e-Poczta Podatkowa co to takiego?
Re: e-Poczta Podatkowa co to takiego?
Dziękuję za poprawki, program przy wysyłce działa szybciej i po wysłaniu zamyka okno wysyłki i o to chodziło. Ale jest jakiś błąd. Otóż po wysłaniu xx deklaracji okno wysyłki się zamyka i w głównym oknie programu wysłane deklaracje znikają zupełnie-nie ma ich. Chcąc sprawdzić status z programu Biuro trzeba zamknąć e-poczte i przy zamknięciu pojawia się komunikat: Access violation at adress 5B1D1531 in module 'uxtheme.dll'. Read of adress 0000000014 i po kliknięciu ok nastepny podobny i jeszcze kilkanaście razy należy kliknąć ok i dopiero się zamyka. natomiast po wejściu do wysyłki deklaracji z progr. BIURO R. IPS deklaracje mają status '0' do wysyłki. Choć były już wysłane (otrzymały status 301 w trakcie wysyłki). po kolejnym uruchomieniu e-poczty wszystkie wysłane wcześniej deklaracje pokjawiają sie ponownie ale 'na biało' ponownie do wysyłki i nie ma śladu że były wysłane
Dodam jeszcze że te błędy przy zamykaniu e-poczty wystepują na maszynie wirtualnej Windows XP. po podłączeniu bazy do e-poczty zainstalowanej pod Win7 x64 błędy przy zamykaniu aplikacji nie występują. Jednak po wysłaniu deklaracji wszystkie deklaracje przygotawane najnowszą wersją e-poczty znikają, nawet te nie zaznaczone do wysłania. Należy wtedy zamknąc e-pocztę i po ponownym uruchomieniu wszystkie deklaracje ponownie się pojawiają, ale do ponownej wysyłki (nie ma śladu w bazie, że były już wysłane)
Poprawione zapamiętywanie. Błędu access nie wyłapałem. Jeśli będzie się powtarzał to poszukam dalej.
Dodałem także możliwość włączenia trybu przyśpieszonego wysyłania danych do e-deklaracji.
Ten tryb może nie działać na niektórych Windows-ach. Jest w opcjach włączenia i przetestowania połączenia. Polega na wysłaniu fikcyjnych danych na bramkę testową. Tryb szybki jeśli działa to wysyła jak rakieta do 15 dokumentów na raz.
Czekam z niecierpliwością na wyniki testów.
Dodałem także możliwość włączenia trybu przyśpieszonego wysyłania danych do e-deklaracji.
Ten tryb może nie działać na niektórych Windows-ach. Jest w opcjach włączenia i przetestowania połączenia. Polega na wysłaniu fikcyjnych danych na bramkę testową. Tryb szybki jeśli działa to wysyła jak rakieta do 15 dokumentów na raz.
Czekam z niecierpliwością na wyniki testów.
Tak na szybko.
Błąd access nadal występuje ale tylko pod Win XP (w moim przypadku na maszynie wirtualnej) pojawia się przy zamknięciu programu. trzeba kliknąć ok dokładnie 28 razy (liczyłem:) aż program się zamknie.
Włączyłem przyspieszoną wysyłkę, ale miałem tylko 1 dekl. więc trudno powiedzieć o szybkości, ale poszło, bo testowe wysyłanie nie idzie pojawia się błąd: Nie można nawiązać połączenia z serwerem.Proszę usunąć blokade. Szczegóły błędu: Urząd certyfikacji jest nieważny lub niepoprawny. URL:htpps://test-bramka.edeklaracje.gov.pl/uslugi/dokumenty/ - SOAPAction:urn:sendUnsignDocument..
Wyświetlanie wysłanych dekl. poprawione, jednak po wysyłce lub sprawdzeniu statusu wyświetlane sa wszystkie dotychczas wysłane deklaracje znajdujące się w bazie danych od początku, bez względu na ustawiony filtr. Oczywiście ponowne ustawienie filtra przywraca filtrowanie.
test szybkości bedzie jutro jak nazbieram trochę deklaracji do wysyłki.
Błąd access nadal występuje ale tylko pod Win XP (w moim przypadku na maszynie wirtualnej) pojawia się przy zamknięciu programu. trzeba kliknąć ok dokładnie 28 razy (liczyłem:) aż program się zamknie.
Włączyłem przyspieszoną wysyłkę, ale miałem tylko 1 dekl. więc trudno powiedzieć o szybkości, ale poszło, bo testowe wysyłanie nie idzie pojawia się błąd: Nie można nawiązać połączenia z serwerem.Proszę usunąć blokade. Szczegóły błędu: Urząd certyfikacji jest nieważny lub niepoprawny. URL:htpps://test-bramka.edeklaracje.gov.pl/uslugi/dokumenty/ - SOAPAction:urn:sendUnsignDocument..
Wyświetlanie wysłanych dekl. poprawione, jednak po wysyłce lub sprawdzeniu statusu wyświetlane sa wszystkie dotychczas wysłane deklaracje znajdujące się w bazie danych od początku, bez względu na ustawiony filtr. Oczywiście ponowne ustawienie filtra przywraca filtrowanie.
test szybkości bedzie jutro jak nazbieram trochę deklaracji do wysyłki.
Błąd Access znalazłem i usunąłem. Proszę o pobranie aktualizacji.
Dziękuję bardzo, błąd usunięty. Potwierdzam szybsze działanie wysyłki w trybie przyspieszonym, to jak przesiadka z 'malucha' do 'ferrari' :) 20 deklaracji wysyła w ciągu kilku sek.
Usuwanie filtra, o którym pisałem wcześniej powoduje tylko przycisk 'sprawdź'. po jego wciśnięciu i odczytaniu statusu program wyświetla całą zawartość bazy wysłanych deklaracji co zajmuje mu trochę czasu aby to wyświetlić. Przycisk 'wyślij/sprawdź' działa prawidłowo.
Nie działa nadal testowa wysyłka w ustawieniach, ale przyspieszoną wysyłkę można ustawić mimo to i śmiga więc nie ma problemu.
Usuwanie filtra, o którym pisałem wcześniej powoduje tylko przycisk 'sprawdź'. po jego wciśnięciu i odczytaniu statusu program wyświetla całą zawartość bazy wysłanych deklaracji co zajmuje mu trochę czasu aby to wyświetlić. Przycisk 'wyślij/sprawdź' działa prawidłowo.
Nie działa nadal testowa wysyłka w ustawieniach, ale przyspieszoną wysyłkę można ustawić mimo to i śmiga więc nie ma problemu.
Ares napisał(a) :
> (...)
> Nie działa nadal testowa wysyłka w ustawieniach,
To kwestia zainstalowania na komputerze certyfikatu ze strony e-Deklaracji: http://www.finanse.mf.gov.pl/systemy-in ... TANCE_rG2P_
Nad resztą dalej pracuję...
> (...)
> Nie działa nadal testowa wysyłka w ustawieniach,
To kwestia zainstalowania na komputerze certyfikatu ze strony e-Deklaracji: http://www.finanse.mf.gov.pl/systemy-in ... TANCE_rG2P_
Nad resztą dalej pracuję...
Zastanawia mnie w jaki sposób udało się ustawić opcję przyśpieszenia skoro nie ma możliwości wysyłki w trybie testowym. Włącznie opcji przyśpieszenia nie powinno się udać ponieważ najpierw jest wykonywany test.
M.K. napisał(a) :
> Zastanawia mnie w jaki sposób udało się ustawić opcję przyśpieszenia skoro
> nie ma możliwości wysyłki w trybie testowym. Włącznie opcji przyśpieszenia
> nie powinno się udać ponieważ najpierw jest wykonywany test.
Tak, program chce najpierw wykonać test, ale grzecznie pyta czy go wykonać jeśli wciśniemy 'nie' to zaznaczenie opcji tryb przyspieszony zostaje i wystarczy wcisnąć 'zapamiętaj' i tryb przyspieszony zostaje włączony bez testu
> Zastanawia mnie w jaki sposób udało się ustawić opcję przyśpieszenia skoro
> nie ma możliwości wysyłki w trybie testowym. Włącznie opcji przyśpieszenia
> nie powinno się udać ponieważ najpierw jest wykonywany test.
Tak, program chce najpierw wykonać test, ale grzecznie pyta czy go wykonać jeśli wciśniemy 'nie' to zaznaczenie opcji tryb przyspieszony zostaje i wystarczy wcisnąć 'zapamiętaj' i tryb przyspieszony zostaje włączony bez testu
A to dobrze że to przewidziałem. Zapomniałem :)