PIT za 2015 z Holandii

snykwa

Re: PIT za 2015 z Holandii

Post autor: snykwa »

Zwraca się tą część podatku , którą się wcześniej odliczyło (poz. 193 PIT-36 za 2016).
Dokładnie to wygląda to tak:
http://www.gofin.pl/pit/17,8,372,797,ro ... datku.html

herbata

Post autor: herbata »

Chyba tego nie rozumiem tzn. sposobu wyliczenia części podatku, który miałabym oddać skarbówce. Ale załóżmy, że tą kwotę wyliczyłam, to w którą rubrykę powinnam ją wpisać?

Bezpieczniej będzie chyba tak jak wcześniej liczyłam oddać 1808 zł skarbówce i nie musieć wykazywać w przyszłym roku jaki zwrot otrzymam.

wla.gle

Post autor: wla.gle »

-->Chyba tego nie rozumiem tzn. sposobu wyliczenia części podatku, który miałabym oddać skarbówce.

Umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania z NL-zaliczenie proporcjonalne.
Polega to na tym, że możesz odliczyć podatek zapłacony w NL, ale tylko do wysokości nie powodującej obniżenie należności podatkowej od polskich dochodów /proporcja NL/PL/.

Np. jeśli odliczyłaś w rozliczeniu w PL kwotę 4000 zł. /taki wyszedł limit odliczenia/, a potem otrzymasz zwrot podatku z NL /po przeliczeniu/ w wys. 3000 zł, to te 3000 doliczasz do zeznania za rok podatkowy w którym otrzymałaś zwrot, w tym roku to część H w PIT-36 pt. "Doliczenia do podatku", poz. 192.

Natomiast jeśli zwrot był np.5000 zł /po przeliczeniu z euro/, to nie odliczasz 5000 - odliczasz maks. limit jaki miałaś w zeznaniu tj. 4000 zł. Reszta to już podatek Holenderski tam zapłacony.

W przypadku nie doliczenia tego zwrotu w ogóle nie zapłaciłabyś podatku od tych dochodów, a to byłoby zbyt piękne, bo przy metodzie odliczenia proporcjonalnego dochody zagraniczne nie są zwolnione z opodatkowania w PL, jak to ma miejsce przy metodzie wyłączenia z progresją.
Wyrównaniem tej niekorzystnej sytuacji jest ulga abolicyjna, ale tylko jeśli nie masz zwrotu podatku.

Mam nadzieję, że przybliżyłem Ci to odliczenie/zwrot.

Co do sposobu to musisz się zorientować w jakimś BR czy w ogóle będziesz mieć zwrot, bo jak pisałem w poprzednim poście, to od 2015r. są bardzo ostre ograniczenia zwrotu podatku z NL, musisz być "Podatnikiem kwalifikowanym"-trzeba spełnić określone warunki, dochód w Polsce, cały rok w NL. itp.

--> nie musieć wykazywać w przyszłym roku jaki zwrot otrzymam-nie ma takiej opcji, musisz wykazać.

Pozdrawiam.....

PS. Jeśli błędnie wytłumaczyłem to proszę o korektę .......

Edit: - powinno być ...to nie doliczasz 5000 - doliczasz maks. limit...
Ostatnio zmieniony 4 lut 2017, o 18:46 przez wla.gle, łącznie zmieniany 1 raz.

snykwa

Moim zdaniem dobrze wytłumaczyłeś, tylko w zdaniu:
>Natomiast jeśli zwrot był np.5000 zł /po przeliczeniu z euro/, to nie odliczasz 5000 - odliczasz maks. limit jaki miałaś w zeznaniu tj. 4000 zł. Reszta to już podatek Holenderski tam zapłacony.<
zamiast ..to nie odliczasz 5000 - odliczasz maks. limit ... powinno być ...to nie doliczasz 5000 - doliczasz maks. limit...
Zwykłe przejęzyczenie.

wla.gle

Dzięki "snykwa"- czasami się czyta parę razy i nie zauważy się.
tak to przejęzyczenie - ma być taj jak piszesz.

Zobaczymy co na to "herbata".

herbata

Dzięki za dotychczasowe info i jeszcze Was pomęczę jeśli mogę :)

Przypuśćmy, że w zeszłym roku otrzymałam zwrot podatku z Holandii za 2015 w wysokości 400 Euro.
Czyli mam obowiązek uwzględnić to w picie, który teraz rozliczam za 2016.

Powinnam zaglądnąć do Pita z zeszłego roku i tam porównać te 400 Euro z kwotą w rubryce „odliczenia od podatku” (czyli wysokość ulgi abolicyjnej) poz. 194 w zeszłorocznym picie (5000 zł)
czy z rubryką „podatek zapłacony za granicą” poz. 187 (3000 zł).

Tak czy inaczej moje 400 Euro czyli 1600 zł jest mniejsze od ww. kwot, więc powinnam wpisać całą kwotę 1600 zł w „doliczenia do podatku” poz. 192 w picie za 2016.

Wynika z tego, że miałabym zwrócić skarbówce 1600 zł czyli mój cały zwrot podatku z Holandii. Oprócz tego wyliczone przeze mnie w moim pierwszym poście 1808 zł lub 0 zł (w zależności czy będę się starać o zwrot podatku z Holandii za 2016).

Jeśli zrozumieliście o co mi chodzi to proszę o odpowiedź ;)

wla.gle

--->Przypuśćmy, że w zeszłym roku otrzymałam zwrot podatku z Holandii za 2015 w wysokości 400 Euro.
Czyli mam obowiązek uwzględnić to w picie, który teraz rozliczam za 2016. - tak

--->czy z rubryką „podatek zapłacony za granicą” poz. 187 (3000 zł). - tak, tam gdzie limit podatku zapłaconego za granicą.

--->Tak czy inaczej moje 400 Euro czyli 1600 zł jest mniejsze od ww. kwot, więc powinnam wpisać całą kwotę 1600 zł w „doliczenia do podatku” poz. 192 w picie za 2016. - tak, ale zauważ, że odliczyłaś 3000 zł, a doliczasz do podatku 1600

- jesteś do przodu i tak 1400 zł i jest to rozliczenie zwrotu podatku za 2015r.

--->Wynika z tego, że miałabym zwrócić skarbówce 1600 zł czyli mój cały zwrot podatku z Holandii. Oprócz tego wyliczone przeze mnie w moim pierwszym poście 1808 zł lub 0 zł (w zależności czy będę się starać o zwrot podatku z Holandii za 2016).

No niestety, ale tak - podatek gdzieś musi być zapłacony - albo w Polsce albo w Holandii.
Jeśli Ci go zwrócono to musisz go oddać do US przy dochodach z Holandii.

Gdybyś wykonywała pracę w DE nie musiała byś nic oddawać skarbówce.

herbata

Może niepotrzebnie drążę temat i zawracam głowę, zamiast pójść do biura rachunkowego.
Jestem zwykłym laikiem. Im bardziej się zagłębiam w temat, tym mniej logiczne mi się to wszystko wydaje.

Analizowałam przykład podany w http://www.gofin.pl/pit/17,8,372,797,ro ... datku.html
Stwierdzono, że pan X musi zapłacić do skarbówki 70510 zł., dlatego że otrzymał zwrot podatku z Holandii (127000 zł).
W pierwotnym rozliczeniu nie wiedział ile zwrotu otrzyma więc wpisał cały wyodrębniony podatek zapłacony za granicą czyli 163000 zł.
Gdyby jednak wiedział wówczas wpisałby 36000 zł (163000 – 127000). Wtedy nie zapłaciłby NIC skarbówce, bo tak wyliczył program.
Wystarczyłoby tylko wcześniej rozliczyć się w Hol. aby tą kwotę znać albo zrobić korektę i git.
Ale cytując tekst z ww. linku „nie jest możliwe złożenie korekty uprzednio złożonego zeznania (z uwzględnieniem zwróconego podatku) w związku z otrzymanym zwrotem podatku z zagranicy i ponowne skorzystanie z tzw. ulgi abolicyjnej”.
Przepisy dyskryminują pracujących np. w Holandii w stosunku do tych pracujących w Niemczech. Jest wiele luk prawnych w przepisach, a interpretacja różna w różnych skarbówkach. Jak choćby ta ww. pana z Izby Skarbowej. Stworzono ulgę abolicyjną, aby "zrównać" traktowanie ludzi pracujących w różnych krajach, a w rzeczywistości nie do końca tak jest, bo i tak pan X, gdyby stosował się do ww. interpretacji to musiałby w PL zapłacić.

snykwa

Masz rację mimo ulgi abolicyjnej nie zrównano rozliczających się metodą z progresją (Niemcy, WB) z tymi, którzy rozliczają się proporcjonalnie (Holandia, Belgia). Ci pierwsi nie muszą rozliczać się ze zwrotu podatku a drudzy niestety muszą. I to nie jest uczciwe. Ale cóż my możemy?

wla.gle

Są już protokoły zmieniające, ale czekają na ratyfikację,
-Belgia z dn 14.04.2014
Holandia, na razie nic w tym temacie...

Zablokowany