Dochody z Holandii
Re: Dochody z Holandii
muzgrze pisze:
> A i inny temat
> Jeśli przebywa się w NL powyżej 183 dni to jaka jest rezydencja podatkowa?
> Meldunek w PL.
Jeśli zameldowana w PL i nie zgłosi rezydencji podatkowej NL - nadal jest rezydentem podatkowym polskim.
Należy, jeśli chce się zmienić rezydencję podatkową , złożyć w US dokument potwierdzający miejsce zamieszkania
dla celów podatkowych w NL.
> A i inny temat
> Jeśli przebywa się w NL powyżej 183 dni to jaka jest rezydencja podatkowa?
> Meldunek w PL.
Jeśli zameldowana w PL i nie zgłosi rezydencji podatkowej NL - nadal jest rezydentem podatkowym polskim.
Należy, jeśli chce się zmienić rezydencję podatkową , złożyć w US dokument potwierdzający miejsce zamieszkania
dla celów podatkowych w NL.
Dzięki za udzielone info.
muzgrze pisze:
> zwrot podatku za 2016: 1284,81; (nie opisałem w poprzednim poście - przepraszam) poz. 193 za 2017 wychodzi 1333,52 ale nigdzie nie wpisałem zwrotu za 2016.<
Wpisałeś, ja myślałem, że jest to zwrot za 2017.
Potwierdzam to co wyliczył Ci @wla.gle.
> zwrot podatku za 2016: 1284,81; (nie opisałem w poprzednim poście - przepraszam) poz. 193 za 2017 wychodzi 1333,52 ale nigdzie nie wpisałem zwrotu za 2016.<
Wpisałeś, ja myślałem, że jest to zwrot za 2017.
Potwierdzam to co wyliczył Ci @wla.gle.
Cześć
czy kwoty z poz 193 (pit 36) i poz 10 (ZG) powinny być takie same skoro przychód z Holandii stanowił 100% moich ogólnych przychodów?
I czy to jest po prostu "Ingehouden loonbelasting) przeliczone na zł?
Pierwszy raz rozliczam się samemu i zastanawiam się jak to zrobić.
Z góry dziękuję za pomoc.
czy kwoty z poz 193 (pit 36) i poz 10 (ZG) powinny być takie same skoro przychód z Holandii stanowił 100% moich ogólnych przychodów?
I czy to jest po prostu "Ingehouden loonbelasting) przeliczone na zł?
Pierwszy raz rozliczam się samemu i zastanawiam się jak to zrobić.
Z góry dziękuję za pomoc.
Ingehouden Loonbelasting/Premie Volksverzekeringen
(LOONBELASTING/PREMIE VOLKSVERZEKERINGEN lub LOONHEFFING lub INGEHOUDEN LOONHEFFING) - pobrana przez pracodawcę zaliczka na podatek dochodowy i ubezpieczenie społeczne. Stanowi maksymalną kwotę zwrotu podatku z Holandii o jaką możesz się ubiegać.
Jest to podatek i składka w jednym. Możesz przeliczyć przez kurs i wpisać w ZG poz. 10 (jesli umowa o pracę), lub możesz wyodrębnić sam podatek i przeliczyć przez kurs.
Wyodrębnienie podatku:
LOONHEFFING*8,9/36,55
<czy kwoty z poz 193 (pit 36) i poz 10 (ZG) powinny być takie same skoro przychód z Holandii stanowił 100% moich ogólnych przychodów?>
Niekoniecznie, kwota w poz. 193 może i często jest (zwłaszcza w pierwszym przypadku-bez wyodrębniania) mniejsza od tej z ZG.
Przy wyodrębnieniu jest przeważnie taka sama.
(LOONBELASTING/PREMIE VOLKSVERZEKERINGEN lub LOONHEFFING lub INGEHOUDEN LOONHEFFING) - pobrana przez pracodawcę zaliczka na podatek dochodowy i ubezpieczenie społeczne. Stanowi maksymalną kwotę zwrotu podatku z Holandii o jaką możesz się ubiegać.
Jest to podatek i składka w jednym. Możesz przeliczyć przez kurs i wpisać w ZG poz. 10 (jesli umowa o pracę), lub możesz wyodrębnić sam podatek i przeliczyć przez kurs.
Wyodrębnienie podatku:
LOONHEFFING*8,9/36,55
<czy kwoty z poz 193 (pit 36) i poz 10 (ZG) powinny być takie same skoro przychód z Holandii stanowił 100% moich ogólnych przychodów?>
Niekoniecznie, kwota w poz. 193 może i często jest (zwłaszcza w pierwszym przypadku-bez wyodrębniania) mniejsza od tej z ZG.
Przy wyodrębnieniu jest przeważnie taka sama.
Dziękuję bardzo.
Jak rozumiem mozna bawić się w rozdzielanie na miesiące wypłat i przeliczanie po osobnym kursie lub też po prostu po średniorocznym.
No tak, ale PITy2017 wylicza pozycję 193 na podstawie przychodów i pobranej zaliczki. Wyszła mi faktycznie kwota mniejsza, podobna do tego co przed rokiem (przy podobnych zarobkach). Ciekaw tylko byłem skąd ona się bierze (zwłaszcza, ze mój przypadek jest dość prosty).
Jeśli tylko można wiedzieć, co daje mi wyodrębnianie samego podatku?
Jak rozumiem mozna bawić się w rozdzielanie na miesiące wypłat i przeliczanie po osobnym kursie lub też po prostu po średniorocznym.
No tak, ale PITy2017 wylicza pozycję 193 na podstawie przychodów i pobranej zaliczki. Wyszła mi faktycznie kwota mniejsza, podobna do tego co przed rokiem (przy podobnych zarobkach). Ciekaw tylko byłem skąd ona się bierze (zwłaszcza, ze mój przypadek jest dość prosty).
Jeśli tylko można wiedzieć, co daje mi wyodrębnianie samego podatku?
Przy zwrotach podatku doliczamy kwotę zwrotu ale nie nie więcej niż tą, którą wcześniej odliczyliśmy w PIT-36 poz. 193.
Jesli zwrot jest spory a kwota wyodrębniona mała to zwrócimy nioe cały zwrot tylko kwotę odliczoną wczesniej. Dokładniej jest to bardziej skomplikowane.
Jeśli chcesz poczytać to będzie podobnie jak tu (w Belgii się nie wyodrębnia ale zasada doliczenia po zwrocie jest taka sama):
https://forum.gofin.pl/1160699/roczne-r ... ego-urzedu
Jesli zwrot jest spory a kwota wyodrębniona mała to zwrócimy nioe cały zwrot tylko kwotę odliczoną wczesniej. Dokładniej jest to bardziej skomplikowane.
Jeśli chcesz poczytać to będzie podobnie jak tu (w Belgii się nie wyodrębnia ale zasada doliczenia po zwrocie jest taka sama):
https://forum.gofin.pl/1160699/roczne-r ... ego-urzedu
.....Ciekaw tylko byłem skąd ona się bierze poz. 193, (zwłaszcza, ze mój przypadek jest dość prosty).
Z objaśnienia do PIT-36:
Poz. 193 i 194 wypełniają podatnicy, którzy uzyskali dochody z tytułu działalności wykonywanej za granicą
lub ze źródeł przychodów położonych za granicą, do których ma zastosowanie metoda odliczenia podatku
zapłaconego za granicą. Metoda ta oznacza, że podatek zapłacony za granicą podlega odliczeniu od podatku
obliczonego od łącznych dochodów uzyskanych w roku podatkowym.
Odliczenie to nie może jednak przekroczyć tej części podatku obliczonego przed dokonaniem odliczenia, która
proporcjonalnie przypada na dochód uzyskany za granicą.
W tym przypadku kwotę podatku, obliczonego według skali od łącznych dochodów uzyskanych za granicą i
w Polsce, należy pomnożyć przez kwotę dochodu uzyskanego za granicą (wykazanego w części D.1., D.2.
zeznania), a następnie podzielić przez kwotę łącznego dochodu uzyskanego za granicą i w Polsce
Z objaśnienia do PIT-36:
Poz. 193 i 194 wypełniają podatnicy, którzy uzyskali dochody z tytułu działalności wykonywanej za granicą
lub ze źródeł przychodów położonych za granicą, do których ma zastosowanie metoda odliczenia podatku
zapłaconego za granicą. Metoda ta oznacza, że podatek zapłacony za granicą podlega odliczeniu od podatku
obliczonego od łącznych dochodów uzyskanych w roku podatkowym.
Odliczenie to nie może jednak przekroczyć tej części podatku obliczonego przed dokonaniem odliczenia, która
proporcjonalnie przypada na dochód uzyskany za granicą.
W tym przypadku kwotę podatku, obliczonego według skali od łącznych dochodów uzyskanych za granicą i
w Polsce, należy pomnożyć przez kwotę dochodu uzyskanego za granicą (wykazanego w części D.1., D.2.
zeznania), a następnie podzielić przez kwotę łącznego dochodu uzyskanego za granicą i w Polsce
-
Potrzebuje pomocy:
Loon loonheffing 1709e
Loonbelasting 254e
Arbeidskorting 220e
Czas pracy 20 dni
Umowa o prace
Polska umowa o dzieło
Przychód 3692.00
kup 637,16
Dochód 3054,84
Zaliczka 211
Do tego Niemcy 57255,64 zł
Z obliczeń wychodzi mi że mam zapłacić podatek 724zl.
Loon loonheffing 1709e
Loonbelasting 254e
Arbeidskorting 220e
Czas pracy 20 dni
Umowa o prace
Polska umowa o dzieło
Przychód 3692.00
kup 637,16
Dochód 3054,84
Zaliczka 211
Do tego Niemcy 57255,64 zł
Z obliczeń wychodzi mi że mam zapłacić podatek 724zl.
Mnie wychodzi 313 zł. Podaj może kwoty już obliczone z Holandii. Ja przyjąłem przychód (po odjęciu diet)=5998,96, kup=111,25 i podatek=1081,43.