Emerytura zagraniczna USA

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2017 rok.
wla.gle

Re: Emerytura zagraniczna USA

Post autor: wla.gle »

autor: PiotrR »
.. plus pit 11 z banku.

co masz na tym PIT-11...jakie pola wypełnione danymi...

PiotrR

Post autor: PiotrR »

W picie 11 z banku w Polach E w wierszu emerytura -renta zagraniczna pozycji 43 przychód, 44 dochód i 46 zaliczka pobrana przez płatnika. Składka na ubezpieczenie społeczne poz. 72.

wla.gle

Masz dwa razy pobrany podatek....
Wpisz dane z PIT-11
do ZG poz. 25g i przeliczony podatek z USA do poz. 26
dodatkowo w PIT-36 wpisz do poz. 119 podatek z banku.
Do poz. 262 wpisz u. zdrowotne.
program przeniesie dane do PIT-36 i obliczy podatek.
W poz. 383 zaznacz "przez program'.

piszesz...
...Składka na ubezpieczenie społeczne poz. 72. - to jest u. zdrowotne.

Kasia+11W

Post autor: Kasia+11W »

Witam, proszę o wyjaśnienie czy dobrze rozumiem.
Rozliczam Pana który posiada emeryturę polską, pracuje oraz emeryturę z USA. Otrzymuję z tytuły emerytury zagranicznej PIT z banku-bez podatku( jedynie składka zdrowotna).
Rozliczam na PIT36+ załącznik ZG. Wpisuje dane z pitów( W TYM PRZYPADKU Z 3 ) a podatek zapłacony w USA obliczam na podstawie kursu ( dzień poprzedzający wpływ do banku) -zgodnie z pismem rozliczenia rocznego z USA. Czy w tej sytuacji- do zwrotu powinna być kwota max składki zdrowotnej ? Kiedyś rozliczając Pit w programie -przy podatku który wyliczyłam na podstawie kursów -wyskakiwał mi błąd który wprowadzał ograniczenie( rozumiałam wtedy ,że umniejsza kwote podatku możliwą do odliczenia do kwoty zwrotu składki zdrowotnej) .
Obecnie rozliczam to na innym programie i tam ograniczenie nie występuje- wprowadzam w tym miejscu sama kwotę umniejszoną tak aby zwrot był maksymalnie kwotą składki zdrowotnej ( zdrowy rozsadek podpowiada ,że nie mogę odliczyć więcej -skoro ten podatek został zapłacony nie w Polsce a w USA) Czy takie podejście jest poprawne?

wla.gle

Przy obliczaniu metodą proporcjonalną - USA taka metoda - i przy dochodach z PL,
odliczenie podatku zapłaconego w USA i możliwego do odliczenia jest ograniczone:
- limitem, czyli proporcją dochodu z USA do całości dochodów
lub
- możliwością odliczenia do wysokości obliczonego podatku pomniejszonego o składki zdrowotne...

czy tego dotyczyło pytanie...?

Zablokowany