Roliczenie dochodów ze Szwajcarii
Re: Roliczenie dochodów ze Szwajcarii
Od dochodów ze Szwajcarii również możesz odliczyć KUP za ilość m-cy, które tam pracowałeś.
Dobrze dziękuję. Nie wiem jeszcze jak ustalić brutto. Głupia sprawa bo zliczone miesiące wynagrodzenia brutto np 6 (pół roku ) nie dają tego co jest na ichnim PIT. W takim razie czy do obliczenia diety powinnam wziąć brutto z umowy ? kwotę z której poz. mam muszę podzielić na ilość miesięcy żeby otrzymać tą kwotę jako podstawę do obliczeń.
Lohn Solario
Siehe beiblantt (relokacja)
brutton total
beitrage
nettolohn
quellensteuerabzug
Lohn Solario
Siehe beiblantt (relokacja)
brutton total
beitrage
nettolohn
quellensteuerabzug
Doczytałam i chyba biorę Lohn Solario dzielę na ilość m-cy i od tego obliczam dietę i kup i przemnażam przez kurs .
To by było jasne . Ostatnie pytanie
Czy wykazane w ich pit składki którekolwiek wpisuję do naszego PIT 36 ( załącznika ZG ) czy pozycja 8 w załączniku to jedyna pozycja która się uzupełnia. (ona oczywiście przenosi się do pit 36 )
To by było jasne . Ostatnie pytanie
Czy wykazane w ich pit składki którekolwiek wpisuję do naszego PIT 36 ( załącznika ZG ) czy pozycja 8 w załączniku to jedyna pozycja która się uzupełnia. (ona oczywiście przenosi się do pit 36 )
Aplo pisze:
> Czy wykazane w ich pit składki którekolwiek wpisuję do naszego PIT 36 - nie.
> załącznika ZG czy pozycja 8 w załączniku to jedyna pozycja która się
> uzupełnia. (ona oczywiście przenosi się do pit 36 ) - tylko poz. 8 w ZG.
> Czy wykazane w ich pit składki którekolwiek wpisuję do naszego PIT 36 - nie.
> załącznika ZG czy pozycja 8 w załączniku to jedyna pozycja która się
> uzupełnia. (ona oczywiście przenosi się do pit 36 ) - tylko poz. 8 w ZG.
-
Tam pewnie dostanieć pit 11 i wszystko już ci z górki pójdzie
Dziękuję za pomoc i rozwianie wątpliwości. Jakoś udało mi się to rozliczyć, :) co prawda podniosło mi strasznie kwotę podatku do zapłacenia w sumie nie wiem dlaczego skoro stosujemy zasadę unikanie podwójnego opodatkowania to dlaczego wyszło mi do zapłacenia i to nie mało. ? Jak rozliczam pit 11 tylko Polski to mam niewielki zwrot jak doliczę załącznik ZG to dopłata że hoho ( to w sumie chyba jestem 2 razy opodatkowana ) dlaczego tak jest?
PS. A może można do KUP zagranicznych doliczyć więcej niż 111,25 np. bilety lotnicze imienne- przylot na weekend skoro ośrodek interesów życiowych jest w Polsce. ? W Polsce jeśli udokumentujemy biletami imiennymi dojazd do pracy i przewyższa faktycznie te kup ustawowe to można. Pytanie tak z ciekawości bo może jest jeszcze jakiś sposób na obniżenie tego mojego podatku.:)
PS. A może można do KUP zagranicznych doliczyć więcej niż 111,25 np. bilety lotnicze imienne- przylot na weekend skoro ośrodek interesów życiowych jest w Polsce. ? W Polsce jeśli udokumentujemy biletami imiennymi dojazd do pracy i przewyższa faktycznie te kup ustawowe to można. Pytanie tak z ciekawości bo może jest jeszcze jakiś sposób na obniżenie tego mojego podatku.:)
Jeśli masz ochotę to podaj dane /możesz na PW/.....
Metoda unikania podwójnego opodatkowania ze Szwajcarią - wyłączenie z progresją.
Dochody są zwolnione z opodatkowania w PL - jednak, jak sama nazwa wskazuje, wpływają na progresję
wyliczania podatku od dochodów z PL.
Wylicza się go stopą procentową, bez kwoty zmniejszającej podatek, czyli
DOCHÓD DO OPODATKOWANIA * % /stopa procentowa/.
Większy dochód w PL, większy podatek=może być niedopłata podatku....
Można to zmniejszyć ew. ulgami należnymi i odliczonymi w PIT/O.
Dojazdów nie odliczysz /bilety/, możesz podwyższyć KUP do 139,06zł/m-c,
jeśli zakład pracy poza miejscem zamieszkania...
wyliczania podatku od dochodów z PL.
Wylicza się go stopą procentową, bez kwoty zmniejszającej podatek, czyli
DOCHÓD DO OPODATKOWANIA * % /stopa procentowa/.
Większy dochód w PL, większy podatek=może być niedopłata podatku....
Można to zmniejszyć ew. ulgami należnymi i odliczonymi w PIT/O.
Dojazdów nie odliczysz /bilety/, możesz podwyższyć KUP do 139,06zł/m-c,
jeśli zakład pracy poza miejscem zamieszkania...
Dzięki za pomoc. Nie ma sensu dalej drążyć trzeba zapłacić :) odliczeń w PIT/O nie mam, więc widocznie musi tak zostać. Wyliczenia raczej mam dobre także dziękuję za propozycję pomocy. Upewniałam się do końca czy czegoś nie przeoczyłam. Pozdrawiam i miłego weekendu :)
<Wyliczenia raczej mam dobre....>
Jak wyżej napisał wla.gle, jeśli masz wątpliwości to można sprawdzić. Zawsze lepiej być pewną.
Jak wyżej napisał wla.gle, jeśli masz wątpliwości to można sprawdzić. Zawsze lepiej być pewną.
Najlepiej skorzystać z jakiegoś dobrego biura podatkowego który to rozliczy i nie będzie problemu z pitem i rozliczeniem podatkowym.
---------------
https://www.bezbiku.info/alior-bank-kod ... przelewow/
---------------
https://www.bezbiku.info/alior-bank-kod ... przelewow/