Drogi Jarząbku rozwiązałeś również mój problem, ale...
W przypadku mojego wnuka, od początku września (skończył 18), doszła renta socjalna i przychód 2274 PLN skwitowany przez ZUS PIT-em 40A. Podobnie pewnie ta sytuacja odnosi się do poprzednich "pytaczy". Moje pytanie: Czy to zobowiązyje młodego do złożenia PIT-a 37, a jeśli tak, to czy ZUS-owski PIT 40A załatwia sprawę.
Tak się zachowywałem (PIT-40A), dopóki nie zacząłem rozliczać się indywidualnie (emerytura + internet, PIT-37 z załącznikiem PIT-O).
Pozdrawiam i dziękuję.
ULGA PRORODZINNA NA DOROSŁE NIEPEŁNOSPRAWNE DZIECKO
Re: ULGA PRORODZINNA NA DOROSŁE NIEPEŁNOSPRAWNE DZIECKO
"Moje pytanie: Czy to zobowiązyje młodego do złożenia PIT-a 37, a jeśli tak, to czy ZUS-owski PIT 40A załatwia sprawę"
PIT 40A jest już zeznaniem rocznym.
Chyba, że podatnik ma jeszcze inne dochody - wówczas MUSI wykazać je łącznie z rentą/emeryturą.
Lub jeśli korzysta z jakichkolwiek odliczeń.
"Tak się zachowywałem (PIT-40A), dopóki nie zacząłem rozliczać się indywidualnie (emerytura + internet, PIT-37 z załącznikiem PIT-O)." - dobrze robiłeś
Indywidualne rozliczenie pozwala też zagospodarować 1% opp - to dla niektórych bardzo ważne, nawet jesli dla nas to grosze....
PIT 40A jest już zeznaniem rocznym.
Chyba, że podatnik ma jeszcze inne dochody - wówczas MUSI wykazać je łącznie z rentą/emeryturą.
Lub jeśli korzysta z jakichkolwiek odliczeń.
"Tak się zachowywałem (PIT-40A), dopóki nie zacząłem rozliczać się indywidualnie (emerytura + internet, PIT-37 z załącznikiem PIT-O)." - dobrze robiłeś
Indywidualne rozliczenie pozwala też zagospodarować 1% opp - to dla niektórych bardzo ważne, nawet jesli dla nas to grosze....