PITy IPS
Re: PITy IPS
Tak, chodziło o możliwość wyłączenia tła w "Asystencie"
No tak.Ale dalej nie rozumiem dlaczego zaniechano możliwości nadruku samych danych która była w PITY NG.Skoro można wyłączyć tło to dlaczego nie dać możliwości wyłączenia również reszty pozostawiając dane?.W PITy IPS kreator wydruku zaawansowanego jest taki sam jak w PITY NG więc chyba nie jest to wiekszy problem?.Zakupiłem licencje na ten program i nie ukrywam że taka opcja przyspiesza prace drukarki,obniża znacznie koszty zużycia papieru i tonera.Mam nadzieje że jest szansa by tą opcje wprowadzić (przywrócić?).
W "Asystencie" jest tylko wydruk uproszczony. Nie chcę dołączać modułu zaawansowanego wydruku do kodu Asystenta i pliku wynikowego exe (1 plik bez instalacji).
Natomiast w wydruku uproszczonym wyłączenie wydruku rysunku, a zostawienie samych danych mija się z celem ponieważ nie miałby on korekty przesunięć pól. Dane nadrukowane nie trafią na 100% w pola na druku.
Czy jeśli kupił Pan licencję na PITy IPS to potrzeba jeszcze Asystenta?
Natomiast w wydruku uproszczonym wyłączenie wydruku rysunku, a zostawienie samych danych mija się z celem ponieważ nie miałby on korekty przesunięć pól. Dane nadrukowane nie trafią na 100% w pola na druku.
Czy jeśli kupił Pan licencję na PITy IPS to potrzeba jeszcze Asystenta?
M.K. pisze:
> W "Asystencie" jest tylko wydruk uproszczony. Nie chcę dołączać
> modułu zaawansowanego wydruku do kodu Asystenta i pliku wynikowego exe (1
> plik bez instalacji).
> Natomiast w wydruku uproszczonym wyłączenie wydruku rysunku, a zostawienie
> samych danych mija się z celem ponieważ nie miałby on korekty przesunięć
> pól. Dane nadrukowane nie trafią na 100% w pola na druku.
>
> Czy jeśli kupił Pan licencję na PITy IPS to potrzeba jeszcze Asystenta?
Szczerze powiem że przesiadka z PITY NG na assystenta jest zmiana na gorsze i dla mnie i dla kilku osób które rowniez robią sporo zeznań kompletnie niezrozumiałe.Przepraszam za krytykę ale wiele osób się lubi przyzwyczaić do czegos dobrego jakim były PITY NG a zmiany dla zmian odbieraja negatywnie.To jest główny powód wykupienia licencji na PITY NG by drukowac na gotowych drukach.Zalet tego rozwiązania jest bardzo wiele.Natomiast na teraz w programie PITY IPS 2020 widze dalej problem z nadrukiem samych danych oraz importu danych z plików programu PITY NG.
Nie jestem specem ,nie zaznaczyłem instalacji bazy Q... wiec może tu jest problem.Może też fakt że pracuje na WIN 7 Professional.
> W "Asystencie" jest tylko wydruk uproszczony. Nie chcę dołączać
> modułu zaawansowanego wydruku do kodu Asystenta i pliku wynikowego exe (1
> plik bez instalacji).
> Natomiast w wydruku uproszczonym wyłączenie wydruku rysunku, a zostawienie
> samych danych mija się z celem ponieważ nie miałby on korekty przesunięć
> pól. Dane nadrukowane nie trafią na 100% w pola na druku.
>
> Czy jeśli kupił Pan licencję na PITy IPS to potrzeba jeszcze Asystenta?
Szczerze powiem że przesiadka z PITY NG na assystenta jest zmiana na gorsze i dla mnie i dla kilku osób które rowniez robią sporo zeznań kompletnie niezrozumiałe.Przepraszam za krytykę ale wiele osób się lubi przyzwyczaić do czegos dobrego jakim były PITY NG a zmiany dla zmian odbieraja negatywnie.To jest główny powód wykupienia licencji na PITY NG by drukowac na gotowych drukach.Zalet tego rozwiązania jest bardzo wiele.Natomiast na teraz w programie PITY IPS 2020 widze dalej problem z nadrukiem samych danych oraz importu danych z plików programu PITY NG.
Nie jestem specem ,nie zaznaczyłem instalacji bazy Q... wiec może tu jest problem.Może też fakt że pracuje na WIN 7 Professional.
M.K. pisze:
> Wielu "starych" użytkowników przekonało się do nowego programu
> PITy IPS. Wielu nowych przybyło.
> (...)
> Proszę się nie zrażać bo warto zaznajomić się z nowym programem.
>
> Pozdrawiam
> Marcin Konopka
Wiem wiem powtarzam się, rok temu było to samo, tym razem po raz ostatni :)
Nie tylko ja, wierny użytkownik programu od pierwszego roku w którym powstał, ale jak widać inni użytkownicy także nie wyobrażają sobie pracy w PITY-IPS. Skoro nie będzie jednocześnie tworzony program PITy20XX to należałoby się w tym momencie ładnie pożegnać i podziękować za lata udanej współpracy która właśnie dobiegła końca. Zanim to jednak zrobię to na koniec jednak wyrażę jeszcze raz, po raz ostatni, moją opinię.
Na PITy IPS próbowałem oczywiście przejść, miałem nawet kilka podejść bo program na "dzień dobry" nie zachęca do używania. Więc te kilka podejść i kilka utworzonych PIT-ów przekonało mnie jednak, że to nie jest dobry pomysł. PITY-IPS mają bardzo kiepski projekt co powoduje, że wszystkiego trzeba szukać bo nie jest tam gdzie wydaje się, że powinno być. Ponadto problem z importem, problem z drukowaniem, generalnie same problemy. Program nie jest intuicyjny, aby się o tym przekonać wystarczy kilku minut pracy w tym programie i na tyle to przeszkadza, że nie zamierzam się męczyć tworząc w nim rozliczenia PIT.
Pisałem już o tym rok temu sądząc, że może uda mi się przekonać Pana Marcina do porzucenia pomysłu o zaprzestaniu tworzenia PITy20XX ale niestety nie udało się i decyzja zapadła - PITy20XX umarły - natomiast cała para poszła w rozwijanie "kulawego" projektu jakim jest PITY-IPS.
Ta krytyka nie jest nieuzasadniona, wiele jest takich opinii więc to nie tylko moje zdanie. Nie zrozumiałe jest natomiast to, że Pan Marcin nic z tym nie robi. Oczywiście namawia do przejścia na PITY-IPS, ale "nie robi" w sensie - nie wyciąga wniosków - nie bierze tych opinii na poważnie, lecz trwa w przekonaniu że wszystko jest w porządku, wychodząc z założenia że zawsze znajdzie się ktoś komu się coś nie podoba. Pewnie tak jest, każdy jest inny i każdy ma inne upodobania, jeśli jednak takie opinie wyrażają osoby które pracowały na PIT-ach od samego ich początku i jest ich conajmniej kilku to ja bym poważnie przyjął na "klatę" taką krytykę i zastanowił się dłużej - bo może faktycznie "nowe dziecko" czyli PITY-IPS naprawdę jest kulawe??? Może warto spojrzeć na nie inaczej? Z boku? Posłuchać co mówią inni?
Dlaczego to wszystko piszę - mógłbym przecież nic nie pisać tylko przejść na program konkurencji. Mnie jednak zależy na tym programie (o PITY20XX piszę oczywiście), lubiłem go, znałem, był przewidywalny i intuicyjny, nie sprawiał problemów i niespodzianek, ewentualne błędy były poprawiane od ręki, było super ale się skończyło.
Trudno, czas się pożegnać, może kiedyś w przyszłości powrócę do PITY-IPS, o ile zmienią się na tyle, że praca w nich będzie przyjemniejsza, obecnie jednak nie jest to możliwe z powodów jak powyżej.
Sprawdziłem konkurencyjne e-pity już w poprzednim roku czekając na PITy20XX, stworzyłem kilka rozliczeń, obsługa i intuicyjność znacznie lepsza od PITy-IPS, w tym roku także już wystartowali czego nie można powidedzieć o PITY-IPS, to chyba znak faktycznie że idzie nowe ale nie koniecznie PITY-IPS.
> Wielu "starych" użytkowników przekonało się do nowego programu
> PITy IPS. Wielu nowych przybyło.
> (...)
> Proszę się nie zrażać bo warto zaznajomić się z nowym programem.
>
> Pozdrawiam
> Marcin Konopka
Wiem wiem powtarzam się, rok temu było to samo, tym razem po raz ostatni :)
Nie tylko ja, wierny użytkownik programu od pierwszego roku w którym powstał, ale jak widać inni użytkownicy także nie wyobrażają sobie pracy w PITY-IPS. Skoro nie będzie jednocześnie tworzony program PITy20XX to należałoby się w tym momencie ładnie pożegnać i podziękować za lata udanej współpracy która właśnie dobiegła końca. Zanim to jednak zrobię to na koniec jednak wyrażę jeszcze raz, po raz ostatni, moją opinię.
Na PITy IPS próbowałem oczywiście przejść, miałem nawet kilka podejść bo program na "dzień dobry" nie zachęca do używania. Więc te kilka podejść i kilka utworzonych PIT-ów przekonało mnie jednak, że to nie jest dobry pomysł. PITY-IPS mają bardzo kiepski projekt co powoduje, że wszystkiego trzeba szukać bo nie jest tam gdzie wydaje się, że powinno być. Ponadto problem z importem, problem z drukowaniem, generalnie same problemy. Program nie jest intuicyjny, aby się o tym przekonać wystarczy kilku minut pracy w tym programie i na tyle to przeszkadza, że nie zamierzam się męczyć tworząc w nim rozliczenia PIT.
Pisałem już o tym rok temu sądząc, że może uda mi się przekonać Pana Marcina do porzucenia pomysłu o zaprzestaniu tworzenia PITy20XX ale niestety nie udało się i decyzja zapadła - PITy20XX umarły - natomiast cała para poszła w rozwijanie "kulawego" projektu jakim jest PITY-IPS.
Ta krytyka nie jest nieuzasadniona, wiele jest takich opinii więc to nie tylko moje zdanie. Nie zrozumiałe jest natomiast to, że Pan Marcin nic z tym nie robi. Oczywiście namawia do przejścia na PITY-IPS, ale "nie robi" w sensie - nie wyciąga wniosków - nie bierze tych opinii na poważnie, lecz trwa w przekonaniu że wszystko jest w porządku, wychodząc z założenia że zawsze znajdzie się ktoś komu się coś nie podoba. Pewnie tak jest, każdy jest inny i każdy ma inne upodobania, jeśli jednak takie opinie wyrażają osoby które pracowały na PIT-ach od samego ich początku i jest ich conajmniej kilku to ja bym poważnie przyjął na "klatę" taką krytykę i zastanowił się dłużej - bo może faktycznie "nowe dziecko" czyli PITY-IPS naprawdę jest kulawe??? Może warto spojrzeć na nie inaczej? Z boku? Posłuchać co mówią inni?
Dlaczego to wszystko piszę - mógłbym przecież nic nie pisać tylko przejść na program konkurencji. Mnie jednak zależy na tym programie (o PITY20XX piszę oczywiście), lubiłem go, znałem, był przewidywalny i intuicyjny, nie sprawiał problemów i niespodzianek, ewentualne błędy były poprawiane od ręki, było super ale się skończyło.
Trudno, czas się pożegnać, może kiedyś w przyszłości powrócę do PITY-IPS, o ile zmienią się na tyle, że praca w nich będzie przyjemniejsza, obecnie jednak nie jest to możliwe z powodów jak powyżej.
Sprawdziłem konkurencyjne e-pity już w poprzednim roku czekając na PITy20XX, stworzyłem kilka rozliczeń, obsługa i intuicyjność znacznie lepsza od PITy-IPS, w tym roku także już wystartowali czego nie można powidedzieć o PITY-IPS, to chyba znak faktycznie że idzie nowe ale nie koniecznie PITY-IPS.
Dobry wieczór. Przepraszam, jeśli przeoczyłem informację, ale czy już wiadomo kiedy będzie dostępny druk PIT-11?
Dzień dobry,
chciałabym zakupić licencję na PITY IPS, nie wiem tylko czy wybrać ilość 1 czy 2 jeśli będą zainstalowane w firmie: jeden na komputerze stacjonarnym a drugi na laptopie? Przeczytałam, w licencji że ilość stanowisk w jednej firmie jest dowolna, ale chcę się upewnić, czy wystarczy jedna licencja na dwa komputery.
chciałabym zakupić licencję na PITY IPS, nie wiem tylko czy wybrać ilość 1 czy 2 jeśli będą zainstalowane w firmie: jeden na komputerze stacjonarnym a drugi na laptopie? Przeczytałam, w licencji że ilość stanowisk w jednej firmie jest dowolna, ale chcę się upewnić, czy wystarczy jedna licencja na dwa komputery.
Dorcia_L pisze:
> Dzień dobry,
> chciałabym zakupić licencję na PITY IPS, nie wiem tylko czy wybrać ilość 1
> czy 2 jeśli będą zainstalowane w firmie: jeden na komputerze stacjonarnym a
> drugi na laptopie? Przeczytałam, w licencji że ilość stanowisk w jednej
> firmie jest dowolna, ale chcę się upewnić, czy wystarczy jedna licencja na
> dwa komputery.
Jeśli to jest dla tego samego działu firmy to wystarczy jedna licencja.
> Dzień dobry,
> chciałabym zakupić licencję na PITY IPS, nie wiem tylko czy wybrać ilość 1
> czy 2 jeśli będą zainstalowane w firmie: jeden na komputerze stacjonarnym a
> drugi na laptopie? Przeczytałam, w licencji że ilość stanowisk w jednej
> firmie jest dowolna, ale chcę się upewnić, czy wystarczy jedna licencja na
> dwa komputery.
Jeśli to jest dla tego samego działu firmy to wystarczy jedna licencja.
Abu pisze:
> Dobry wieczór. Przepraszam, jeśli przeoczyłem informację, ale czy już
> wiadomo kiedy będzie dostępny druk PIT-11?
Powinien być gotowy w pierwszej połowie lutego.
> Dobry wieczór. Przepraszam, jeśli przeoczyłem informację, ale czy już
> wiadomo kiedy będzie dostępny druk PIT-11?
Powinien być gotowy w pierwszej połowie lutego.
bary77 pisze:
> M.K. pisze:
> > Wielu "starych" użytkowników przekonało się do nowego programu
> > PITy IPS. Wielu nowych przybyło.
> > (...)
> > Proszę się nie zrażać bo warto zaznajomić się z nowym programem.
> >
> > Pozdrawiam
> > Marcin Konopka
>
> Wiem wiem powtarzam się, rok temu było to samo, tym razem po raz ostatni :)
Odpowiem szczegółowo (w wolnej chwili).
> M.K. pisze:
> > Wielu "starych" użytkowników przekonało się do nowego programu
> > PITy IPS. Wielu nowych przybyło.
> > (...)
> > Proszę się nie zrażać bo warto zaznajomić się z nowym programem.
> >
> > Pozdrawiam
> > Marcin Konopka
>
> Wiem wiem powtarzam się, rok temu było to samo, tym razem po raz ostatni :)
Odpowiem szczegółowo (w wolnej chwili).