Nie podoba mi sie nowa wersja programu, dlaczego ta zmiana???

Rozmowy o programach IPS i Fundacji Nasza Szkoła
Budzik61

Re: Nie podoba mi sie nowa wersja programu, dlaczego ta zmiana???

Post autor: Budzik61 »

Dzien dobry
Na poczatek uwaga ogolna - czuje sie zagubiony. :)
Dotychczas w programie było wszystko tam gdzie trzeba (ale moze to kwestia przyzwyczajenia?)

Na plusik - wskazanie która forma rozliczenia będzie korzystniejsza.
Fajny import danych z poprzedniego roku.

A teraz minusy:
- strasznie długa aktualizacja, która u mnie dodatkowo udała się za entym razem (wczesniej trwało to sekunde i robiło sie automatycznie przy włączaniu programu)
- dodaj nowy formularz - gdzie jest pitO?
- robiłem pity rodzinie, łącznie 5 pitów. W jednym z nich program powiedział ze jest błąd przy tworzeniu XML i nie udało się wysłac.
- program pyta czy chce poprawic błedy pomimo tego ze zeznanie nie ma blędów
- wielkosc liter - wczesniej program przyjmowac ze wszystko jest pisane duzymi, teraz rozroznia i nagle mam np IWOna itp... (detal ale jednak)
- nazewnictwo plików (po co te rozliczenie?)

M.K.

Post autor: M.K. »

co odo minusów
- Nie wiemy co się dzieje na łączach internetowych. Dlaczego czasami tak długo pobiera pliki. U nas zawsze jest szybko więc tym bardzie trudno to ocenić. Nie zależy to od tego czy program jest "stary" czy nowy.
- Jak dołączyć PIT-O przedstawiłem na rysunkach,
- Jaka jest treść błędu XML?
- Czy program na pewno zaktualizował się (3.2020.11.4)? W starszych wersjach aby zobaczyć wszystkie błędy trzeba był przejść na zakładkę "podsumowanie". Potem to usprawniliśmy.
- Duże litery można włączyć we właściwościach programu.
- Proponowana nazwa jest tak zrobiona aby użytkownik nadał jej świadomie właściwą formę.
Załączniki
w wyborze formularzy
w wyborze formularzy
obok formularza
obok formularza
w "asystencie"
w "asystencie"

Budzik61

Post autor: Budzik61 »

Dziękuję za odpowiedź.
Uzywam panskiego programu od zawsze i miałem wrażenie ze pobieranie nowej wersji zawsze było błyskawicznie - teraz nagle duzo problemów i długi czas stąd takie odczucie.

Co do małych duzych liter to fajnie ze jest taka opcja ale jest ona zupełnie niepotrzebna - imo przyjecie założenia ze w formularzu piszemy drukowanymi literami jest spoko i moznaby pop orstu przyjac takie załozenie i wszystkie małe litery zamieniac od razu podczas pisania na wielkie.

Wersja jest na pewno aktualna.

Obecnie błąd XML przestał wyskakiwać, więc moze coś się zaktualizowało. Nie wiem, fakt jest taki ze 30.04 o godzinie 22 wysłac nie mogłem :))))

Dzis sprawdziłem i rowniez przestał mnie pytac o nieistniejące błędy :)

Co do dołącznia PITO - to potem tez to znalazłem ale moim zdaniem ta opcja powinna być dostepna rownież pod przyciskiem "dodaj nowy formularz" - chociazby jako rozgałezienie drzewka PIT-37 itp.

Zablokowany