PIT za 2015 z Holandii

HolaOla22

Re: PIT za 2015 z Holandii

Post autor: HolaOla22 »

Przeoczyłam! Teraz faktycznie zgadzają się te pozycje :)
Jestem niezmiernie wdzięczna, i mentalnie gotowa na składanie wszelakich korekt w US, które zapewne mnie nie ominą.
Dzięki wielkie raz jeszcze! Odwalacie ogromny kawał dobrej roboty!

snykwa

Post autor: snykwa »

Żadnych korekt nie będzie.

NommoN

Post autor: NommoN »

Chciałem się dowiedzieć, czy osoba na umowie o pracę tymczasową w Holandii przy zarobku dane z Jarografu:

Loon 814e
Ingehouden loonheffing 33e

musi się rozliczać, czy przy takich dochodach jest zwolniona?

Dochód po odjęciu diet i KUP 2 miesiące wyszedł 1148,95zł
Podatek 30,88zł

W PIT-O wpisałem ulgę poz. 43 "przez program" wyszło 0.

Proszę o podpowiedź czy takie zeznanie trzeba składać?

snykwa

Post autor: snykwa »

Tak. Trzeba złożyć. Nie będzie ulgi abolicyjnej i nie ma potrzeby składać PIT/0 bo wyjdzie na 0.

NommoN

Post autor: NommoN »

Dziękuję synkwa i pozdrawiam:)

stachu

Post autor: stachu »

Witam wla.gle,
Czy mogę tu mój post z prośbą o pomoc z innego wątku ("Rozliczenie w Polsce z dochodu w Holandii") - nie chcę niepotrzebnie jeszcze tu "zajmować miejsce" ale na tamtym wątku nie ma ani Ciebie ani użytkownika snykwa, a widzę po forum, że nie raz pomogliście już niejednej osobie.
Pozdrawiam

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Możesz, ale najprościej to załóż NOWY TEMATwątek, post ...... pomożemy jeśli będziemy mogli....

stachu

Witam,
Z góry sorry, jeżeli mój wstęp uznany będzie za przydługawy ale chcę przekazać szczegóły mojej sprawy. Mianowice: zeznanie podatkowe chcę złożyć w Holandii ponieważ przez cały ubiegły rok byłem zatrudniony w tym kraju na podstawie "Umowy o pracę tymczasową na czas określony" (umowę przedłużano mi co trzy miesiące), a nie uzyskałem jakiegokolwiek dochodu w naszym kraju. Wśród moich współpracowników panowała opinia, że jeżeli chodzi o rozliczenie podatku, to deklarację składa się tylko w Holandii i to na dodatek ma się na to 5 lat. Dziś (dosłownie...) nagle okazało się, że jak zadzwoniłem na naszą krajową infolinię podatkową w sprawie uzyskania "Zaświadczenia o dochodach za rok 2015", który muszę przedłożyć w holenderskim urzędzie skarbowym (jeżeli się chce jako nierezydent korzystać ze wszystkich ulg podatkowych) - że jednak zeznanie w naszym kraju także muszę złożyć.
Stąd moja prośba o pomoc, bo wałkuję ten temat od południa...
Mam następujące pytania:
I. Na początek proszę o przetłumaczenie z języka holenderskiego terminów opisujących kwoty w moim Jaaropgaaf-ie (wysłałem zapytanie w tej sprawie do mojego byłego pracodawcy ale z doświadczenia wiem, że na odpowiedź mogę czekać kilka dni, a google tłumacz sobie z tym nie radzi...):

1. Loon LB/PH 17.883,00
2. Ingehouden LB/PH 2.747,00
3. Verrekende Arbeidskorting 1.620,00
4. Loon voor de Zorgverzekeringswet 17.883,00
5. Werknemers Bijdrage Zvw 0,00
6. Werkgevers Heffing Zvw 1.243,00
7. Verr. Levensloopverlofkorting 0,00
8. WG bijdragen SV 2.282,00

Posiłkując się pozycją "Kumulacje" z mojego ostatniego "paska wynagrodzenia", odczytuję, że te dwie pierwsze pozycje, to:
Ad. 1 -> jest to "Wynagrodzenie netto do podatku" - i tu mam kolejne pytanie dotyczące kwot z mojego paska wynagrodzenia, dlaczego kwota "Wynagrodzenia netto do podatku" w wys. 17 883,57 jest niższa o 181,95 EUR od kwoty z pozycji "Wynagrodzenie ogółem" w wys. 18 065,52? Czy może chodzi tu o kolejną kwestię, którą miałem poruszyć, mianowicie o "Korzyść podatkową wykorzystaną w formie nieopodatkowanej opłaty z tytułu zakwaterowania", którą stosował mój pracodawca odliczając opłaty za zakwaterowanie od przychodu brutto pomniejszając w ten sposób podstawę opodatkowania (zasada kosztów eksterytorialnych), czyli inaczej mówiąc: opłata za zakwaterowanie traktowana była jako koszt przychodu. Ale to raczej byłaby większa różnica... A jeżeli nie będę miał tej łącznej kwoty kosztów za zakwaterowanie na Jaaropgaaf-ie, to czy mam ją sam obliczyć ze wszystkich pasków wynagrodzeń i czy w ogóle ją się gdzieś wpisuje w PIT-ach?
Ad. 2 -> "Podatek od wynagrodzenia"
Ad. 3 -> "Płaca zniżka"
Pozostałych kwot z Jaaropgaaf-a nie mam już na pasku wynagrodzenia, więc nie mam jak ich przetłumaczyć; będąc szczegółowym (ot, niespodzianka...) nadmienię, że pozycje w Jaaropgaaf-ie mam zaokrąglone do pełnych EUR, a na pasku wynagrodzenia te trzy powyższe pozycje są w kwotach (odpowiednio): 17 883,57; 2.746,38; 1.619,56.

II. Mam też pytanie dotyczące diet - czy każdy może stosować te odliczenie, czy odlicza się je od przychodu i jak mam ustalić przez ile dni mam przemnożyć przepisowe 50 EUR - może jest to liczba z pozycji "Dni fiskalne" punkt "Kumulacje" w moim ostatniego paska wynagrodzenia -> mam tam wpisane 265.
III. Co to są za koszty uzyskania przychodu w wys. 111,25 EUR za miesiąc, które widziałem gdzieś na forum i czy każdy może je odliczać?
IV. Kolejna moja prośba dotyczy rodzaju wypełnianych dokumentów; na infolinii powiedziano mi, że mam wypełnić PIT-36 i PIT/ZG, z kolei na naszym forum jest wspomniane kilkakrotnie, że wypełnia się też PIT/O.
V. Co to jest abolicja podatkowa? Czy chodzi o to, że w przypadku uzyskania dochodów w tamtym roku wyłącznie w Holandii podatek do zapłacenia w naszym kraju wyniesie zero, gdyż i tak muszę złożyć deklarację w tamtym kraju (umowy międzynarodowe o uniknięciu podwójnego opodatkowania)?

No i na koniec tych moich wywodów: gdyby było to możliwe, to uprzejmie proszę o wykaz pozycji, które mam wypełnić w powyższych dokumentach.

Pozdrawiam
stachu

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Po kolei,,

Do rozliczenia będą Ci potrzebne tylko te pozycje-
1. Loon LB/PH 17.883,00 - przychód brutto
2. Ingehouden LB/PH 2.747,00 - podatek wraz ze społecznymi

--> II. Mam też pytanie dotyczące diet - czy każdy może stosować te odliczenie, czy odlicza się je od przychodu i jak mam ustalić przez ile dni mam przemnożyć przepisowe 50 EUR - może jest to liczba z pozycji "Dni fiskalne" punkt "Kumulacje" w moim ostatniego paska wynagrodzenia -> mam tam wpisane 265.

Diety odlicza się jeśli był to stosunek pracy-tak jak piszesz, może być to 265 dni.

-->III. Co to są za koszty uzyskania przychodu w wys. 111,25 EUR za miesiąc, które widziałem gdzieś na forum i czy każdy może je odliczać?

To są POLSKIE koszty uzyskania przychodu - 111,25 zł lub 139,06 za każdy miesiąc.

--> mam wypełnić PIT-36 i PIT/ZG, z kolei na naszym forum jest wspomniane kilkakrotnie, że wypełnia się też PIT/O- tak te trzy formularze - PIT/O jest do ulgi abolicyjnej.

--> V. Co to jest abolicja podatkowa? Czy chodzi o to, że w przypadku uzyskania dochodów w tamtym roku wyłącznie w Holandii podatek do zapłacenia w naszym kraju wyniesie zero - Tak..

stachu

Dzięki serdeczne,
Jeszcze tylko się dopytam, czy dobrze wyczytałem z Twoich postów i synkwy co teraz mam robić (dla innych użytkowników czytających ten post zaznaczam, że chodzi o rozliczenie dochodów uzyskanych wyłącznie w Holandii, nigdzie indziej):

Do rozliczenia PIT-36, PIT/ZG i PIT/O są potrzebne tylko te pozycje z Jaaropgaaf-a:

I. Loon LB/PH - przychód brutto
II. Ingehouden LB/PH - podatek wraz ze składkami społecznymi, tzw. podatek łączny

1. Obliczam dietę za pobyt w Holandii ze stosunku pracy: ilość dni pobytu za granicą x 50 EUR x 30%

2. Przychód w EUR minus dieta w EUR = dochód w EUR

3. Dochód w EUR przeliczam na zł po kursie 4,2615 zł (kurs średni wg. NBP z 31.12.2016 r.) -> wyliczoną kwotę w zł przenoszę do PIT-/ZG pozycja 9a

-> klikamy w pole nr 9 w tym formularzu z programu zainstalowanego ze strony: http://pit.dobry.pl/index.php/programy/pity -> wtedy pokażą się dodatkowe rubryki: m.in. 9a i 9b

4. Obliczam koszty uzyskania przychodu (KUP): ilość miesięcy podczas pobytu za granicą x 111,25 zł (lub 139,06 zł - jeżeli do miejsca pracy dojeżdżaliśmy z innej miejscowości). Powstałą kwotę przenosimy do PIT/ZG poz. 9b

(wystarczy, że będziemy za granicą w jakimś miesiącu kalendarzowym chociaż jeden dzień, to i tak możemy go zaliczyć jakbyśmy byli za granicą przez cały ten miesiąc).

5. Wyodrębniam podatek z podatku łącznego stosując wzór: kwota podatku łącznego w EUR x 8,35/36,50 = kwota podatku w EUR

- dla ciekawych skąd bierze się w tym wzorze liczba 8,35 i 36,50 zamieszczam link:
http://www.tax-consultants-internationa ... bmenu=4772

6. Kwotę wyodrębnionego w ten sposób podatku przeliczam na zł po kursie 4,2615 zł i wyliczoną kwotę wstawiam do PIT/ZG pozycja 10

7. Stosujemy ulgę abolicyjną -> w PIT/O w poz. 43 kliknąć i wybrać opcję "przez program"
Po wykonaniu powyższych czynności program sam wypełni PIT-36

I czy to będzie wszystko i można wysyłać elektronicznie wypełnione w ten sposób dokumenty ? -> Pytanie do wla.gle i snykwy, którzy bardzo dobrze znają ten temat.

Pozdrawiam serdecznie

Zablokowany