotnych w Polsce przez 3 miesiące
Pytanie jak mam wykazać to w korekcie / deklaracji PIT 36?
1. Czy mam zastosować jakieś ulgi / diety / etc?
2. Czy mam połączyć dochody z PL i Holandii w jednym polu w PIT36?
Kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać.
Proszę o jakieś instrukcje.
1. Pobierałam zasiłek dla bezrobotnych z holandii
2. Pobierałam zasiłek dla bezrobotnych w Polsce przez 3 miesiące
Pytanie jak mam wykazać to w korekcie / deklaracji PIT 36?
1. Czy mam zastosować jakieś ulgi / diety / etc?
2. Czy mam połączyć dochody z PL i Holandii w jednym polu w PIT36?
Kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać.
Proszę o jakieś instrukcje.
Mam małe pytanko odnośnie składek na ubezpieczenie społeczne wykazanych łącznie z zaliczką na podatek na rocznym zestawieniu dochodów z Holandii - czy mam możliwość ich odliczenia w PIT-36? Przeglądając forum znajduję różne odpowiedzi. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pisz moze tu:
viewforum.php?f=41
bo tutaj mało kto zagląda.
Ja mam tu wiele wątpliwości- a co US to ma chyba więcej i w zasadzie się nie odlicza bo i tak pokrywa to ulga abolicyjna.
Jeśli przeliczasz cały Ingehouden Loonbelasting/Premie Volksverzekeringen to odliczasz podatek właściwy i składkę, tylko od podatku.
Jeśli wyodrębnisz podatek z Ingehouden Loonbelasting/Premie Volksverzekeringen to odliczasz sam podatek a składki nie.
Tu mam wątpliwości bo składkę społeczną w Polsce odlicza się od dochodu a składka społeczna w Holandii jest częścią podatku.
Czy można ją odliczyć u nas od przychodu?
W Polsce podatek to podatek i składka zdrowotna tylko składka zdrowotna (7,75%) jest wyodrębniana już w PIT-11. Więc wiemy ile płacimy podatku a ile zdrowotnej.
W Holandii podatek składa się z podatku właściwego i składki społecznej i nie jest wyodrębniany na rozliczeniu rocznym.
Bardzo chętnie "usłyszałbym" opinie innych.
viewforum.php?f=41
bo tutaj mało kto zagląda.
Ja mam tu wiele wątpliwości- a co US to ma chyba więcej i w zasadzie się nie odlicza bo i tak pokrywa to ulga abolicyjna.
Jeśli przeliczasz cały Ingehouden Loonbelasting/Premie Volksverzekeringen to odliczasz podatek właściwy i składkę, tylko od podatku.
Jeśli wyodrębnisz podatek z Ingehouden Loonbelasting/Premie Volksverzekeringen to odliczasz sam podatek a składki nie.
Tu mam wątpliwości bo składkę społeczną w Polsce odlicza się od dochodu a składka społeczna w Holandii jest częścią podatku.
Czy można ją odliczyć u nas od przychodu?
W Polsce podatek to podatek i składka zdrowotna tylko składka zdrowotna (7,75%) jest wyodrębniana już w PIT-11. Więc wiemy ile płacimy podatku a ile zdrowotnej.
W Holandii podatek składa się z podatku właściwego i składki społecznej i nie jest wyodrębniany na rozliczeniu rocznym.
Bardzo chętnie "usłyszałbym" opinie innych.
Tutaj są przykłady rozliczeń z Holandii i odliczone są składki:
http://www.finanse.mf.gov.pl/c/document ... pId=766655
Są jednak warunki, które należy uwzględnić......
Aby składka zdrowotna zapłacona za granicą mogła być odliczona od podatku należy spełnić kilka warunków:
1.Podstawą wymiaru składki nie może być dochód (przychód) zwolniony od podatku na podstawie umów o unikaniu podwójnego opodatkowania, których stroną jest RP.
2.Zapłacona składka w wyżej wymienionych państwach nie została odliczona od dochodu (przychodu) albo podatku w tym państwie albo nie została odliczona na podstawie art. 26 ust. 1 pkt 2a ustawy o PIT
3.Kolejnym warunkiem jest istnienie podstawy prawnej wynikającej z umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania lub innych ratyfikowanych umów międzynarodowych, których stroną jest RP, do uzyskania przez organ podatkowy informacji podatkowych od organu podatkowego państwa, w którym podatnik opłacał składki na obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne.
Więc musisz wyliczyć proporcjonalnie składki od dochodu pomniejszonego o diety /bo to dochód zwolniony z opodatkowania/.
http://www.finanse.mf.gov.pl/c/document ... pId=766655
Są jednak warunki, które należy uwzględnić......
Aby składka zdrowotna zapłacona za granicą mogła być odliczona od podatku należy spełnić kilka warunków:
1.Podstawą wymiaru składki nie może być dochód (przychód) zwolniony od podatku na podstawie umów o unikaniu podwójnego opodatkowania, których stroną jest RP.
2.Zapłacona składka w wyżej wymienionych państwach nie została odliczona od dochodu (przychodu) albo podatku w tym państwie albo nie została odliczona na podstawie art. 26 ust. 1 pkt 2a ustawy o PIT
3.Kolejnym warunkiem jest istnienie podstawy prawnej wynikającej z umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania lub innych ratyfikowanych umów międzynarodowych, których stroną jest RP, do uzyskania przez organ podatkowy informacji podatkowych od organu podatkowego państwa, w którym podatnik opłacał składki na obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne.
Więc musisz wyliczyć proporcjonalnie składki od dochodu pomniejszonego o diety /bo to dochód zwolniony z opodatkowania/.
-
Witam. Pomóżcie... jestem zielona w temacie. Rozliczając podatek z Polski i z Holandii na różnych stronach wychodzą różne kwoty do zapłaty. Coś robię chyba nie tak Pomocy. Przychód z polski 10774,49 koszty 906,94 podatek 674,00 skł.społ.1227,19 skł. zdrow.697,30. Holandia. Loon 12868. ingehouden loonheffing 2162.loon zorgverzekeringswet 12868.verrekende arbeidskorting 1564.verrekende levensloopverlofkorting 0.total premies werknemersverzekeringen 2034. werkgeversheffing zorgverzekeringswet 855. tabel kode 1 wit. Po obliczeniu loon minus diety i przeliczeniu na złoty wyszla mi kwota 41444,90 . Nie wiem jak obliczyc podatek czy cała kwote 2162 przeliczam na złotówki czy tylko jakiś procent z tego. Ja przeliczyłam całość dało mi kwotę w złoty 9157,15. wpisujac te kwoty w pitz/g i w pit 36 wychodzi że mam zwrócić 255zł a podobno dochody z zagranicy nie wpływają na podatek w polsce. Proszę pomóżcie.
Piszesz post w roku 2015....czy te dochody dotyczą roku 2017 ..???
Przychód z polski 10774,49
koszty 906,94
podatek 674,00
skł.społ.1227,19
skł. zdrow.697,30.
Holandia.
Loon 12868.
ingehouden loonheffing 2162
Jeśli dochody za rok 2017r - do zapłaty=88,00 zł.
Dochody z zagranicy wpływają na dochody polskie - albo są zwolnione i stosowana jest progresja
od dochodów polskich - metoda wyłączenia z progresją.
Lub podlegają doliczeniu do dochodów polskich, ale podatek jest odliczany proporcjonalnie
proporcją NL/PL - metoda odliczenia proporcjonalnego.
Przychód z polski 10774,49
koszty 906,94
podatek 674,00
skł.społ.1227,19
skł. zdrow.697,30.
Holandia.
Loon 12868.
ingehouden loonheffing 2162
Jeśli dochody za rok 2017r - do zapłaty=88,00 zł.
Dochody z zagranicy wpływają na dochody polskie - albo są zwolnione i stosowana jest progresja
od dochodów polskich - metoda wyłączenia z progresją.
Lub podlegają doliczeniu do dochodów polskich, ale podatek jest odliczany proporcjonalnie
proporcją NL/PL - metoda odliczenia proporcjonalnego.
-
Przepraszam. Tak dochody za rok 2017 . Jestem tu nowa i trochę nie obyta. Jeszcze raz przepraszam.
Kwoty z Polski wpisujesz w PIT-36.
Holandia:
Liczysz diety: ilość dni*50e*30%
12868 - diety i przeliczasz na zł po kursie 4,2576 i obliczoną kwotę wpisujesz w PIT/ZG poz. 9a
koszty w poz. 9b
podatek albo 2162*8,9/36,55 mnożysz przez kurs i wpisujesz w poz. 10
Możesz również 2162*4,2576
Jeśli podstawimy kwoty, które podałaś wyżej wyjdzie 255 do zapłaty ale jeszcze możesz skorzystać z ulgi abolicyjnej w PIT/0 w poz. 43 zaznacz "przez program" (167,45) co ostatecznie da Ci 88 zł do zapłaty.
Ale to już @wla.gle podał, ja tylko potwierdzam.
Holandia:
Liczysz diety: ilość dni*50e*30%
12868 - diety i przeliczasz na zł po kursie 4,2576 i obliczoną kwotę wpisujesz w PIT/ZG poz. 9a
koszty w poz. 9b
podatek albo 2162*8,9/36,55 mnożysz przez kurs i wpisujesz w poz. 10
Możesz również 2162*4,2576
Jeśli podstawimy kwoty, które podałaś wyżej wyjdzie 255 do zapłaty ale jeszcze możesz skorzystać z ulgi abolicyjnej w PIT/0 w poz. 43 zaznacz "przez program" (167,45) co ostatecznie da Ci 88 zł do zapłaty.
Ale to już @wla.gle podał, ja tylko potwierdzam.
Żeby rzecz nazwać po imieniu - metoda rozliczenia - odliczenia proporcjonalnego.
Na zapytanie na PW.
Rozliczenie na formularzach PIT-36, PIT/ZG oraz PIT/O do ulgi abolicyjnej...
Na zapytanie na PW.
Rozliczenie na formularzach PIT-36, PIT/ZG oraz PIT/O do ulgi abolicyjnej...