Pit 36 ale czy z załącznikiem ZG?
Re: Pit 36 ale czy z załącznikiem ZG?
Jakiejś jest, przecież tą stopą procentową traktujemy dochody krajowe. Dośc, że po przeliczeniu przez tą stopę % wychodzi większy podatek niż gdyby nie było dochodu zagranicznego.
Jeśli się wpisze w poz.85 (85c) to nie "drze" o PIT/ZG.
Tu mam taki ciekawy dokument:
http://www.mf.gov.pl/c/document_library ... pId=766655
Jeśli się wpisze w poz.85 (85c) to nie "drze" o PIT/ZG.
Tu mam taki ciekawy dokument:
http://www.mf.gov.pl/c/document_library ... pId=766655
snykwa napisał(a) :
> Jakiejś jest, przecież tą stopą procentową traktujemy dochody krajowe.
> Dośc, że po przeliczeniu przez tą stopę % wychodzi większy podatek niż
> gdyby nie było dochodu zagranicznego.
Więc dlaczego mamy nie dołączać PIT/ZG, tylko liczyć jako krajowe?
Nie rozumiem.
Edit: No, chyba że taki kraj, jak np. Słowacja nie pobiera podatku od emerytury wypłacanej Polakowi mieszkającemu w Polsce.
> Jakiejś jest, przecież tą stopą procentową traktujemy dochody krajowe.
> Dośc, że po przeliczeniu przez tą stopę % wychodzi większy podatek niż
> gdyby nie było dochodu zagranicznego.
Więc dlaczego mamy nie dołączać PIT/ZG, tylko liczyć jako krajowe?
Nie rozumiem.
Edit: No, chyba że taki kraj, jak np. Słowacja nie pobiera podatku od emerytury wypłacanej Polakowi mieszkającemu w Polsce.
Czarek napisał(a) :
> Edit: No, chyba że taki kraj, jak np. Słowacja nie pobiera podatku od emerytury
> wypłacanej Polakowi mieszkającemu w Polsce.
Właśnie o taką sytuację mi chodzi.
Z: http://www.mf.gov.pl/c/document_library ... pId=766655
"Jeżeli nie ma zastosowania żadna metoda unikania podwójnego opodatkowania, bo zgodnie z umową
emerytura zagraniczna podlega opodatkowaniu tylko w Polsce, to podatnik nie wypełnia PIT/ZG."
> Edit: No, chyba że taki kraj, jak np. Słowacja nie pobiera podatku od emerytury
> wypłacanej Polakowi mieszkającemu w Polsce.
Właśnie o taką sytuację mi chodzi.
Z: http://www.mf.gov.pl/c/document_library ... pId=766655
"Jeżeli nie ma zastosowania żadna metoda unikania podwójnego opodatkowania, bo zgodnie z umową
emerytura zagraniczna podlega opodatkowaniu tylko w Polsce, to podatnik nie wypełnia PIT/ZG."
Panowie, śledzę uważnie Waszą dyskusję i nasuwa mi się pytanie - w jaki sposób można ustalić czy od danej emerytury jest pobierany podatek w kraju, z którego pochodzi?
Dzień dobry !
Można się chyba tym sugerować :
Umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania za Słowacją / - stan prawny na dzień: 1.08.2014 r.
Artykuł 18
Emerytury
Z uwzględnieniem postanowień artykułu 19 ustęp 2, renty, emerytury i inne podobne świadczenia, wypłacane osobie mającej miejsce zamieszkania w Umawiającym się Państwie z tytułu wcześniejszej pracy najemnej, podlegają opodatkowaniu tylko w tym Umawiającym się Państwie, w którym odbiorca emerytury ma miejsce zamieszkania.
..fragment strony : http://www.przepisy.gofin.pl/przepisy,4 ... ska-a.html
Można się chyba tym sugerować :
Umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania za Słowacją / - stan prawny na dzień: 1.08.2014 r.
Artykuł 18
Emerytury
Z uwzględnieniem postanowień artykułu 19 ustęp 2, renty, emerytury i inne podobne świadczenia, wypłacane osobie mającej miejsce zamieszkania w Umawiającym się Państwie z tytułu wcześniejszej pracy najemnej, podlegają opodatkowaniu tylko w tym Umawiającym się Państwie, w którym odbiorca emerytury ma miejsce zamieszkania.
..fragment strony : http://www.przepisy.gofin.pl/przepisy,4 ... ska-a.html
Dzięki wla.gle. Wiedziałem, że można na Ciebie liczyć. Potrzebowałem potwierdzenia.
Czyli emeryturę ze Słowacji powinno się wpisać w poz. 85 a podatek 89 i składkę zsumować w poz. 190 PIT-36.
PIT/ZG nie wypełniamy.
Tylko dlaczego program "drze się" o PIT/ZG. To już pytanie do P. Marcina.
Tu chyba jest błąd. Chyba ze wpiszemy w poz. 85c.
Wtedy wychodzi 1 zł nadpłaty.
Czyli emeryturę ze Słowacji powinno się wpisać w poz. 85 a podatek 89 i składkę zsumować w poz. 190 PIT-36.
PIT/ZG nie wypełniamy.
Tylko dlaczego program "drze się" o PIT/ZG. To już pytanie do P. Marcina.
Tu chyba jest błąd. Chyba ze wpiszemy w poz. 85c.
Wtedy wychodzi 1 zł nadpłaty.
Ostatnio zmieniony 19 mar 2016, o 09:01 przez snykwa, łącznie zmieniany 2 razy.
Mam odpowiedź eksperta Min. Finansów potwierdzający moje i wla.gle podejrzenia:
"Expert KIP
Stosownie do postanowień Umowy między Rzecząpospolitą Polską a Republiką Słowacką w sprawie unikania podwójnego opodatkowania w zakresie podatków od dochodu i majątku, emerytura wypłacana osobie mającej miejsce zamieszkania w umawiającym się państwie (tj. w Polsce) z tytułu wcześniejszej pracy najemnej, podlega opodatkowaniu tylko w tym państwie, w którym odbiorca emerytury posiada miejsce zamieszkania (tj. w Polsce).
Zatem w zeznaniu PIT-36 w wierszu "Inne źródła, niewymienione w wierszach od 1 do 8 (w tym emerytury - renty z zagranicy)" należy wykazać jako przychód/dochód otrzymane z tego tytułu świadczenia (w pozycjach 85 i 87 w przypadku podatnika lub w pozycjach 136 i 138 w przypadku małżonka) oraz należną zaliczkę pobraną przez płatnika (w pozycji 89 w przypadku podatnika lub w pozycji 140 w przypadku małżonka). Składki na ubezpieczenie zdrowotne należy wykazać w pozycji 190 (w przypadku podatnika) lub 191 (w przypadku małżonka). Do zeznania nie dołącza się załącznika PIT/ZG."
"Expert KIP
Stosownie do postanowień Umowy między Rzecząpospolitą Polską a Republiką Słowacką w sprawie unikania podwójnego opodatkowania w zakresie podatków od dochodu i majątku, emerytura wypłacana osobie mającej miejsce zamieszkania w umawiającym się państwie (tj. w Polsce) z tytułu wcześniejszej pracy najemnej, podlega opodatkowaniu tylko w tym państwie, w którym odbiorca emerytury posiada miejsce zamieszkania (tj. w Polsce).
Zatem w zeznaniu PIT-36 w wierszu "Inne źródła, niewymienione w wierszach od 1 do 8 (w tym emerytury - renty z zagranicy)" należy wykazać jako przychód/dochód otrzymane z tego tytułu świadczenia (w pozycjach 85 i 87 w przypadku podatnika lub w pozycjach 136 i 138 w przypadku małżonka) oraz należną zaliczkę pobraną przez płatnika (w pozycji 89 w przypadku podatnika lub w pozycji 140 w przypadku małżonka). Składki na ubezpieczenie zdrowotne należy wykazać w pozycji 190 (w przypadku podatnika) lub 191 (w przypadku małżonka). Do zeznania nie dołącza się załącznika PIT/ZG."
Yankee myślę, że masz już jasność jak to zrobić.
Już wszystko jasne, dobrze, że nie powiedziałam starszemu panu o ewentualnym zwrocie... Ale najważniejsze jest to, że wiemy jak postępować w takich przypadkach.
Raz jeszcze głęboki ukłon w stronę Waszych chęci , zaangażowania i życzliwości. Dziękuję:)
Raz jeszcze głęboki ukłon w stronę Waszych chęci , zaangażowania i życzliwości. Dziękuję:)
Kieruję podziękowania do 'wla.gle' i 'snykwa'. Przepraszam tylko, że dopiero dziś.
'Yankee' pyta:
"... w jaki sposób można ustalić czy od danej emerytury jest pobierany podatek w kraju, z którego pochodzi?"
Np. z dokumentu o podwyżce tej emerytury, lub nawet bezpośrednio...
Pozdrawiam.
'Yankee' pyta:
"... w jaki sposób można ustalić czy od danej emerytury jest pobierany podatek w kraju, z którego pochodzi?"
Np. z dokumentu o podwyżce tej emerytury, lub nawet bezpośrednio...
Pozdrawiam.