Roliczenie dochodów ze Szwajcarii

nasmar05

Re: Roliczenie dochodów ze Szwajcarii

Post autor: nasmar05 »

Witam! Czy ktoś może polecić biuro, które pomoże mi rozliczyć podatek ze Szwajcarii w Polsce? Lub kogoś kto się odpłatnie tego podejmie?

Dziękuję
Martyna

jcauchy

Post autor: jcauchy »

snykwa pisze:
> Przede wszystkim najpierw odliczasz diety. Aby obliczyć dietę miesięczną, o
> którą będziesz mógł pomniejszyć przychód musisz je najpierw wyliczyć:
> Dieta = ilość dni miesiąca x 88 CHF x 30%.
> W kwietniu będziesz miał: 11 x 88 x 30% = 290,4
> W maju : 31 x 88 x 30% = 818,4 i tak dalej

Chciałbym jeszcze raz poruszyć temat odliczania diet od przychodu. W przykładzie powyżej odliczaliśmy dietę za każdy dzień. Na chłopski rozum zakłada to, że przez cały miesiąc mieszkałem w CH. A co jeśli mieszkam i jestem zameldowany w PL, ale do CH latam w poniedziałem i wracam w piątek. Czy w takim przypadku, liczba dni w miesiącu = liczba dni pracujących w miesiącu?

snykwa

Post autor: snykwa »

Nie odpowiem Ci na 100% bo faktycznie przypadki mogą być różne i nie wszystkie mogły zostać przewidziane w ustawie.
W zasadzie diety należą się za czas przebywania za granicą będąc w stosunku pracy. Czyli weeckendy i święta wchodzą do diet.
Nie wchodzą urlop bezpłatny i chorobowe.
Przypadek który opisałeś sugerowałby nie zaliczać dni których nie przebywałeś za granicą do diety, czyli soboty i niedzieli.
Z drugiej strony nikt przecież nie będzie sprawdzał czy w te dni byłeś w Polsce (ale to już temat moralny).
Ja trzymałbym się zasady nie odliczania tych dwóch dni tygodnia ale to moje zdanie.
Druga sprawa to KUP.
Można odliczyć wydatki (udokumentowane wyłącznie imiennymi biletami okresowymi) na dojazd do zakładu lub zakładów pracy środkami transportu autobusowego, kolejowego, promowego lub komunikacji miejskiej. Nikt chyba nie przewidział, że ktoś może dojeżdżać (dolatywać jak wyżej napisałeś) do pracy samolotem.

jcauchy

Post autor: jcauchy »

Dziękuję za odpowiedź.

waldi77_1977

Post autor: waldi77_1977 »

WITAM MAM PROBLEM Z ROZLICZENIEM ZE SZWAJCARII
BRUTTOLOHN 3750
AHV/IV/EO192,20
ALV41,30
PENSIONSKASSE 115,90