Dochody z Holandii
Re: Dochody z Holandii
Enia pisze:
> Dziękuję ...to były umowy na czas określony więc ok. Doliczyłam dochody z
> Polski jeszcze. CZY DO TEGO ROKU 2014 dobrze mi wyszło:
> PIT ZG poz. 9 (3988,19)
> ZG poz.10 (0,00)
> POLSKIE DOCHODY po stronie małżonka:
> Przychód: 15 960,80
> kup: 1001,25
> Dochód: 14959,55
> zaliczka: 758
> u. zdrow. 1061,27
> u. społ: 2072,97
> podatek wyszedł : 1925,28
> Dwoje dzieci na ulgę , ulga abolicyjna: 454,99 CZY DOBRZE WYLICZONA? a
> ulga dzieci 409,02 cały zwrot to: 2573,06
Mnie wyszło idealnie tak samo :).
> Dziękuję ...to były umowy na czas określony więc ok. Doliczyłam dochody z
> Polski jeszcze. CZY DO TEGO ROKU 2014 dobrze mi wyszło:
> PIT ZG poz. 9 (3988,19)
> ZG poz.10 (0,00)
> POLSKIE DOCHODY po stronie małżonka:
> Przychód: 15 960,80
> kup: 1001,25
> Dochód: 14959,55
> zaliczka: 758
> u. zdrow. 1061,27
> u. społ: 2072,97
> podatek wyszedł : 1925,28
> Dwoje dzieci na ulgę , ulga abolicyjna: 454,99 CZY DOBRZE WYLICZONA? a
> ulga dzieci 409,02 cały zwrot to: 2573,06
Mnie wyszło idealnie tak samo :).
Macie rację, przepraszam mój błąd. źle wpisałem składki społ. i zdrow. Wpisałem po stronie podatnika a powinienem po stronie małżonka. Jeszcze raz przepraszam. Dobrze, że sprawdziłeś wla.gle.
Jak zawsze jesteście niezawodni...co dwie pary oczu to nie jedna... dziękuję
-
Witam.. jestem tutaj nowa.. ale mam ogromną prośbę czy ktoś udzielilby mi informacji czy jest to możliwie że mój tata będąc na chorobowym w nl musi oddać do Polski 3800zl gdzie nie miał ani centa zrobionego w Polsce?? Bardzo dziękuję z góry za odpowiedzi.
Tak, jest to możliwe ponieważ dochody z Holandii musi rozliczyć w Polsce nawet jeśli tu w kraju nie miał dochodów. Gdyby to były dochody z pracy to przysługiwałaby ulga abolicyjna, która zniwelowała by podatek do zera. Od zasiłku wypłacanego wg przepisów ubezpieczeń społecznych w Holandii przez Instytut Wykonawczy Ubezpieczeń Pracowniczych nie ma ulgi abolicyjnej.
<Podsumowując, zasiłek chorobowy wypłacony wg przepisów systemu ubezpieczeń społecznych w Holandii przez Instytut Wykonawczy Ubezpieczeń Pracowniczych jest przychodem polegającym opodatkowaniu zarówno w Polsce jak i w Holandii. Do przychodu tego nie znajduje zastosowania tzw. ulga abolicyjna, o której mowa w art. 27g ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, ponieważ zasiłek ten nie jest przychodem ze stosunku pracy, ale z innych źródeł.>
Z:
https://interpretacje-podatkowe.org/hol ... -823-13-mk
<Podsumowując, zasiłek chorobowy wypłacony wg przepisów systemu ubezpieczeń społecznych w Holandii przez Instytut Wykonawczy Ubezpieczeń Pracowniczych jest przychodem polegającym opodatkowaniu zarówno w Polsce jak i w Holandii. Do przychodu tego nie znajduje zastosowania tzw. ulga abolicyjna, o której mowa w art. 27g ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, ponieważ zasiłek ten nie jest przychodem ze stosunku pracy, ale z innych źródeł.>
Z:
https://interpretacje-podatkowe.org/hol ... -823-13-mk
Ostatnio zmieniony 28 cze 2017, o 16:46 przez snykwa, łącznie zmieniany 1 raz.
snykwa pisze:
---> Tak, jest to możliwe ponieważ dochody z Holandii musi rozliczyć w Polsce, nawet jeśli tu w kraju nie miał dochodów.
Oczywiście tak - pod warunkiem, że jest rezydentem podatkowym polskim.
---> Tak, jest to możliwe ponieważ dochody z Holandii musi rozliczyć w Polsce, nawet jeśli tu w kraju nie miał dochodów.
Oczywiście tak - pod warunkiem, że jest rezydentem podatkowym polskim.
Ważna uwaga wla.gle, ale nie pisałem o tym bo skoro ma się rozliczyć to zapewne jest rezydentem polskim (ma centrum życiowe w Polsce).
Witam ponownie wspaniałych ludzi (:. Mam kolejne pytanko? Obudził się teraz dopiero podatnik rozliczający się indywidualnie , że nie wykazał dochodów z Holandii za rok 2015. Złożył natomiast za ten rok pit-37 a później także jego korektę czyli pit-37 korekta (bez Holandii). Teraz trzeba mu zrobić KOREKTĘ ale pit-36 a czy jeszcze skoro sam się przyznaję powinien złożyć jeszcze "czynny żal".
Zeznanie jako takie zostało złożone, korekty można składać do 5 lat.
Ja bym nie dołączał czynnego żalu.
Przy wysyłce można ew. wpisać przyczynę korekty - przy wysyłaniu elektronicznie można u góry w białej ramce ją wpisać..
Ja bym nie dołączał czynnego żalu.
Przy wysyłce można ew. wpisać przyczynę korekty - przy wysyłaniu elektronicznie można u góry w białej ramce ją wpisać..
Dziękuję, to nie robię czynnego żalu..w korekcie pitu uzasadniłam przyczynę i już.